Obavijesti

Ljubimci

Komentari 3

Pas napao i ubio dijete! Zanima nas: Kako spriječiti napade?

Pas napao i ubio dijete! Zanima nas: Kako spriječiti napade?
1

Kada se dogodi napad psa na čovjeka, bez obzira dogodio se u Hrvatskoj ili svijetu krenu javne rasprave o opasnim pasminama odnosno kako zaustaviti napade pasa

VIDEO

Slučaj udomljenog psa koji je samo dva tjedna nakon udomljavanja na smrt izgrizao četverogodišnju djevojčicu šokirao je svijet.

Pročitajte kako se sve dogodilo! 

Lexi Hudson, četverogodišnja djevojčica postala je tako dio crnih statistika koje govore da je od 2005. do danas u Velikoj Britaniji od posljedica ugriza pasa smrtno stradalo 17 ljudi, dok 200 tisuća Britanaca godišnje ima 'privilegiju' da budu žrtve napada pasa ( podatak iz Telegraph.co.uk).

Oštre kazne ili ...

Kao i uvijek kada se dogode napadi pasa na čovjeka, bez obzira dogodili se u Hrvatskoj ili svijetu krenu javne rasprave o opasnim pasminama. Najčešće govori se o zabranama njihovog držanja i neodgovornim vlasnicima koji ih nabavljaju. 

Jedna takva trenutno traje u Velikoj Britaniji. Uglavnom do izražaja dolaze političari i pravnici. Struku kao i obično rijetko tko pita.

Traže se oštrije kazne za vlasnike pasa. Pod pritiskom javnosti vlada razmišlja o zatvorskim kaznama od 14 godina, za vlasnike čiji psi napadnu ili ubiju čovjeka. 

Odnosilo bi se to na sve, bez obzira dogodio se napad u privatnom dvorištu ili na javnom mjestu. Također, kažnjavali bi se vlasnici čiji psi laju na djecu i poštare.

... bolje spriječiti nego liječiti

Komentirajući posljednji slučaj Ryan O'Meara, profesionalni trener pasa za Mirror.co.uk smatra kako je od oštrih kazni puno važnija prevencija jer kako kaže povećanje kazni neće smanjiti broj napada.

Predlaže obavezno obrazovanje vlasnika pasa. 

- Kao što se vozači školuju i polažu testove za vožnju automobila, jednako tako trebalo bi uvesti obavezno obrazovanje za vlasnike pasa koji bi prije nego nabave pasa trebali dokazati da su sposobni biti vlasnici – objasnio je stručnjak za školovanje pasa.

Nešto slično već postoji u Njemačkoj i Švicarskoj.

To se treba odnositi na vlasnike svih pasmina, a ne samo tzv. opasnih. Po riječima O'Meare svaki  pas, bez obzira bio to labrador ili neka druga pasmina može ubiti čovjeka.

Pitanje za raspravu:

Treba li u Hrvatskoj uvesti obavezno psihološko i stručno testiranje vlasnika pasa ( sadašnjih i budućih)?

Vezani članci:

Opasne pasmine u Hrvatskoj

Borbe pasa

Top 10 pasmina koje su ubile najviše ljudi

Opasne pasmine - zanimljivosti

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom