Obavijesti

Ljubimci

Komentari 11

I ribicama treba ohladiti akvarij te olakšati vruće ljetne mjesece

I ribicama treba ohladiti akvarij te olakšati vruće ljetne mjesece
1

Najjednostavniji i najjeftiniji način je prostoriju u kojoj se akvarij nalazi hladiti klima uređajem ili ventilatorom odnosno sobnu temperaturu održavati na oko 25 stupnjeva

VIDEO

Temperature zraka divljaju i većina sanja o bilo kakvom vodenom osvježenju. Vjerovali ili ne i akvarijske ribice, unatoč činjenici da cijeli život provode u vodi, sanjaju isto - osvježavajući vodeni kutak  u kojem će se "ohladiti" od ljetnih vrućina.

Naime, idealna temperatura vode u akvariju za hladnokrvne ribice kreće se između 18 i 23 stupnjeva Celzijevih, a ljeti je sobna temperatura debelo iznad 30 stupnjeva i temperatura vode je puno viša ( često se popne i do 36 stupnjeva). Iako većina ribica i u tim uvjetima može preživjeti treba znati da visoke temperature unutar akvarija ubrzavaju metabolizam ribica odnosno skraćuje im se život.  Kako bi i ribice što kvalitetnije ljetovale unutar akvarija za njihove vlasnike pripremili smo nekoliko korisnih savjeta. 

Na vrijeme uočite probleme

Prije svega svaki dan izdvojite nekoliko minuta za detaljno (vizualno) promatranje stanja u akvariju kako bi uočili eventualne probleme. Savjetujemo vam da  tijekom ljeta ne stavljate nove ribe u akvarij, već da za to pričekate jesen. Ako primijetite da se ribe ponašaju neuobičajeno krenite u rješavanje problema. Ljeti su najčešći problemi pregrijavanje akvarija i nedostatak kisika. Najvažnije je postupati bez panike te temperature spuštati postupno. U pravilu se temperatura vode na dnevnoj bazi ne bi se smjela spuštati više od dva stupnja. Želite li ribama olakšati život možete otvoriti i poklopac akvarija, ali oprez, jer ribice koje vole skakati mogle bi iskočiti iz akvarija. Iskakanje možete spriječiti postavljanjem zaštitnih mrežica.

Rashladite prostoriju klima uređajem

Hladiti akvarij moguće je na nekoliko načina. Najjednostavniji i najjeftiniji način je prostoriju u kojoj se akvarij nalazi hladiti klima uređajem ili sobnim ventilatorom odnosno sobnu temperaturu održavati na temperaturi oko 25 stupnjeva Celzijevih. Pod uvjetom da je akvarij u blizini pomaže i otvaranje prozora tijekom noći ili rano ujutro. Čim se pojavi sunce rolete se moraju spustiti jer sunčeve zrake vašem akvariju mogu prouzrokovati puno problema.

Oprez s ubacivanjem leda i zaleđenih boca

Jedan od načina hlađenja jest povremeno ubacivanje kockica leda ili zaleđene plastične boce u akvarij, obavezno na mjesto gdje je najbrži protok vode kako bi se temperatura spuštala ravnomjerno. Iskusni akvaristi kod ovakvih priručnih metoda, pogotovo kod ubacivanja zaleđenih boca s vodom ili ulijevanja hladne vode savjetuju oprez. jer su akvarijske ribice jako osjetljive na nagle promjene temperature. Toj metodi trebalo bi pribjegavati rijetko, odnosno kada ne postoji drugi način.

Isključite grijače

Da li da preko ljeta isključim grijač? Pitanje je to koje si postavlja većina akvarista početnika. Isključite grijače, ali... Budući da većina grijača ima funkciju samogašenja kada je temperatura veća ili manja od podešene grijač nije potrebno isključivati, ali ako baš želite biti sigurni možete ga isključiti. Naravno, postoji i specijalizirana oprema za hlađenje akvarija, tzv. chilleri, ali budući da su skupi, većinom se koriste u velikim morskim akvarijima i uglavnom ih nema u hrvatskim pet shopovima u Hrvatskoj još nisu zaživjeli u masovnoj  upotrebi.

Osigurajte dovoljno kisika

Budući da pri visokim temperaturama u akvariju ima manje kisika jako važno je da sva akvarijska oprema radi svoj posao, pogotovo filteri koji trebaju skupljati sve nečistoće. U pravilu problema s nečistoćom imaju vlasnici manjih akvarija koji su ribice dobili na poklon ili su se zasitili svojih vodenih ljubimaca. Kako bi uštedjeli novac umjesto u velikim akvarijima s adekvatnom opremom ribice drže u kuglama i improviziranim akvarijima. Voda u njima  brzo se grije, a nečistoća brzo sakuplja. Takvim vlasnicima savjetujemo da ribice poklone nekome tko  ribice doživljava kao živa bića, a ne samo kao sobnu dekoraciju.

Imate savjet kako rashladiti akvarij ili nam se jednostavno želite pohvaliti izgledom svog akvarija?! Pošaljite nam fotografije na ljubimaciljeto@24sata.hr i rado ćemo objaviti vaše fotografije!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići
SAMO ZA NAJHRABRIJE

Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići

Moji roditelji su čuli bebu koja plače, a svi smo slušali korake po stubama. Znali smo vidjeti kako se kvaka na vratima spavaće sobe miče gore dolje, ispričao je Britanac koji je živio u ukletoj kući
10 najboljih recepata za lazanje
ZA PRSTE POLIZATI

10 najboljih recepata za lazanje

Kako bi podržali našeg Baby Lasagnu imamo najbolje recepte za lazanje. One su savršeno jelo jer se mogu napraviti na puno načina i prilagoditi svakome, od onih koji vole meso do vegana i vegetarijanaca