Obavijesti

Ljubimci

Komentari 3

Ovo su najčešće ljetne bolesti za ljubimce! Kako ih spriječiti?

Ovo su najčešće ljetne bolesti za ljubimce! Kako ih spriječiti?
2

Većina ljetnih problema za kućne ljubimce može se izbjeći tako da ih se za vrijeme najvećih temperatura ne izlaže suncu. U šetnje ih vodite rano ujutro ili navečer

VIDEO

Kako bi zajedno s vašim ljubimcima uživali u radostima koje donosi lijepo vrijeme pripremili smo za vas popis najčešćih ljetnih problema za kućne ljubimce i savjete kako ih spriječiti.

Toplinski udar kod pasa i mačaka

Ubrzano disanje s jezikom ispruženim 'do poda' prvi je znak da se vaš ljubimac počeo pregrijavati. Razloga za paniku nema, ali treba bit oprezan. Toplinski udar možete spriječiti sklanjanjem psa sa sunca. 

Ne forsirajte bacanje loptice do iznemoglosti, već igru i boravak na plaži za pse prakticirajte rano ujutro ili predvečer. Ljubimcima tijekom dana nekoliko puta promijenite vodu, a ako ste u mogućnosti i oni to vole možete ih istuširati.

 Voda ne bi smjela bit prehladna jer pas može doživjeti šok. Simptomi toplinskog udara su povišena temperatura, ubrzano disanje, opća slabost, povraćanje i krvava stolica. 

Dođe li do toplinskog udara psa ili mačku ohladite masiranjem područja oko glave, nogu i trbuha i to ledom zamotanim u ručnik. Ne uspijete li smiriti simptome toplinskog udara posjetite veterinara. 

Kućni ljubimci i sunčanica 

Sunčanica kod pasa i mačaka javlja se također zbog pretjeranog izlaganja suncu. Simptomi sunčanice kod pasa i mačaka slični su simptomima toplinskog udara. Sprečava se na identičan način.

Solarni dermatitis 

Solarni dermatitis je upala kože do koje dolazi zbog izlaganja ljubimaca suncu, pogotovo dijelova tijela koji su slabije zaštićeni dlakom (njuška i vrhovi ušiju). Životinje svijetle boje ugroženije su od onih tamne boje. Početni simptom je crvenilo kože, a ako se solarni dermatitis ne lliječidoći će do padanja dlake i stvaranja krasti. 

Moguće je čak pojavljivanje karcinoma kože. Sve navedeno spriječit ćete ako ljubimca ne izlažete suncu. Ako baš morate psa namažite kremom za sunčanje ( za djecu). 

Krpelji i piroplazmoza

O krpeljima, bolestima koje prenose te kako se od istih zaštititi možete pročitati OVDJE 

Papatači i lišmanioza

Papatači su poput krpelja opasne krvopije koje vašim ljubimcima mogu uzrokovati mnoge probleme. Kako se zaštititi od papatača? Opširnije

Ugrizi kukaca i zmija

Prilikom boravka u prirodi vašim ljubimcima prijete mnoge opasnosti kojih većina vlasnika nije svjesna. Ugrizi zmija, paukova, pčela, osa, stršljena... Kako ih zaštiti? Opširnije

Za kraj treba naglasiti da se većina ovih problema može izbjeći i to na način da se ljubimce u vrijeme najvećih temperatura ne izlaže suncu. U šetnje ih vodite rano ujutro ili predvečerje. Ponesite bocu s vodom i spriječite dehidraciju.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Pet tjedana prije Eura Perišić još ne ide punom snagom! A Hajduk na njemu može zaraditi
HOĆE LI BITI SPREMAN?

Pet tjedana prije Eura Perišić još ne ide punom snagom! A Hajduk na njemu može zaraditi

Plus+ Zdrav je, više ne mora na kontrole, ali upitna je njegova forma. Hajduk ga priprema za Euro i pozicijom na koju ga trener Ivanković stavlja