Obavijesti

Ljubimci

Komentari 0

Moj pas po cijelim leđima ima bradavice, što se može učiniti?

U novoj Zoordinaciji saznajte što učiniti ako se po tijelu psa pojave bradavice koje se gnoje, kako rješiti problem krvarenja šape zbog nokta, ali i trećeg kapka

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Problem s bradavicama

Poštovani,  

Naš ljubimac je čistokrvni šarplaninac star 7 god. Unatrag 3 godine pojavile su se neke "bradavice".Najprije su bile samo iznad repa i gnojile su se. Sada nema više rana, nego su samo te bradavice koje su po cijelim leđima. 

Iznad repa su bjelkaste, a na vratu je najveća. Veterinar nije uspio to vidjeti, jer je Ben dosta agresivan prema strancima. Prevelikog problema s buhama nema. Jedini problem trenutno su nam krpelji. Hvala na odgovoru!

Bradavice su najčešće samo estetski problem

Poštovani,

Bradavice o kojima govorite više su estetski problem nego zdravstveni. Ako vam je neka od bradavica sumnjiva,  bilo bi najbolje, uz sedaciju i lokalnu anesteziju, jednu takvu bradavicu poslati na patohistološku pretragu. 

Krpelje će te riješiti ili donekle držati pod kontrolom u koliko budete koristili adekvatnu zaštitu u vidu ampulica i ogrlica. To je trenutno problem koji muči sve vlasnike kućnih ljubimaca i puno smo na tu temu već pisali.

Problem sa šapom

Poštovani,

imamo malenog mopsica, starog 3 i pol mjeseca. Svaki put kad idemo u šetnju( asfalt) on nakon par koraka počinje šepati i na gornjem dijelu šapice (gdje su mu noktići) počinje teći krv. Bili smo kod veterinara koji je rekao da to nije ništa i da slobodno idemo u šetnje. Mi naravno to ne radimo jer vidimo da ga boli. 

Sada ga po asfaltu nosimo, a na travi može tračati, skakati i igrati se bez ikakvih problema, jedino ga tada ništa ne boli. Šta bi mogao biti uzrok toga problema? Hvala

U prehranu uključite vitamine i minerale

Poštovani ,

Uzrok toga može biti kut nokta pod kojim nokat raste te kvaliteta nokta, podloga koja djeluje abrazivno npr. beton. Probajte izbjegavati tvrde podloge za šetnju te u prehranu uključiti vitaminsko mineralne dodatke namijenjene za nokte i dlaku. 

Slabost kod mačka

Pozdrav, 

imam mačka starog godinu i pol. Prije tjedan dana sam primijetila da se neobično ponaša i da je bezvoljan. Jako mu je oslabio apetit i otežano se kreće. Jeo je mačju hranu i popio jako puno vode i primijetila sam da otežano guta kao da mu nešto zapinje u grlu. 

Navečer je imao proljev, a ujutro je povraćao i nekoliko dana se činilo da je sve u redu, međutim, posljednja dva dana je opet bezvoljan, odbija hranu, otežano se kreće, smršavio je, trbuh mu je tvrd na dodir i suze mu oči. Nikad dosad nije imao nikakvih poteškoća i molim Vas za savjet jer ga stvarno ne želim izgubiti, a nisam u mogućnosti odvesti ga veterinaru. Što da radim?

Ponekad je veterinar neizbježan

Poštovana,

Nažalost bojim se Vaš problem nije moguće riješiti na ovaj način morat će te se ipak uputiti veterinaru.

Treći kapak kod psa

Poštovani!

Imam psa pasmine maltezer. Na oba oka pojavila se Hardijeva cista odnosno treći očni kapak. Molim Vas odgovorite mi čega je to posljedica,odnosno što je uzrok toj pojavi,te na koji način se može to izliječiti.

U postupku liječenja koristio sam kapi za oči Maxitrol i mast za oči Tobradex, a sve prema uputi veterinara.Je li ta pojava na očima izazvana alergijom? S poštovanjem i zahvaljujem unaprijed na odgovoru.

Problem rješava repozicija žlijezde

Poštovani,

Prolapsus glandule nictitans je dosta česta pojava kod pasa (Harderova cista je stari napušten naziv). Žlijezda nictitans je žlijezda koja se nalazi s unutrašnje strane trećeg očnog kapka i pomaže u stvaranju suznog filma.

Ova patologija često se javlja u brahiocefaličnih pasmina pasa ali javlja se i kod drugih pasmina. Neke pasmine imaju genetsku predispoziciju za ovo oboljenje kao što su npr. beagle, američki koker španijeli, engleski buldozi i dr. Može se javiti i kod mačaka, iako puno rjeđe.

Oboljenje se uspješno rješava repozicijom žlijezde. Postoji više metoda osobno preferiram tzv. pocketing po Morganu. Vađenje žlijezde se ne preporučuje jer žlijezda sudjeluje u stvaranju suznog filma koje štiti oko te se može razviti tzv. suho oko.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana