Obavijesti

Ljubimci

Komentari 0

Havanezer: Idealan pas za stan i djecu! Ipak, važno je znati ...

Havanezer: Idealan pas za stan i djecu! Ipak, važno je znati ...
1

Havanski bišon izuzetno je pametan pas kojeg je lako trenirati. Ljubazan, vesele naravi, simpatičan, šarmantan, razigran ponekad i kao klaun. Obožava djecu, ali...

VIDEO

Havanski bišon poznat i kao 'havanezer' prema opisu  Kluba patuljastih pasmina Zagreb čvrst je mali pas, nizak na nogama, duge obilate dlake, mekane i poželjno valovite. Njegov pokret je živ i elastičan. 

Izuzetno je pametan te ga je lako trenirati kao psa za 'alarmiranje'. Ljubazan, vesele naravi, simpatičan, šarmantan, razigran ponekad i kao klaun. Idealan pas za stan, ali i za obitelji koje traže psa za dijecu. Havanezer istu obožava.

Povijesni pregled

Pasmina dolazi iz zapadnog Mediterana, a razvila se u španjolskom i talijanskom priobalju. Čini se da su ovi psi uvezeni rano u Kubu preko oceana, brodovima  talijanskih kapetana. 

Greškom, zbog najčešće smeđe boje tih pasa (boje duhana) rodila se legenda da je pasmina podrijetlom iz Havane, glavnog grada Kube. Politička zbivanja dovela su do nestanka starih krvnih linija havanezer na Kubi.

 Navodno je nekoliko pasa uspješno prokrijumčareno iz Kube, a njihovi su potomci preživjeli u SAD-u.

Temperament pasmine

 Kao što smo već naveli riječ je o psu vesele naravi koji brzo uči. Vrlo su privrženi vlasnicima i ne vole da ih se na duže vrijeme ostavlja same kod kuće. Mislite li ga ipak ostavljati na to ga na vrijeme naučite. 

Krenete li sa socijalizacijom i odgojem na vrijeme i na pravi način dobit ćete vjernog pratitelja i prema svima prijateljski raspoloženog psa koji će lajati tek toliko koliko svaki pas treba lajati. Lajanje će posebno bit izraženo kad netko pozvoni na vratima na što će vas havanezer odmah upozoriti

Općenito, riječ je o prilagodljivom psu koji se obožava igrati kako s obitelji, pogotovo s djecom havanezeri će jednako tako prijateljski bit raspoloženi i prema drugim psima, ali i mačkama. Iako većinu dnevnih potreba za vježbom može zadovoljiti u stanu havanezer redovito treba ići i u šetnje.

Neka vas njihova veličina ne prevari jer mnogi havanezeri nastupaju u različitim psećim disciplinama u kojima postižu super rezultate.

Pogriješiti li u odgoju, smatrajući malog psa igračkom mogli bi dobiti problematičnog ljubimca koji će pretjerano lajati i uništavati predmete po kući. To nije odlika pasmine, već je za to kriv pogrešan pristup odgoju.

Pročitajte kako odgajati havanezera?

Njega i održavanje

Havanezer ima dugu dlaku koju sad, u ljetnim mjesecima možete skratiti. Manje će se petljati, a i psu ćete olakšati život na vrućinama. Općenito, havanezeri su kad je dlaka u pitanju srednje zahtjevni.

 Istu je potrebno najmanje dva puta tjedno četkati, a također treba šišati dlake na šapama ( između jastučića) kako im ne bi smetala dok hodaju.

Također, pažnju obratiti na njegu ušiju i očiju.

Pasmine pasa - zanimljivosti

Pozivamo vas da u komentarima podijelite vaša iskustva s ovom pasminom, a želite li da vaš pas bude dio galerije iznad članka fotografije s imenom psa pošaljite nam na ljubimci@24sata.hr

Posjetite KALKULATOR PASMINA

Škotski ovčar ( Collie)

Newfoundlander

Chow chow

Bernski planinski pas

Maltezer

Karabash

Irski seter

Hrvatski ovčar

Jorkširski terijer

Šnaucer

Jazavčar

Čehoslovački vučji pas

Zlatni retriver

Cane Corso

Aljaški malamut

Samojed

Rotvajler

Border Collie

Labrador

Francuski buldog

Dalmatinski pas

Tosa Inu

Američki staford

Pit bull

Akita

Bernardinac

Portugalski vodeni pas

Njemački patuljasti špic

Bigl

Mops

Tajlandski gonič

Bordoška doga

Brazilski pas

Doberman

Njemački bokser

Pudla

Belgijski ovčar

Irski vučji hrt

Njemačka doga

Engleski buldog

Njemački ovčar

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana