Obavijesti

Ljubimci

Komentari 4

Prijatelji životinja: Ministarstvo poljoprivrede nas je iskoristilo

Zakon prvenstveno štiti ekonomske i političke interese ljudi, a životinje se pritom štite u okvirima koji ne ugrožavaju te interese, što je pogrešno

VIDEO

Hrvatska vlada na 76. sjednici prihvatila je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti životinja Ministarstva poljoprivrede.

Tim provodom oglasila se udruga Prijatelji životinja: 

 Riječ je tek o kozmetičkim promjenama, uvjetovanima usklađivanjem sa zakonodavstvom Europske unije, a bez bitnog napretka u zaštiti životinja. 

Prijatelji životinja uputili su Ministarstvu niz argumentiranih prijedloga za poboljšanje Zakona, no Ministarstvo nije prihvatilo nijedan. Za razliku od naprednih odredbi novog Kaznenog zakona, izmjenama Zakona o zaštiti životinja propuštena je prilika za poboljšanjem zaštite životinja u Hrvatskoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prema direktivama Europske unije, zabranjen je uvoz koža i proizvoda od koža mladunaca određenih vrsta tuljana, uporaba stupica te uvođenje krzna i proizvoda dobivenih od određenih divljih životinja ulovljenih stupicama i proizvoda od krzna pasa i mačaka. 

Pozitivna je dopuna pojma 'domaća životinja' da se spriječe pokušaji manipulacije pri nastupima cirkusa sa životinjama koje nisu udomaćene u Hrvatskoj kao 'domaćim životinjama'. 

U definiciju životinja, uz kralježnjake, sada ulaze i glavonošci, no samo oni koji se koriste u pokusima. Ta apsurdna odredba znači da se pri korištenju npr. hobotnice u pokusima mora uzeti u obzir njena sposobnost osjećanja boli, ali ne i izvan pokusa.

Najveći gubitnici u izmjenama Zakona o zaštiti životinja su životinje koje se koriste u pokusima, iako se detaljnije definiraju uvjeti provođenja pokusa. 

Ministarstvo nije prihvatilo argumentaciju Prijatelja životinja da znanstvena zajednica pri planiranju pokusa treba uzeti u obzir sve dostupne podatke dobivene u pokusima, ne samo one u Europskoj uniji, kako ne bi došlo do udvostručavanja  pokusa i nepotrebne patnje životinja. 

Iako su dosad bili zabranjeni pokusi na životinjama radi istraživanja i razvoja kemijskih sredstava za pranje i dezinfekciju predmeta opće uporabe, droga i općih učinaka radijacije, izbacivanjem iz Zakona sada su ujedno legalizirani, što je poražavajuće.

Izmjene Zakona definiraju i obredno klanje koje se izvodi u skladu s odredbama vjerskih zajednica, rezanjem vrata životinji pri punoj svijesti i iskrvarenjem, bez prethodnog omamljivanja, a definiraju i usmrćivanje, odnosno drobljenje neželjenih živih muških pilića u proizvodnji jaja 'u svrhu odstranjivanja suviška jednodnevnih pilića i embrija u jajima'.

Nije predložena čak ni promjena apsurdno napisanoga članaka 4. Zakona u kojem se navode 'tradicionalna natjecanja bikova', iako su Prijatelji životinja upozoravali da se borbe bikova održavaju čak i u Vrbovcu.

Prijatelji životinja već godinama bore se za izmjene zakonskih odredbi kako bi se njima štitile životinje, a ne želja za profitom pojedinaca i interesnih skupina, no većina prijedloga Udruge nailaze na odbijanje. 

Ministarstvo poljoprivrede formalno poziva Prijatelje životinja da sudjeluju u izmjenama zakona kao članovi Povjerenstva, no pritom iskorištava ili čak zloupotrebljava prisutnost Udruge kako bi opravdalo svoje napisane odredbe, pod izgovorom da su i Prijatelji životinja bili prisutni tijekom izmjena propisa.

Zakon je specistički jer prvenstveno štiti ekonomske i političke interese ljudi, a životinje se pritom štite u okvirima koji ne ugrožavaju te interese, što je pogrešno. 

Udruga se zalaže za zakonske propise koji bi omogućili što obuhvatniju zaštitu životinja i sankcioniranje prekršitelja. Pritom je jasno da istinska promjena počinje na osobnoj razini, promjenom vlastitih navika povezanih s iskorištavanjem i ubijanjem životinja, no i zakonski propisi moraju osigurati zaštitu obespravljenima.

Prijatelji životinja tražili su da se u izmjene Zakona o zaštiti životinja, između ostalog, uvrste: zabrana borbi bikova i ostalih insceniranih sukoba životinja, zabrana utrka pasa na svim podlogama, zabrana trajnoga držanja pasa na lancu...

POPIS prijedloga Prijatelja životinja

PRIJEDLOG izmjena i dopuna Ministarstva poljoprivrede

 
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang