Obavijesti

Ljubimci

Komentari 18

Kako i kojom hranom tijekom zime hraniti vrapce, golubove...

Kako i kojom hranom tijekom zime hraniti vrapce, golubove...
5

Kruh je najopasniji. Sa sjemenkama suncokreta ne možete pogriješiti jer hranjiv je za većinu ptica, a uz njega možete im ponuditi mljeveni kukuruz, pšenicu i proso

VIDEO

Golubovi, vrapci, kosovi, patke i ostale ptice tijekom zime, kada su njihova prirodna staništa okovana snijegom i ledom osuđene su na gladovanje.

 Kako bi i njima barem malo olakšali preživljavanje hladnijih mjeseci donosimo nekoliko korisnih savjeta kako hraniti 'divlje ptice'.

Ptice trebaju pomoć ljudi

Zime u Hrvatskoj su nepredvidljive. Postalo je normalno da nas usred prosinca griju proljetne temperature, ali jednako tako u razmaku od samo nekoliko dana zima pokazuje svoje pravo lice. 

Ako u njihovim prirodnim staništima nema snijega i leda većina ptica u takvim uvjetima će se snaći i pronaći nešto za jelo. Kada padne snijeg hrane najčešće neće biti dovoljno za sve pa životinje trebaju ljudsku pomoć. 

Suncokret, najkorisnija zimska hrana

Sa sjemenkama suncokreta ne možete pogriješiti jer hranjiv je za većinu ptica, a uz suncokret možete im ponuditi i mljeveni kukuruz, pšenicu i proso. 

Najjednostavnije je kupiti gotovu hranu za ptice. Hrana neka bude što raznovrsnija, a u obzir uzmite da neke ptice uz biljke jedu i meso. Kupovne kugle za divlje ptice koje u sebi sadrže loj najjeftinija je opcija. Cijene variraju, ali jedan obrok za više ptica neće vaš koštati više od tri do pet kuna. 

Da li pticama davati kruh?

Ipak, kruh je najčešća namirnica koju ljudi daju gradskim pticama. Ujedno to je najnezdravija i najopasnija hrana. Savjetovati da im ga ne dajete bilo bi neozbiljno jer većini vrabaca i golubova u zimskim mjesecima to je jedini obrok.

 Ako im već dajete kruh ne bacajte ga cijelog, kao što radi većina ljudi, već ga osušite i razmrvite. Poželjno je da u kruhu ima cjelovitih žitarica. Od ostale ljudske hrane pticama možete davati tvrdo kuhana jaja, kuhanu rižu, svježe povrće i voće (može i suho, ali usitnjeno). 

Namirnice su to bogate proteinima, vitaminima i ostalim tvarima koje pticama osiguravaju energiju potrebnu za letenje i grijanje tijela. 

Ptice zaštitite od mačaka

Kada ste se jednom odlučili na hranjenje činite to svakodnevno tijekom cijele zime. Ako nemate volje bolje niti ne počinjite s hranjenjem jer neke ptice brzo se naviknu na siguran obrok pa niti ne pokušavaju hranu tražiti u prirodi. 

Bilo bi dobro da sjemenke stavljate u natkrivene kućice i hranilice. Kako ih napraviti pogledajte u videu iznad članka. Hranilice redovno kontrolirajte te hranu ako je vlažna i zaleđena zamijenite svježom. Kruh, voće i povrće možete poslužiti na  livadama, ali obavezno na čistim površinama. 

Većini ptica hranu ipak  poslužujte na povišenim mjestima. Time ćete spriječiti da  za vrijeme svog obroka ne postanu obrok mačkama. 

Ptice grabljivice također tijekom zime moraju jesti i sasvim sigurno će pokušati ugrabiti neku od ptica koje vi hranite. Koliko god vam se to ne sviđalo ne sprječavajte ih u tome. 

Većina njih zakonom je zaštićena i za njihovo ubijanje platit ćete visoku kaznu.

Imate koristan savjet kako tijekom zime hraniti divlje ptice?! Podijelite ga s nama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Evo koja vrsta psa je idealna za svaki horoskopski znak: Bokser je za Bika, labrador za Ovna...
LJUBIMAC BAŠ ZA VAS!

Evo koja vrsta psa je idealna za svaki horoskopski znak: Bokser je za Bika, labrador za Ovna...

Budući vlasnici pasa uzimaju u obzir mnoge čimbenike prije nego što se odluče za pasminu psa. Ako se ipak i nakon pomnog istraživanja ne možete odlučiti, možda vam astrologija može pomoći u odabiru
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana