Obavijesti

Ljubimci

Komentari 1

Najveći svjetski akvariji: Top 5 koji će vas ostaviti bez riječi

Najveći svjetski akvariji: Top 5 koji će vas ostaviti bez riječi
5

Budući da je vikend pred vratima pripremili smo za vas Top 5 najvećih akvarija na svijetu koji će vas ostaviti bez riječi. Nadamo se i barem malo opustiti! Uživajte

VIDEO

Poznato je da akvarijske ribice odnosno gledanje istih kako plivaju u akvariju smiruju krvni tlak, ali i općenito djeluje opuštajuće na nas ljude.

Budući da je vikend pred vratima pripremili smo za vas Top 5 najvećih akvarija na svijetu koji će vas ostaviti bez riječi. 

U svijetu postoje akva centri koji ukupnom zapremninom svih akvarija nadmašuju akvarije koji su ušli na ovu listu, ali kriterij  ovih top 5 su najveći pojedinačni akvariji.

Georgia Aquarium 

Georgia Aquarium  nalazi se u Atlanti i sa zapremninom od 24 milijuna litara vode najveći je na svijetu.  U njemu živi 100 tisuća morskih životinja, a jedini je aqua park izvan Japana u kojem je moguće vidjeti kitopsinu. Akvarij je otvoren 2005. godine, a nažalost dvije kitopsine koje su plivale ovim akvarijem već su uginule.

Dubai Mall Aquarium

Dubai Mall Aquarium kako mu i samo ime kaže nalazi se u Dubaiju, konkretnije akvarij je dio jednog od najvećih trgovačkih centara na svijetu, vrijednog 20 milijardi dolara. 

U središtu centra nalazi se akvarij zapremnine 10 tisuća litara vode u kojem živi 33 tisuće morskih životinja, uključujući 400 morskih pasa i raža. 

Osim po veličini ovaj akvarij poznat je po incidentu iz 2010. godine kad je došlo do pucanja spremnika u kojem su se nalazili morski psi što je uzrokovalo privremeno zatvaranje centra.

Okinawa Churaumi Aquarium 

Okinawa Churaumi akvarij, smješten  unutar Ocean Expo Parka u Japanu  otvoren je  2002. Centralni akvarij nazvan Kuroshio Sea ima zapremninu 7,5 milijuna litara vode. U ovom akvariju uz mnoge vrste riba i morskih životinja žive kitopsine i raže.

L'Oceanografic

U top 5 najvećih akvarija nalaze se i dva europska, a jedan od njih je L'Oceanografic koji je nalazi u Španjolskoj Valenciji. Ovaj akvarij ima najveći spremnik u Europi i u njemu živi 45 tisuća morskih životinja koje žive u devet podvodnih tornjeva koji predstavljaju kako izgleda morski eko sustav. 

Dva tornja spojena su tunelom odnosno psremnikom u kojem plivaju morski psi i raže. Zapremnina spremnika iznosi  sedam milijuna litara vode.

TurkuaZoo

Iako se Istanbul geografski nalazi u Europi i Aziji ipak se smatra europskim gradom, a u njemu se nalazi drugi najveći europski akvarij - TurkuaZoo. Otvoren je 2009. i simulira život poplavljenih šuma i tropskih područja.  

Akvarij se također nalazi unutar trgovačkog centra koji ima 80 metara dug podvodni tunel zapremnine pet milijuna litara vode. U akvariju živi približno 10 tisuća morskih životinja među kojima su posebno atraktivni tigrasti morski pas, ogromne raže, piranje.

Originalni članak

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode