Obavijesti

Ljubimci

Komentari 1

Ljubav se isplati: Vlasnici pasa manje boluju od bolesti srca

Ljubav se isplati: Vlasnici pasa manje boluju od bolesti srca
2

Vlasnici pasa zdraviji su jer puno više vremena provode u šetnjama na otvorenom. Dokazano je da u prisustvu svojih ljubimaca ljudi zaboravljaju na svakodnevne brige

VIDEO

Vaš pas može vas zaštititi od bolesti srca. Zaključak je to najveće američke kardiovaskularne organizacije (American Heart Association).

Prema pisanju online izdanja New York Timesa skupina stručnjaka godinu dana istraživala je kako kućni ljubimci utječu na ljudski organizam. 

Ljubimci smanjuju stres

- Vlasnici pasa zdraviji su jer puno više vremena provode u šetnjama na otvorenom. Dokazano je da u prisustvu svojih ljubimaca zaboravljaju na svakodnevne brige koje uzrokuju stres. Ljubimci također utječu na smanjenje broja otkucaja srca i krvni tlak - rekao je dr. Glenn N. Levine, čelni čovjek odbora koji je sastavio priopćenje za javnost.

Iako do sada nisu radili službena istraživanja, a  pogotovo s njima izlazili u javnost vodeći američki stručnjaci za bolesti srca na to su se ipak odlučili jer nisu mogli ignorirati činjenicu da u Americi živi 70 milijuna vlasnika pasa odnosno 74 milijuna vlasnika mačaka. 

- Tradicionalne metode smanjivanja rizika bolesti srca dokazano su učinkovite. Mislili smo da je došlo vrijeme službeno istražiti alternativna rješenja, poput držanja kućnih ljubimaca - izjavio je dr.Levine.

Različita istraživanja dala iste rezultate

Priopćenje je sastavljeno na temelju rezultata više istraživanja koja su dala slične rezultate. Jedno od njih rađeno je na uzorku 48 brokera koji su svakodnevno izloženi stresu. Uz pse u njega su bile uključene i mačke.

Znanstvenici su ih podijelili u dvije skupine. Nakon šest mjeseci izmjerena im je razina stresa. Brokeri koji su udomili psa ili mačku pokazivali su manje znakova stresa od kolega koji su živjeli bez ljubimaca.

To je samo još jedan dokaz da će vam se ljubav koju date psu višestruko vratiti. Ali samo ako je iskrena. Upozoravaju na to i stručnjaci.

- Ako netko udomi kućnog ljubimca, a većinu dana ga zanemaruje sjedeći na kauču, pušeći cigarete  i jedući velike količine nezdrave hrane ne može očekivati da će samo zato što ima ljubimca smanjiti rizik od bolesti srca - zaključio je dr. Levine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'
NEPONOVLJIVO ISKUSTVO

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'

Otvorenje hrvatskog dijela parka bio je povod da obiđemo spektakularan park u njemačkom Rustu koji dnevno može primiti čak 35.000 ljudi. Najveća atrakcija je Rimčev roller coaster Voltron Nevera