Ljubimci

Komentari 6

Oprez! Zmije otrovnice vole se sunčati! Kako ih prepoznati?

Oprez! Zmije otrovnice vole se sunčati! Kako ih prepoznati?

U slučaju da vas ugrize otrovnica važno je da se smirite i što prije dođete do liječnika. Pomoć možete zatražiti na 112. Dostupan je iz svih telefonskih mreža - BESPLATNO.

Slučaj ugriza zmije na Hvaru u kojem je stradao devetogodišnji dječak kojem je u zadnji trenutak spašen život ukazuje na to da ljeto uz brojne radosti skriva i potencijalne opasnosti, što ugriz zmije otrovnice svakako jest.

Pripremili smo za vas vodič kroz zmije u Hrvatskoj! Cilj nam je upoznati vas s hrvatskim otrovnicama, kako se ponašati u njihovim staništima te najvažnije kako postupiti u slučaju ugriza zmije.

U brošuri o 'zmijama Hrvatske' Državni zavod za zaštitu prirode navodi kako su zbog blage klime zmije u Hrvatskoj vrlo široko rasprostranjene. Srećom, od 15 vrsta samo tri su otrovne, dok je ostalih 12 neotrovno i bezopasno. 

Svih 15 vrsta zmija u Hrvatskoj zakonom su zaštićene. Zabranjeno je njihovo uznemiravanje, hvatanje i držanje u zatočeništvu. Žrtve ugriza najčešće su upravo ljudi koji ih uznemiravaju i pokušavaju hvatati misleći kako se ugrizi događaju nekom drugome. U skupinu potencijalnih žrtava spadaju poljoprivrednici te izletnici.

Kako prepoznati zmije otrovnice?

Poskok

Riđovka

Planinski žutokrug

Kako se ponašati u staništima zmija?

Tijekom šetnji prirodom, pogotovo kroz kamenjar i visoku travu u područjima poznatim kao staništima zmija otrovnica potrebno je nositi dugačku odjeću i adekvatnu obuću ( nikako japanke i sličnu ljetnu obuću). 

Paziti da se ne staje na nepregledna mjesta te ista ne dirati rukama. Planirate li odmoriti provjerite mjesto na koje planirate sjesti. 

Poskoci obožavaju grane drveća i grmova na kojima odmaraju i sunčaju! Prilikom šetnje prirodom obratiti pažnju na takva mjesta.

Uočite li zmiju ne pokušavajte je uloviti. Naprotiv udaljite se od mjesta susreta polako, bez naglih pokreta. Isto se odnosi na pokušaje fotografiranja zmija. 

Naime, naglim pokretima zmiju možete uplašiti te vas ista može instinktivno ugristi. Sigurna udaljenost za fotografiranje iznosi najmanje dva metra.

Ugrizla vas je zmija?!

Iako ste to vidjeli na televiziji ne pokušavajte isisavati otrov, rezati ranu i slično. Ranu pustite da krvari.

Zbog oticanja tkiva s mjesta ugriza uklonite odjeću i nakit.

Preporučuje se mjesto ugriza imobilizirati pomoću čvrstog predmeta i zavoja, ali vezivanje ne smije bit previše čvrsto.

U slučaju da vas ugrize otrovnica važno je da se smirite i što prije dođete do liječnika. Ako ste zaboravili broj hitne pomoći je 194.

Pomoć možete zatražiti i na 112 ( jedinstveni broj za sve hitne službe). Broj je dostupan iz svih telefonskih mreža - BESPLATNO.