Obavijesti

Ljubimci

Komentari 3

Da li znate koji je 'portugalac' u SAD-u popularniji od Ronalda?

Da li znate koji je 'portugalac' u SAD-u popularniji od Ronalda?
5

'Prvog psa SAD-a' kako mediji nazivaju ljubimca obitelji Obama poput popularnog portugalskog nogometaša u korak prati hrpa tjelohranitelja, novinara, fotoreportera...

VIDEO

Christiano Ronaldo, planetarno popularni nogometaš Real Madrida i portugalske reprezentacije unatoč svim svojim golovima nije najpopularniji Portugalac u SAD-u.

Popularniji od njega jest vjerovali ili ne pas. Konkretnije, portugalski vodeni pas Bo, kućni ljubimac obitelji Obama. 

Prvi pas SAD - a

'Prvog psa SAD-a' kako ga mediji nazivaju baš poput popularnog nogometaša u korak prati hrpa tjelohranitelja, novinara i fotoreportera, o njemu se snimaju televizijske emisije i dokumentarci. 

Dobio je ulogu u stripu, pojavio se u knjigama za djecu, upoznao je mnoge poznate ljude, a nekoliko puta ozbiljno je prošetao i samog Obamu koji priznaje da kao i svaki drugi vlasnik tijekom šetnji s Boom sakuplja pseći drek.

Za one koji ne znaju podsjetimo se da je Bo jedno od prvih ispunjenih obećanja tada izabranog američkog predsjednika. 

Naime, u svom prvom obraćanju naciji Obama je obitelji zahvalio na potpori iznenadivši kćeri obećanjem da će zajedno s njima u Bijelu kuću useliti i štene.

Ljubimac Obamine supruge

U početku su željeli udomiti psa iz skloništa, ali budući da je jedna od kćerki alergična na dlaku pasmina je morala bit hipoalergijska. 

Nakon mjeseci medijskih nagađanja obitelj Obama odlučila se za portugalskog vodenog psa, a istoga im je poklonio senator Ted Kennedy. 

Iako je pas nabavljen za kćerke, prema pisanju američkih medija odmah nakon dolaska u obitelj postao je maza Obamine supruge Michelle. Kada je njezin suprug na putu Bo spava s njom u krevetu.

O pasmini

Kao što smo napomenuli portugalski vodeni pas je hipoalergijska pasmina. To znači da im dlaka rijetko opada pa ih mogu držati i osobe koje su alergične na dlaku. No, česta zabluda je da im dlaka uopće ne pada. To nije istina.

 Dlaku je potrebno četkati do dva puta tjedno, a budući da je riječ o psu bujne dlake potrebno ih je šišati minimalno dva puta godišnje.

Pasmina potječe iz Portugala gdje su portugalski vodeni psi stoljećima korišteni kao radni psi. Pomagali su ribarima u povlačenju i sakupljanju mreža, ali i iz vode sakupljali različite predmete.

Portugalski vodeni pas srednje je veličine snažne građe tijela. Danas se uglavnom koriste kao obični kućni ljubimci, ali pritom ne treba zaboraviti za što su namijenjeni. 

Budući da je riječ o radnom psu punom energije svakodnevno im treba omogućiti puno aktivnosti na suhom, a po mogućnosti i u vodi. Budući da odlično podnose hladnoću, bez obzira na godišnje doba uvijek će rado zaplivati te iz vode donijeti lopticu ili štap.

Razmišljate o nabavci?

Kao sve što je popularno tako i je i portugalski vodeni pas, unatoč bogatoj povijesti najpoznatiji kao Obamin pas. Kao takav prodaje se i u nekim hrvatskim oglasnicima. 

Razmišljate li o nabavci portugalskog vodenog psa savjetujemo vam da se dobro raspitate o uzgajivaču. Naime, riječ je o rijetkoj pasmini koja se teško nabavlja. 

Njihova cijena zato je visoka što najčešće koriste šverceri koji pse sumnjivog porijekla i zdravstvenog stanja prodaju po prihvatljivijim cijenama. Identična stvar događa se s najslađim psom na svijetu o kojem smo pisali OVDJE

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode