Obavijesti

Ljubimci

Komentari 9

Prijeti li sustavu udomljavanja napuštenih životinja kolaps?

Prijeti li sustavu udomljavanja napuštenih životinja kolaps?
1

Veterinarska inspekcija izdala je Dumovcu rješenje kojim postrožuje udomljavanje, a rezultat toga je više napuštenih pasa na zagrebačkim ulicama nego u skloništu

VIDEO

Potaknuti dojavama brojnih građana da je u Gradskom skloništu za nezbrinute životinje u Dumovcu već više od mjesec dana zaustavljeno udomljavanje svih novoprimljenih životinja, a posebno štenaca, udruga Prijatelji životinja otkriva alarmantnu situaciju koja će negativno utjecati na budućnost svih skloništa u Hrvatskoj. 

Novi pritisak na Dumovec

Veterinarska inspekcija izdala je Skloništu u Dumovcu rješenje kojim naređuje da može udomljavati samo pse koji su proveli u Skloništu šest mjeseci na promatranju ili koji su prošli testiranje visine titra protutijela za bjesnoću s negativnim rezultatom. Stoga je trenutno više napuštenih pasa na zagrebačkim ulicama nego u skloništu. 

Čini se da je ovo rješenje rezultat nastavljanja pritisaka, stalnih nadzora i kontrole rada Skloništa čime veterinarska inspekcija, nakon zatvaranja Skloništa u lipnju zbog nepostojeće i nikada dokazane bjesnoće, te usmrćivanja 46 zdravih životinja iz skloništa, nerazumnim zahtjevima ovaj put može ugroziti i cijeli sustav udomljavanja životinja u Hrvatskoj. 

Veći troškovi rada skloništa

Testiranje visine titra protutijela za bjesnoću u Hrvatskom veterinarskom institutu znatno povećava troškove rada skloništa. Mogu li takve troškove podmiriti Grad Zagreb i ostali hrvatski gradovi, od kojih mnogi dosad još nisu niti izgradili skloništa upravo zbog nedostatka financijskih sredstava?!

 Postojeća skloništa često vode udruge s nedostatnim financijskim sredstvima i za osnovne svakodnevne potrebe. Svaki grad koji financira rad skloništa već ionako mora izdvojiti velika novčana sredstva za boravak životinja u skloništu, hranu, cjepiva, vađenja krvi, kastraciju i ostale veterinarske usluge. 

Pretrpana skloništa

Čak i kada bi skloništa mogla financirati testiranje visine titra ili kada bi taj trošak snosila država, nijedan pas ne bi se mogao udomiti najmanje mjesec i pol dana zbog karantene i testiranja. Posljedice takvog postupanja su pretrpana skloništa u kojima će udomljavanje biti obustavljeno, štenci će obolijevati zbog slabog imuniteta, a troškovi boravka svakoga psa bit će enormni. 

Ulice će biti prepune lutalica i povećati će se šansa od obolijevanja životinja, prijenosa zaraznih bolesti i bjesnoće. Iz udruge Prijatelji životinja se pitaju: Tko će tada biti odgovoran za pojavu bjesnoće na ulicama? 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Koch je zbog petardi oglušio, a Maksimir je opisao rečenicom: Pravi stadion, smrdi po urinu!
BOLUJE OD NEIZLJEČIVE BOLESTI

Koch je zbog petardi oglušio, a Maksimir je opisao rečenicom: Pravi stadion, smrdi po urinu!

Iako je u Dinamu proveo samo jednu sezonu, zavolio je taj klub i Zagreb i volio bi još jedanput doći na utakmicu. Pamti Mikića, Vukojevića, pobjedu u Amsterdamu..., a prije 17 godina je rekao: 'Modrić je najbolji na svijetu'