Obavijesti

Ljubimci

Komentari 2

Irski vučji hrt: Nekada lovac na vukove postao nježni pseći div

Irski vučji hrt: Nekada lovac na vukove postao nježni pseći div
6

Razmišljate li o nabavci ove pasmine prije svega u obzir uzmite njihovu veličinu zbog čega ih se ne preporučuje držati u stanu, već kući s mogućnošću izlaska u dvorište

VIDEO

Irski vučji hrt, iako mu naziv sugerira drugačije pasmina je psa koja, barem što se izgleda tiče nema nikakve veze s vukom. Epitet 'vučjeg' hrta ovaj pas impresivne veličine zaslužio je zahvaljujući namjeni za koju ih se koristilo tijekom povijesti - lovu na vukove. 

Povijest pasmine

Potječu iz Irske, a osim vukova čovjeku su pomagali u lovu na jelene i divlje svinje. Posjedovati su ih mogli samo plemići, a seljacima je za njihovo posjedovanje prijetila smrt. 

Nakon što su tijekom 18. stoljeća u Irskoj istrebljeni svi vukovi, irski vučji hrtovi gube svrhu i pasmini je u jednom trenutku zaprijetilo izumiranje. 

To se nije dogodilo zahvaljujući Georgeu Grahamu, časniku britanske vojske koji se u drugoj polovici 19. stoljeća posvetio njihovom uzgoju, dodavši pasmini 'krv' škotskog hrta i njemačke doge. 

Plemenit izgled i karakter

Danas, irski vučji hrt najčešće se koristi kao običan kućni ljubimac - obiteljski pas, a zbog plemenitog izgleda i karaktera popularni su i kao psi za izložbe.

 Iako zbog veličine nekome mogu izgledati opasno irski vučji hrtovi dobroćudni su i strpljivi prema ljudima, ali i drugim životinjama zbog čega ih mnogi nazivaju 'nježnim divovima'. Vezani su za svoje vlasnike i ne smije ih se dugo ostavljati same.

Treba im prostora

 Razmišljate li o nabavci ove pasmine prije svega u obzir uzmite njihovu veličinu zbog čega ih se ne preporučuje držati u stanu, već kući s mogućnošću izlaska u dvorište u kojem će se moći igrati.  

Vole trčati i izdržljivi su psi, ali s istrčavanjem, pogotovo mladih pasa u razvoju ipak ne pretjerujte. 

Kao što možete vidjeti na fotografijama riječ je o divovskoj pasmini, jednoj od jednoj od najviših na svijetu čije je snažno tijelo prekriveno grubom, srednje dugačkom dlakom koja zahtijeva redovito četkanje i češljanje te sezonski iščetkavanje mrtve dlake. 

Najčešća boja dlake je siva, iako dolazi u mnogim drugim bojama.

Prema riječima vlasnice pasa koje možete vidjeti u galeriji kvalitetno održavanje ovih pasa nije jeftino.

Važno je znati

Ako se na vrijeme socijaliziraju dobro će se slagati s drugim psima. Osim socijalizacije važno ih je što ranije naučiti osnove odgoja poput hodanja uz nogu jer možete samo zamisliti kako bi izgledalo da vas ovaj pas navlači po ulici. 

Vole djecu, ali oprez - riječ je o psu visokom 70 do 90 cm ( ima i viših) i teškom do 70 kilograma.  Vrlo lako tijekom igre mogu srušiti i ozlijediti dijete. 

Budući da će djecu podsjetiti na ponija mnoga od njih će ove pse pokušati jahati. Koliko god vam to bilo simpatično, a vaš pas to tolerirao djeci ne dozvoljavajte da ih jašu. 

Najveća mana pasmine je kratak životni vijek. Irski vučji hrt živi između šest i osam godina.

Posjetite KALKULATOR PASMINA

Pasmine pasa - zanimljivosti

Njemačka doga

Engleski buldog

Njemački ovčar

Bernski planinski pas

Cane Corso

Aljaški malamut

Samojed

Rotvajler

Border Collie

Labrador

Francuski buldog

Dalmatinski pas

Tosa Inu

Američki staford

Pit bull

Akita

Bernardinac

Portugalski vodeni pas

Njemački patuljasti špic

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode