Obavijesti

Ljubimci

Komentari 5

Deset najčešćih strahova kod pasa! Kakva su vaša iskustva?

Deset najčešćih strahova kod pasa! Kakva su vaša iskustva?
1

Strah od grmljavine jedan je od najčešćih strahova kod pasa. Pas se boji iznenadnih bljeskova i snažnih zvukova. Također, psi se bojee vatrometa, napuštanja, vožnje, ljudi ...

VIDEO

Prerano odvajanje od majke i ostatka legla, nesocijalizacija, genetika, negativna iskustva s određenim ljudima, životinjama i pojavama samo su neki od faktora koji kod pasa mogu uzrokovati određene fobije i strahove.

10 najčešćih strahova kod pasa 

Strah od grmljavine jedan je od najčešćih strahova kod pasa. Pas se boji iznenadnih bljeskova i snažnih zvukova. Razina straha razlikuje se od psa do psa. 

Portal dog.about.com piše kako će psi s blažim oblikom straha za vrijeme grmljavine ubrzano disati, dahtati, imati spuštene uši i podvijen rep. 

Pate li pak psi od težeg oblika uz navedene znakove pokušavat će 'pobjeći' od izvora straha i to skrivanjem, destrukcijom, pa čak mokrenjem i 'kakanjem' od straha. 

Slično kao u slučaju straha od grmljavine pse plaše također plaše glasni i nepredvidljivi zvukovi/bljeskovi petardi i vatrometa što kod nekih pasa izaziva strah od pucnjave i vatrometa

Pročitajte kako ublažiti strah od grmljavine/vatrometa

Strah od napuštanja također se nalazi pri vrhu ljestvice psećih strahova. Ne javlja se samo kod štenaca, već kod pasa svih pasmina i dobi.  

Da se boje psi pokazuju uništavanja namještaja, odjeće, obuće, obavljanjem nužde u stanu, pretjeranim lajanjem i tužnim zavijanjem.

Odlazak veterinaru nešto je što niti jedan pas ne može izbjeći, a kako bi ga doživio kao nešto pozitivno  važno je da prvi posjet veterinaru, još u štenećoj dobi za vašeg psa prođe što bezbolnije. 

Ponesite sa sobom nekoliko poslastica i dozvolite mu da istraži ordinaciju. Važno je također da se veterinar prema psu odnosi prijateljski. U suprotnom kod pasa može se javiti strah od veterinara. 

Mnogi psi imaju strah od vožnje automobilom. Najčešće strah se javlja zato što se pas kao mali nije vozio u automobilu ili je tijekom vožnje imao negativna iskustva. 

Strah od hodanja uz/niz stepenice jedna je od onih fobija koja se javlja zbog nedostatka rane socijalizacije. Budući da kao štene nije upoznao kako je to hodati stepenicama pas razvija strah. 

Psi tijekom života razvijaju i strah od određenih predmeta. Sušilo za kosu i usisavač klasični su primjeri predmeta kojih se psi boje, a razlog straha najčešće je neprimjereno i naglo izlaganje uređajima. Primjerice, iako psi pokazuju očite znakove straha vlasnike zabavlja lajanje štenaca na usisavač ili sušilo za kosu.

Mnogi psi tijekom života razvijaju strah od ljudi. I dok se neki boje svih ljudi, neki osjećaju isključivo strah prema strancima

 Uzroci straha prema ljudima mogu bit što su psi zlostavljani ili jednostavno tijekom svog života nisu imali priliku upoznati se s ljudima. 

Za kraj ostavili smo strah od djece. Psi se boje djece iz nekoliko razloga. Najčešće zato što se tijekom odrastanja nisu družila s djecom. 

 Strah od djece također se može javiti ako dijete nesvjesno s dobrim namjerama zlostavlja psa. Povlačenje za rep, uši, guranje prstiju u oči ne doživljavaju svi psi kao igru najčešći su primjeri takvog ponašanja.

Kako pomoći psu koji se boji?

Većina strahova javlja se zbog nedostatka socijalizacije. Zato odgoj i socijalizaciju psa na život u gradu te upoznavanje s raznim ljudima i situacijama počnite odmah kad pas dođe u vaš dom.

Izbjegavajte galamu, batine i slične načine kažnjavanja. U odgoju koristite samo pozitivne metode. 

Izbjegavajte situacije kojih se pas boji i ne pokušavajte ljubimce na silu suočavati sa izvorom straha. Problem nećete riješiti, naprotiv...

U situacijama kad zbog straha pas mokri i obavlja nuždu po kući, uništava odjeću, obuću i/ili namještaj psa NIKADA ne kažnjavajte. 

Jednom kad se razviju strahovi kod pasa teško se 'liječe' odnosno potrebno je puno vremena i strpljenja da se pas nečega u potpunosti prestane bojati. U većini situacija bit će vam potrebna pomoć stručnjaka. 

Važno je da psu cijelo vrijeme budete podrška, pokažete mu da ste uz njega te ništa ne rješavate na silu.

Zanima nas da li vaši ljubimci imaju kakav strah te kako im pomažete da ga lakše prevladaju?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Koch je zbog petardi oglušio, a Maksimir je opisao rečenicom: Pravi stadion, smrdi po urinu!
BOLUJE OD NEIZLJEČIVE BOLESTI

Koch je zbog petardi oglušio, a Maksimir je opisao rečenicom: Pravi stadion, smrdi po urinu!

Iako je u Dinamu proveo samo jednu sezonu, zavolio je taj klub i Zagreb i volio bi još jedanput doći na utakmicu. Pamti Mikića, Vukojevića, pobjedu u Amsterdamu..., a prije 17 godina je rekao: 'Modrić je najbolji na svijetu'