Obavijesti

Ljubimci

Komentari 8

Budite strpljivi, informirajte se i izbjegnite početničke greške

Budite strpljivi, informirajte se i izbjegnite početničke greške
8

Početnici u akvaristici rezultate žele postići preko noći, a gotovo svi ponavljaju iste pogreške. Stručnjaci savjetuju: Budite strpljivi i poštedite se glavobolja i frustracija

VIDEO

Akvarij s ribicama osim što je oku ugodan na vlasnike djeluje i smirujuće. Preporučuje se osobama koje imaju problema sa stresom, visokim krvnim tlakom, nesanicom i mnogim drugim bolestima. 

Da bi vlasnik akvarija zaslužio sve te beneficije mora se ipak malo potruditi jer akvaristika je jedan od onih hobija gdje rezultati nisu vidljivi odmah na početku.

Nažalost većina akvarista početnika, u želji da imaju akvarij kakav su vidjeli kod prijatelja ili na televiziji preskaču stepenice i gotovo uvijek rade iste pogreške. 

Akvaristički portal Talkfishy.com upravo nestrpljenje stavlja na vrh početničkih grešaka. Budući akvaristi nestrpljivi su jer žele da u njihovom akvariju preko noći izrastu biljke među kojima će plivati raznolike akvarijske ribice. Početnicima se savjetuje da se prije svega dobro informiraju, budu strpljivi jer će se time poštedjeti glavobolja i frustracija. 

Ugljikov ciklus

Ugljikov ciklus normalna je pojava u prirodi, a da bi bili uspješan akvarist morate jako dobro poznavati kemijske procese koji se događaju u akvariju. Početnici o tim procesima uglavnom ne znaju ništa ili znaju jako malo, a i najmanja pogreška može ubiti ribice u akvariju.

Veličina akvarija

Veličina je i ribicama bitna, naravno ako se radi o akvariju. Nažalost, gotovo uvijek početnici u svijet akvaristike ulaze s premalenim akvarijima, najčešće kuglama koje su primjerenije držanju krastavaca, a ne živih ribica.

 Ako se već namjeravate baviti akvaristikom počnite s akvarijima od minimalno 100 litara, a ako kupujete gotove-kompletno opremljene akvarije izaberite samo provjerene marke, poput Juwel akvarija.

Oprema za akvarije zna biti skupa, a kako bi uštedjeli početnici štede na stvarima poput filtera na kojima nikako ne bi smjeli štedjeti. I u ovom slučaju vrijedi pravilo: odaberite što veći odnosno jači filter. Naime, akvarij se nikada ne može prefiltrirati dok se s druge strane može nedovoljno filtrirati.

Prerano stavljanje riba u akvarij

Već smo spomenuli da je nestrpljivost najčešća pogreška akvarista početnika, a posebno se to primjećuje kod stavljanja riba u akvarij. Ribe se uglavnom stavljaju prerano ( isti dan kada se akvarij napunio vodom), a također česta pogreška je stavljanje previše ribica u kratkom vremenu. 

Da bi se voda u akvariju stabilizirala ponekad je potrebno i više od dva tjedna. To znači da od vremena od kada ste akvarij (bez ribica) pustili u rad do stavljanja ribica treba proći minimalno dva tjedna. A i tada ne stavljajte sve ribice, puževe i ostale žive organizme odjednom. Ne kaže se uzalud: Strpljen spašen!

Stavljanje previše riba u akvarij

Osim što griješe s preranim stavljanjem previše ribica u kratkom vremenu početnicima se vrlo često događa da akvarij natrpaju prevelikim brojem riba, a još veća pogreška je biranje ribica po izgledu, a ne po kompatibilnosti. Primjerice mirne ribice ( biljojede) spoji se s grabežljivicama (mesojedima) koje ih naravno pojedu. 

Kada govorimo o nekompatibilnim ribama napomenimo da također treba obratiti pažnju da svim ribicama ne odgovaraju isti parametri vode. Dobro se informirajte o ribicama koje stavljate u akvarij.

Hranjenje ribica

Oprezno s hranom za ribice! Kao većina ljubimaca i one će pojesti većinu onoga što im date za jesti, ali to ne znači da je zdravo bacati im previše hrane. Imajte na umu da će sve što se ne pojede pasti na dno i pretvoriti se o otpad. 

Ne pretjerujte jer bolje im je dati manje hrane nego previše. Ribice mogu bez hrane izdržati i nekoliko dana. Općenito, najbolje ih je hraniti jedan put dnevno i to s onoliko hrane koliko mogu pojesti u dvije minute maksimalno.

Redovito održavanje akvarija

Kada ste jednom uspostavili akvarij konačno možete uživati u svim prednostima navedenim u uvodnom dijelu teksta. To ne znači da smijete zapostaviti svoj akvarij. Naprotiv, svakodnevno morate kontrolirati što se događa s biljkama, ribicama i ostalim živim organizmima u akvariju. 

Ovisno o vrsti akvarija odnosno organizama koji žive u njemu redovito ga morate čistiti. Kod svakog čišćenja preporučuje se zamijeniti oko 1/3 vode koju uvijek treba ostaviti da odstoji, minimalno preko noći. Koliko često ćete akvarij čistiti ovisi o kvaliteti filtera koji služi za filtriranje otpadnih tvari, ali neki prosjek je svaka dva tjedna. 

Ako smo zaboravili upozoriti na neku od početničkih grešaka ovim putem pozivamo vas da nam se u komentarima pridružite sa svojim savjetima.

Kako kupiti i postaviti akvarij? Opširnije

Korisni akvarijski puževi! Opširnije

Štetni akvarijski puževi! Opširnije

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode