Obavijesti

Ljubimci

Komentari 37

Država podržava organiziranje civilne 'policije za životinje'!

Država podržava organiziranje civilne 'policije za životinje'!
3

Uprava veterinarstva širi mrežu inspektora specijaliziranih za zaštitu životinja, a spremni su surađivati s udrugama organiziranim u civilnu 'policiju za životinje'

VIDEO

Zlostavljačima životinja u 2013. godini ne piše se dobro. Nove odredbe Kaznenog zakona koji za zlostavljače propisuje oštrije zatvorske kazne već su stupile na snagu.

Kako doznajemo Ministarstvo poljoprivrede, koje je nadležno za problematiku zaštite životinja  u suradnji s nekim udrugama radi na izmjenama Zakona o zaštiti životinja, ali i Pravilnika koji bi regulirao rad skloništa za napuštene životinje. 

Specijalizacija inspektora

Kako sve ne bi ostalo samo na donošenju zakona i pravilnika, već bi se stvorili preduvjeti za njihovo provođenje Ministarstvo poljoprivrede najavljuje velike promjene u radu.

- Trenutno u sklopu Uprave veterinarstva postoji Odjel za zaštitu životinja,a imenovani su inspektori koji se bave isključivo zaštitom životinja.Također, u tijeku je i specijalizacija inspektora po veterinarskim uredima - kažu u Ministarstvu poljoprivrede. 

Sve udruge pozivaju na suradnju, a kako doznajemo spremni su podržati osnivanje  'hrvatske policije za životinje' te s istom surađivati. Osnivanje  prepuštaju civilnim udrugama navodeći kako na sličan način funkcionira 'policija za životinje' čiji rad u sklopu emisije ' Animal police' prati Animal planet. 

Prijatelji životinja: Udruge ne mogu preuzeti teret

- Ministarstvo uvijek daje podršku da se neke stvari naprave 'same', no u Hrvatskoj to nije realno te nije korektno očekivati od neprofitnih udruga da uzmu i taj teret na sebe. Čak i kada bi to mogle, nemaju za to dopuštenje Ministarstva poljoprivrede putem zakonske regulative - rekao nam je Luka Oman, predsjednik Udruge Prijatelji životinja. 

Smatra da vlast treba formirati inspekciju za zaštitu životinja koja bi bila nadležna za učinkovito provođenje Zakona o zaštiti životinja, a Udruge će im kao i do sada pomoći u provedbi Zakona. 

Sličnog mišljenja su u čakovečkom skloništu za životinje Prijatelji koji kažu da bi najbolji način organizacije životinjske policije bio kad bi se organizirala u suradnji udruga i vlasti.

Osječkim zaštitarima tužba umjesto dijaloga 

Iz osječke Udruge Pobjede smatraju pak da nevladine udruge koje se bave problematikom zaštite životinja u suradnji i uz potporu vlasti imaju kapacitete za provedbu projekta 'policije za životinje', ali iskazuju oprez.

- U ovome trenutku ogroman bi korak bio i osiguravanje provedbe postojećih zakona koje štite životinje. To je moguće jedino edukacijom i senzibilizacijom nadležnih za tu problematiku (primjerice edukacija određenog broja policajaca o zakonu o zaštiti životinja, uvođenje kontakt policajaca za životinje i sl.). Obzirom na sadašnje stanje i odnos Ministarstva poljoprivrede prema nevladinim udrugama moramo izraziti skepsu u dobru volju Ministarstva da podrži jedan takav projekt ('civilne policije' za životinje) - kažu osječki zaštitari životinja. 

Potkrepljuju to činjenicom da Ministarstvo poljoprivrede i Uprava veterinarstva uporno ignoriraju njihove upite vezane za tumačenje članaka pravilnika (konkretno članka 23.) prema kojemu sklonište mora postupati, a koji je nejasan i nedorečen.

 – Pojednostavljeno, od veterinarske inspekcije dobili smo naredbu (nakon toga čak i tužbu Prekršajnome sudu) da moramo poštivati sporni članak, a tumačenje članka (kako bi znali što nam je konkretno činiti) ne dobivamo niti od inspekcije niti od Uprave veterinarstva, unatoč brojnim upitima - mišljena su članova Udruge Pobjede.

Udruge nezadovoljne postojećom suradnjom

Što se tiče suradnje s Ministarstvom poljoprivrede njihove kolege iz Udruge Prijatelji životinja, koja putem Mreže protiv napuštanja životinja zastupa 60-ak udruga i pojedinaca surađuje s Ministarstvom, ali smatraju da se njihova prisutnost iskorištava ili čak zloupotrebljava kako bi nadležna tijela za izmjenu zakonskih propisa opravdala svoje loše napisane odredbe, pod izgovorom da su i oni kao udruga bili prisutni tijekom izmjena propisa.

 - Mi se borimo za izmjene zakonskih odredbi kako bi se njima štitile životinje, a ne želja za profitom pojedinaca i interesnih skupina, no mnogi naši prijedlozi nailaze na odbijanje – zaključuje Oman.

Unatoč činjenici da još uvijek postoje nesuglasice, sam podatak da su predstavnici  nekih udruga pozvani da sudjeluju u izmjenama pravilnika i zakona kao i i specijalizacijama unutar samog Ministarstva govori o malim, ali ipak pozitivnim pomacima kada je zaštita životinja u pitanju. 

Želite li sudjelovati u zaštiti životinja predlažemo vam da posjetite rubriku Udomi me i udomite kućnog ljubimca .


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Koch je zbog petardi oglušio, a Maksimir je opisao rečenicom: Pravi stadion, smrdi po urinu!
BOLUJE OD NEIZLJEČIVE BOLESTI

Koch je zbog petardi oglušio, a Maksimir je opisao rečenicom: Pravi stadion, smrdi po urinu!

Iako je u Dinamu proveo samo jednu sezonu, zavolio je taj klub i Zagreb i volio bi još jedanput doći na utakmicu. Pamti Mikića, Vukojevića, pobjedu u Amsterdamu..., a prije 17 godina je rekao: 'Modrić je najbolji na svijetu'