Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Najveći svjetski akvariji: Top 5 koji će vas ostaviti bez riječi

Budući da je vikend pred vratima pripremili smo za vas Top 5 najvećih akvarija na svijetu koji će vas ostaviti bez riječi. Nadamo se i barem malo opustiti! Uživajte

YouTube
Video: YouTube
1 komentara

Poznato je da akvarijske ribice odnosno gledanje istih kako plivaju u akvariju smiruju krvni tlak, ali i općenito djeluje opuštajuće na nas ljude.

Budući da je vikend pred vratima pripremili smo za vas Top 5 najvećih akvarija na svijetu koji će vas ostaviti bez riječi. 

U svijetu postoje akva centri koji ukupnom zapremninom svih akvarija nadmašuju akvarije koji su ušli na ovu listu, ali kriterij  ovih top 5 su najveći pojedinačni akvariji.

Georgia Aquarium 

Georgia Aquarium  nalazi se u Atlanti i sa zapremninom od 24 milijuna litara vode najveći je na svijetu.  U njemu živi 100 tisuća morskih životinja, a jedini je aqua park izvan Japana u kojem je moguće vidjeti kitopsinu. Akvarij je otvoren 2005. godine, a nažalost dvije kitopsine koje su plivale ovim akvarijem već su uginule.

Dubai Mall Aquarium

Dubai Mall Aquarium kako mu i samo ime kaže nalazi se u Dubaiju, konkretnije akvarij je dio jednog od najvećih trgovačkih centara na svijetu, vrijednog 20 milijardi dolara. 

U središtu centra nalazi se akvarij zapremnine 10 tisuća litara vode u kojem živi 33 tisuće morskih životinja, uključujući 400 morskih pasa i raža. 

Osim po veličini ovaj akvarij poznat je po incidentu iz 2010. godine kad je došlo do pucanja spremnika u kojem su se nalazili morski psi što je uzrokovalo privremeno zatvaranje centra.

Okinawa Churaumi Aquarium 

Okinawa Churaumi akvarij, smješten  unutar Ocean Expo Parka u Japanu  otvoren je  2002. Centralni akvarij nazvan Kuroshio Sea ima zapremninu 7,5 milijuna litara vode. U ovom akvariju uz mnoge vrste riba i morskih životinja žive kitopsine i raže.

L'Oceanografic

U top 5 najvećih akvarija nalaze se i dva europska, a jedan od njih je L'Oceanografic koji je nalazi u Španjolskoj Valenciji. Ovaj akvarij ima najveći spremnik u Europi i u njemu živi 45 tisuća morskih životinja koje žive u devet podvodnih tornjeva koji predstavljaju kako izgleda morski eko sustav. 

Dva tornja spojena su tunelom odnosno psremnikom u kojem plivaju morski psi i raže. Zapremnina spremnika iznosi  sedam milijuna litara vode.

TurkuaZoo

Iako se Istanbul geografski nalazi u Europi i Aziji ipak se smatra europskim gradom, a u njemu se nalazi drugi najveći europski akvarij - TurkuaZoo. Otvoren je 2009. i simulira život poplavljenih šuma i tropskih područja.  

Akvarij se također nalazi unutar trgovačkog centra koji ima 80 metara dug podvodni tunel zapremnine pet milijuna litara vode. U akvariju živi približno 10 tisuća morskih životinja među kojima su posebno atraktivni tigrasti morski pas, ogromne raže, piranje.

Originalni članak

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message