Obavijesti

Ljubimci

Komentari 0

Alfa vuk: Saznajte pravu istinu o hijerarhiji u vučjem čoporu

Alfa vuk:  Saznajte pravu istinu o hijerarhiji u vučjem čoporu
2

Vukovi u čoporu ponašaju se slično kao obitelj, tvrdi David Mech, stručnjak za ponašanje vukova. Ženka se brine o mladima, dok je mužjak zadužen za lov

VIDEO

Alexadry.hubpages.com piše kako je teorija o vukovima kao dominantnim alfa mužjacima nastala 1947. godine na temelju proučavanja hijerarhije vukova zatočenih u Zoološkom institutu Sveučilišta u Baselu. 

Budući da se u to vrijeme ponašanje pasa povezivalo sa ponašanjem vukova vlasnici i dreseri pasa kao najbolji način nametanja autoriteta psu vidjeli su u njegovom pokoravanju, često uz pomoć bodljikavih i šok ogrlica.

Isti portal navodi kako je biolog i američki stručnjak za vukove David Mech proveo mnoga opsežna istraživanja o hijerarhiji vukova. 

Proučavanje je počeo 1986. godine promatrajući vukove u prirodnom okruženju, u sjeverozapadnoj Kanadi. Vukove je proučavao 13 godina te na temelju njihove interakcije u čoporu svijetu predstavio sasvim drugačiju sliku o vukovima.

David Mech primjetio je da uloga vođe čopora ne pripada samo jednom 'alfa vuku', već 'alfa paru' koji se sastoji od mužjaka i ženke.

Isti portal navodi kako Mechova studija pokazuje kako se vukovi u čoporu ponašaju slično kao obitelj. Ženka je fokusirana na brigu o mladunčadi, dok je mužjak zadužen za lov i opskrbu čopora hranom. 

Tijekom obroka ( nakon što se alfa mužjak vratio iz lova) u početku su svi članovi čopora jeli zajedno, da bi nakon toga alfa par  'zaposjeo' truplo kako bi ostatke hrane sakrili za mladunčad.

Mužjak i ženka zajednički podižu leglo štenaca kako bi oni bili spremni napustiti čopor.

Zanimljivo, pozivajući se na Mechovu studiju portal navodi kako za vrijeme sezone parenja, članovi čopora po 'defaultu' prepoznaju 'alfa par' i smatraju kako baš taj par ima pravo na reprodukciju.

Da bi spriječili sukobe ( ili možda vođeni prirodnim instinktima) većina odraslih vukova u dobi od tri godine svojevoljno je napustilo čopor kako bi formirali vlastiti.

Sa psima treba radit

Navedeni primjeri pobijaju zastarjelu teoriju da se pas dolaskom u vaš dom pokušava nametnuti kao vođa čopora koji u svemu želi bit prvi.

Iz legla psi dolaze u vaš dom i vas shvaćaju kao svoju obitelj. Od vas očekuju da ih hranite i čistite te se s njima igrate.Kao s djecom i sa  psima treba raditi, a rezultati ne dolaze uvijek preko noći. 

Kao zanemarena djeca i zanemareni psi stvarati će probleme. 

Na vama je da odlučite želite li ih pokoravati nasilnim metodama ili odgajati kroz igru i obostrano zadovoljstvo. 

Kao ljudi niti svi psi nisu isti. Odgoj svake pasmine ima svoje specifičnosti, ali da li ste dorasli odgoju trebate razmišljati prije nego nabavite psa. 

Budite odgovorni jer pas nikad nije kriv - kriv je vlasnik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana