Obavijesti

Ljubimci

Komentari 0

Male životinje nisu automatski same po sebi ljubimci za djecu

Male životinje nisu automatski same po sebi ljubimci za djecu
3

Istina djeca od ljubimaca mogu imati puno koristi, ali da bi te beneficije ostvarili o ljubimcima treba skrbiti. Ljubimac redovito treba dobiti jesti, piti, treba ga čistiti i ...

VIDEO

Prošli tjedan pisali smo o mitovima vezanim za male pse zbog kojih isti često ne dobivaju tretman koji zaslužuju. Ovaj put osvrnut ćemo se na tri zablude o malim životinjama poput papiga, hrčaka, kunića, zamoraca, štakora i ostalih. 

Malim životinjama ne treba puno prostora

Često u trgovinama opremom za kućne ljubimce možete kupiti 'sve u jednom' kaveze za hrčke i slične životinje. Zajedničko im je da su (pre)mali, a osim kaveza u kompletu dobivate hranilicu, pojilicu i kotač za hrčka. 

Ono što tim kavezima nedostaje su mjesta gdje se životinje mogu skrivati, a ne dolaze u 'kompletu' iz jednostavnog razloga jer ih se u tako ograničenom prostoru nema gdje staviti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

A životinjama poput hrčaka i skočimiševa takva mjesta itekako trebaju jer bez njih mogu postati frustrirani i depresivni. Slična stvar je s kunićima.

To što su malene rastom ne znači da im ne treba puno prostora. Naprotiv, bez obzira na veličinu i vrstu ljubimce svaki dan redovito treba puštati da borave izvan kaveza, pogotovo ako je isti malen i u njemu ne mogu zadovoljiti potrebe za kretanjem. 

Zamislite samo da vi živite zatvorenu u stanu od 10 kvadrata bez mogućnosti odlaska u šetnju. Vjerujemo da se ne bi osjećali ugodno!

Male životinje djeci pomažu da budu odgovorna

Istina djeca od ljubimaca mogu imati puno koristi, ali da bi te beneficije ostvarili o ljubimcima treba skrbiti na pravilan način. Ljubimac redovito treba dobiti jesti, piti, treba ga čistiti i pod nadzorom puštati u šetnju izvan kaveza. 

Mala djeca (predškolski uzrast) ma kako dobronamjerna bila to neće moći sama. 

Nabavljate li djetetu ljubimca misleći pritom kako će se dijete na njemu učiti odgovornosti imajte na umu da su hrčci noćne životinje koje su najaktivnije noću kad vaše dijete spava.

Zato nabavljate li djetetu ljubimca budite spremni brinuti se o istome. Radnim navikama i odgovornosti djeca se mogu učiti samo uz vašu pomoć.

Kad su životinje u pitanju djeca mlađa od šest godina mogu ozbiljno ozlijediti životinje. Najčešće nenamjerno u igri. Primjerice, hrčak koji djetetu ispadne iz ruku s visine vrlo vjerojatno će se ozbiljno ozlijediti. Vikanje i lupanje također loše utječe na životinje. 

Mali kućni ljubimci nisu privrženi poput pasa i mačaka

Male životinje bez obzira na vrstu ljudi često doživljavaju kao igračke i ostale predmete s kojima se zabavljaju kad im je dosadno. Misle da primjerice kunići nisu društveni i privrženi poput psa ili mačke te da ih se zato ne može naučiti raznim trikovima. 

Jedna od najčešćih zabluda jest da su štakori prljave životinje koje ne vole društvo, a prenose zarazne bolesti. Štakori, kunići i zamorci itekako su društvene životinje koje se obožavaju maziti i općenito družiti s ljudima.

Uzimajući sve navedeno u obzir pozivamo vas da prije nabavke kućnog ljubimca dobro razmislite jeste li spremni na takvu odgovornost. 

U slučaju da se dijete zasiti ljubimca uvijek imajte PLAN B što s istim napraviti, a da nije 'puštanje u prirodu'.

Originalni članak

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!
NOVI IZAZOV ZA POLICIJU

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!

U Split dolazi više od 1400 gostujućih navijača, koje ovaj put neće prebacivati u autobuse pa tako pratiti do stadiona, jer navodno gradska prijevoznička tvrtka nije htjela ustupiti autobuse
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje