Obavijesti

Ljubimci

Komentari 1

Odgoj kućnog ljubimca: Osam najčešćih pogrešaka vlasnika

Odgoj kućnog ljubimca: Osam najčešćih pogrešaka vlasnika
1

Impulzivna kupnja životinje, samo zato što se vlasnicima u tom trenutku čini slatka najčešća je pogreška. Prije nego se odlučite nabaviti ljubimca dobro se informirajte

VIDEO

Iako imaju dobre namjere prilikom nabavke, ali i nakon što ljubimac dođe u njihov dom ljubitelji životinja često rade neke pogreške zbog kojih na kraju pate životinje, ali i oni kao njihovi vlasnici.

Cnn.com navodi najčešće pogreške koje bi vlasnici ljubimaca trebali izbjegavati ako žele da životinje budu zdrave i dobro odgojene.

Impulzivna kupnja životinje, samo zato što se vlasnicima u tom trenutku čini slatka najčešća je pogreška. Prije nego se odlučite nabaviti ljubimca dobro se informirajte o vrsti životinje koju nabavljate je svaka vrsta ima specifične potrebe.

Preskakanje socijalizacije i treninga poslušnosti stručnjaci navode kao još jednu pogrešku. Zašto je to pogreška? Vlasnici koji impulzivno nabave ljubimca u pravilu ne znaju ( ili ne žele znati) da s ljubimcem treba raditi.

Ako to ne znaju vrlo vjerojatno niti ne znaju kako odgajati ljubimca - ne znaju bit dosljedni. Dok je ljubimac mlad vlasnicima su njegove nepodopštine čine simpa. 

Naprotiv, svojim ponašanjem potiču ih da rade gluposti. 

Kad simpatičnost postane problem vlasnici se krenu raspitivati kako ljubimca naučiti da ne mokri na sve strane, da ne uništava namještaj i slično. 

Većina pasa 'prodati će se' za omiljenu poslasticu. Vlasnici prema mišljenu stručnjaka griješe jer svojim ljubimcima daju previše poslastica

I kad zaslužuju i kad ne, što kod nekih pasa može izazvati neposlušnost. Poslastice bi ljubimcima trebalo davati samo tijekom treninga odnosno kad naprave nešto dobro.

I dok s jedne strane poslasticama ljubimcima pokušavaju pokazati koliko ih vole, s druge pak strane zanemaruju ih kada su u pitanju njihove potrebe za istrčavanjem, druženjem s drugim ljudima, psima i drugim životinjama. 

Kućni ljubimci koji na vrijeme ne prođu socijalizaciju mogu postati agresivni i strašljivi. Kako bi to izbjegli od malena ih upoznajte s različitim životnim uvjetima s kojima će se tijekom života susretati. 

Psa treba šetati tri puta dnevno – najmanje pola sata. Bez obzira na veličinu.

Vlasnici također griješe kad zanemaruju vježbe inteligencije pasa. Previše ih istrčavaju, a uopće im tijekom šetnji ili boravka u zatvorenom prostoru ne omogućuju igre u kojima pas koristi svoju inteligenciju poput traženja predmeta.  

Umjesto da mu poslasticu date samo zato što vas gleda tužnim očima istu sakrijte i naučite ga da je traži. Kad je nađe može je pojesti. 

Psi su inteligentne životinje i omogućite im da koriste inteligenciju. Ako im je dosadno, a ne zabaviti ih vi oni će se zabaviti sami. 

Jedna od češćih grešaka vlasnika širom svijeta jest predugo ostavljanje ljubimaca samih kod kuće. Kod njih to može razviti agresiju i anksioznost. Štene ne ostavljajte samo osam i više sati. 

Prije nego uopće nabavite psa, mačku ili drugog ljubimca organizirajte se tako da s vašim ljubimcem uvijek netko može bit ili da je isti što manje sam. 

Da bude sam kod kuće psa se može naučiti, ali ako ga se kao malog odmah nakon što je odvojen iz legla izloži stresu ostavljanja samog kod kuće, to kod njega može izazvati ozbiljne posljedice.

Za kraj, stručnjaci navode pogrešku koja proizlazi iz svega već navedenog – kažnjavanje psa

Vlasnici pse prečesto kažnjavaju, najčešće za nešto za što nije kriv pas, već vlasnik koji ga je nesvjesno naučio i od mladosti poticao neželjeno ponašanje. 

Kada ono postane neizdržljivo lakše je ljubimca kazniti nego priznati vlastitu pogrešku i istu pokušati ispraviti. Kućne ljubimce nikad ne kažnjavajte fizički. 

Budite odgovoran vlasnik. Prije nego postanete vlasnik dobro se informirajte. 

Kako odabrati psa?

Dresura psa - zanimljivosti

Kako odabrati ime za ljubimca?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana