Obavijesti

Ljubimci

Komentari 12

Kako pripremiti sebe, mačku i psa za dolazak malog djeteta?

Kako pripremiti sebe, mačku i psa za dolazak malog djeteta?
5

Napravite 'zonu zabrane' u koju kućni ljubimac ne smije ići. Koliko god to bilo slatko zabranite mu spavanje s djetetom, davanje pusa, lizanje flašice i žvakanje dude

VIDEO

Neinformiranost je najveći neprijatelj kućnih ljubimaca. Kada se nabavljaju budući vlasnici zanemaruju činjenicu da u njihovu obitelj dolazi životinja koja ima osjećaje i potrebe kao svako drugo živo biće. 

Nakon početne euforije ponekad dođe do zasićenja, a donedavni 'najbolji prijatelj' postaje teret kojeg se vlasnici žele riješiti. Posebno je to izraženo kada u obitelj dolazi mala beba. 

Trudnice, zato 'jer su to negdje čule' zabrinjava mogu li životinjske bolesti ugroziti trudnoću ?! 

Mačke i toksoplazmoza

Uzimajući u obzir broj rasprava na specijaliziranim forumima posvećenih budućim mamama mačke su te koje trudnicama zadaju najviše briga.

 Kako i ne bi kada se u raspravama najčešće spominju riječi poput toksoplazmoza, virusi i zaraza. Istina je toksoplazmoza je virusna bolest, a posljedica može biti zaraza. 

Mačka u kući je puno manje opasna za trudnicu od cigareta i alkohola

Međutim, mačka u kući je puno manje opasna za trudnicu od cigareta, alkohola, mobitela koji zrače ili pak nekih namirnica koje u sebi imaju bakterije.  Zato vam savjetujemo  da zanemarite stručnu terminologiju jer situacija uopće nije tako dramatična koliko zvuči.

Kućne mačke mogu se zaraziti ako jedu sirovo meso zaraženo specifičnim virusom, a virus na trudnicu prelazi direktno sa mačjeg izmeta. Ako vaša maca nikada ne izlazi iz kuće šanse da pojede npr. zaraženog miša gotovo ne postoje.

Ako maca izlazi van šanse i zarazi se ( što je rijetko) šanse da zaraza prijeđe na trudnicu su male. Kao prvo riječ je o rijetkoj bolesti, a kao drugo prevencija ove bolesti  jamči sigurnost, ali samo ako se pridržavate nekoliko jednostavnih savjeta.

Savjeti za vlasnike mačaka

Trudnicama se savjetuje da ne čiste mačji wc, a ako ga ipak čiste neka to rade u gumenim rukavicama. Umjesto klasičnog pijeska koristite ekološku stelju za mačke koja olakšava čišćenje izmeta. Nakon čišćenja obavezno operite ruke.

Virus se sa sirovog mesa može proširiti na voće i povrće. Savjeti kako to spriječiti osim za trudnice vrijede i za ostale ukućane: prije jela operite voće i povrće, redovito, pogotovo nakon igre s ljubimcima perite ruke, a ako mačku hranite mesom prije posluživanja ga dobro skuhajte. 

Preporučujemo ipak da barem tijekom trudnoće mačkama dajete kupovnu hranu za mačke.

Prije jela operite voće i povrće, održavajte osobnu higijenu, a ako mačku hranite mesom prije posluživanja ga dobro skuhajte

Želite li biti 100 posto sigurni da vaša mačka nema toksoplazmozu ili neku drugu zaraznu bolest odvedite ju kod veterinara koji će putem krvi utvrditi da li je mačka zdrava, a ako nije savjetovat će vas što napraviti kako bi vi i vaša ljubimica i dalje bile najbolje prijateljice. 

Sumnjate li da ste se ipak zarazili otiđite liječniku i testirajte sebe te slijedite upute liječnika.

