Obavijesti

Ljubimci

Komentari 2

Papige i ljeto: Saznajte čime ih hraniti i pomoći da se rashlade

Papige i ljeto: Saznajte čime ih hraniti i pomoći da se rashlade
1

Prehrana papiga ljeti neka bude raznovrsna, a osim suhe hrane obavezno im dajte svježe voće i povrće. Osim što osvježava puno je vitamina i minerala.

VIDEO

Papige su u većini slučajeva tropske ptice, u divljini naviknute živjeti na visokim temperaturama. Kakva je situacija s papigama kao kućnim ljubimcima? 

Generalno gledajući one dobro podnose vrućine, ali kao i kod ostalih vrsta ljubimaca i papige treba pripremiti za ljeto. 

 Kako papige pripremiti za ljetne vrućine?

Ekstremno visoke temperature opasne su za vaše pernate životinje. Ptice koje se pregriju mogu doživjeti toplinski udar. Kako bi ga izbjegli pobrinite se da nisu izložene direktnom suncu. Krletku za papigu možete postaviti na balkon, ali obavezno u hlad.

Osigurajte im dovoljno svježe vode unutar, ali i izvan krletke. Naime, poput ljudi većina ptica voli se osvježiti kupanjem. Improvizirajte i napravite bazen za papige. 

Kako? U duboki tanjur ili plastičnu posudu stavite svježu vodu koja ne bi smjela bit prehladna. 

Redovito mijenjate vodu

Vodu mijenjate nekoliko puta dnevno, pogotovo ako bazen stavljate unutar kaveza. Tuširati ih možete i pomoću šprice za cvijeće koju namjestite da šprica sitne kapljice. Kako se papiga ne bi razboljela kod kupanja i tuširanja pazite da se kavez za ptice ne nalazi na propuhu.

Vaše ljubimce možete hladiti pomoću klima uređaja ili ventilatora, ali pritom pazite da zrak ne puše direktno u kavez. U vrijeme kada ptice puštate izvan kaveza isključite stropni ventilator jer postoji mogućnost da se ptica u njega zaleti i teško strada. 

Također, prilikom puštanja ptice izvan kaveza ne zaboravite provjeriti jesu li svi prozori i vrata balkoni zatvoreni.

Boravak na otvorenom

Papige tijekom boravka na otvorenom sklonite na sigurno, daleko od primjerice dima od roštilja koji može bit smrtonosan. Osim dima prijete im druge životinje poput pasa i mački. Zato kavez stavite na uzvišeno mjesto.

Prehrana papiga ljeti neka bude raznovrsna, a osim suhe hrane obavezno im dajte svježe voće i povrće. Ljeto je godišnje doba kada ga ima u izobilju, a osim što je osvježavajući bogato je vitaminima i mineralima.  Osim za tuširanje papigama redovito dajte svježu vodu za piće.

Kako putovati s papigom?

Pitanje koje zanima većinu vlasnika je: Da li papigu ili neku drugu pticu voziti sa sobom na godišnji odmor? Naš odgovor je potvrdan. OVDJE pročitajte kako putovati s papigama!

Pozivamo vas da s nama podijelite vaše ljetne savjete za vlasnike ljubimaca. Ne zaboravite na divlje ptice kojima također treba pomoći da prežive ljeto. Opširnije

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Koch je zbog petardi oglušio, a Maksimir je opisao rečenicom: Pravi stadion, smrdi po urinu!
BOLUJE OD NEIZLJEČIVE BOLESTI

Koch je zbog petardi oglušio, a Maksimir je opisao rečenicom: Pravi stadion, smrdi po urinu!

Iako je u Dinamu proveo samo jednu sezonu, zavolio je taj klub i Zagreb i volio bi još jedanput doći na utakmicu. Pamti Mikića, Vukojevića, pobjedu u Amsterdamu..., a prije 17 godina je rekao: 'Modrić je najbolji na svijetu'