Savjeti za vlasnike pasa

Psi i ostali kućni ljubimci puno manje zabrinjavaju buduće roditelje. Savjeti za njih su također su jednostavni:

- dobro se informirajte kod pedijatra i veterinara

- ne nabavljajte kućnog ljubimca tijekom trudnoće ili neposredno nakon rođenja djeteta jer jednostavno nećete imati vremena brinuti za oboje

- tijekom trudnoće ne hranite pse i mace lutalice

- ne zanemarujte i ne izbacujte ljubimce na ulicu zbog dolaska male bebe

- prije dolaska male bebe u vaš dom obavezno psa odvedite kod veterinara koji će ga očistiti od parazita i provjeriti opće zdravlje

- psa redovito štitite od buha i krpelja

- redovito održavajte higijenu kućnog ljubimca ( kupanje, četkanje, rezanje noktiju...) i njihovih kreveta

- izbjegavajte izmet bilo koje životinje

- što god u kući radili nakon posla obavezno operite ruke perite mlakom vodom i sapunom

- umjesto sirovim mesom hranite ih kupovnom hranom za pse

Socijalizaciju ljubimca počnite na vrijeme

Kada u dom dolazi malo dijete jako je važno da je kućni ljubimac socijaliziran, ali socijalizacija ne počinje od trenutka kada ste saznali da ćete dobiti dijete, već puno ranije - od trenutka kada je  pas došao u vaš dom. Niti dijete u svom obrazovanju ne može 'preskakati razrede'.  

Puno prije dolaska male bebe pas treba naučiti što smije, a što ne smije

Pišući o tome kako nabaviti kućnog ljubimca buduće vlasnike upozorili smo da i rođenje djeteta uzmu kao potencijalan razlog 'protiv' kućnog ljubimca jer psi primjerice u prosjeku žive 15 godina. Ako psa nabavljate s 15 godina trebate znati da za 15 godina više nećete biti djeca već  'mame' i 'tate'.  

Zašto je pas agresivan?

Nedavno smo objavili vijest da je pas napao malu bebu. Iako je većina zapamtila posljedice napada rijetki su obratili pažnju na uzrok: pas je i prije napada 'bio zloban i pokazivao znakove agresije'. 

Uz odgoj agresiju možete spriječiti kastracijom i sterilizacijom ljubimaca

Agresivan i nesocijaliziran pas bez obzira na veličinu nije opasan samo za malu bebu, već za sve ostale ljude i životinje. 

Ako neprestano reži i laje na svakog prolaznika te doslovce rastrga svaku igračku do koje dođe jasno je da životinja ima ozbiljnih problema s agresijom. Puno prije dolaska male bebe pas je trebao naučiti pravila lijepog ponašanja odnosno što smije, a što ne smije. 

Uz odgoj agresiju možete spriječiti kastracijom i sterilizacijom ljubimaca, ali to također trebate učiniti na vrijeme, a ne usred trudnoće ili nekoliko dana nakon što je beba došla u novi dom.

Da li su pseće i mačje dlake opasne za dijete?

 Najčešće ne, a eventualni problem kod neke djece, baš kao u slučaju s prašinom jest mogućnost pojave  alergije. Kako dijete ne bi došlo u doticaj s dlakama preporučamo da  napravite 'zonu zabrane' u koju ljubimac ne smije ići.

Koliko god to nekome bilo slatko pas/mačka ne smije spavati s djetetom, 'davati mu puse', lizati njegovu flašicu i žvakati dudu. Ako duda i flašica padnu na pod i pokupe dlake operite ih. U svim zabranama budite dosljedni jer ćete psa inače samo zbuniti. U slučaju alergija odmah posjetite pedijatra. 

Da li dozvoliti druženje djeteta i ljubimca? 

Naravno i nemojte se čuditi ako dijete prije riječi 'mama' ili 'tata' nauči izgovoriti ime psa ili barem 'vau vau'. Koliko god se oni voljeli  dijete i psa nikada ne ostavljajte same, čak ako se radi i o starijoj djeci.

 Mnogi će se pitati kako psa naučiti da ne prilazi djetetu bez vašeg odobrena? Ako imate psa ili mačku koje ste od početka odgajali kako treba životinja će vrlo brzo shvatiti  i prihvatiti da ne smije prilaziti djetetu. Jednako tako naučila je da ne smije ići preko ulice ili primjerice penjati se na trosjed.

 Naiđete li na bilo kakve probleme, što je sasvim normalno ako se s nečime srećete prvi put  potražite pomoć veterinara i stručnjaka za ponašanje pasa. Isto se odnosi za mačke i sve ostale kućne ljubimce.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana