Obavijesti

Ljubimci

Komentari 5

Psima i macama prijete krpelji! Kako ih pravodobno zaštititi?

Psima i macama prijete krpelji! Kako ih pravodobno zaštititi?
3

Male krvopije možemo pronaći svugdje - od običnih gradskih livada preko šuma do planina, a nažalost zbog sve blažih zima ima ih tijekom cijele godine

VIDEO

Tako mali, a tako opasni da ih se boje svi vlasnici pasa i mačaka! Riječ je o krpeljima, insektima koji su ovisno o stadiju razvoja veliki od jedan do 5 milimetara, a jednako su opasni za životinje i ljude. Zašto? Krpelji putem krvi kojom se hrane na životinje prenose mnoge zarazne bolesti poput piroplazmoze, erlihioze i borelioze. Iz iskustva vlasnika psa možemo reći da ove male krvopije žive svugdje od običnih gradskih livada preko šuma do planina, a nažalost zbog sve blažih zima možemo ih susresti tijekom cijele godine. 

Babezioza ili piroplazmoza

Među vlasnicama pasa najpoznatija bolest krpelja je babezioza (piroplazmoza). Riječ je o bolesti koju uzrokuju paraziti iz roda Babesia (nalaze se u crvenim krvnim stanicama krvi). Bolest se prenosi sa životinje na životinju krpeljima šikare (iz roda Ixodes) koji su aktivniji tijekom toplog i vlažnog vremena. Pas se inficira kada zaraženi krpelj siše krv te putem sline izbacuje parazite u krv psa i oni ulaze u eritrocite. Razmnožavanjem Babesia u eritrocitima dolazi do pucanja eritrocita, što ima za posljedicu smanjenje broja crvenih krvnih stanica odnosno razvija se anemija. Da bi krpelj mogao zaraziti psa, mora od početka sisanja proći najmanje 24 do 48 sati. Nezaraženi krpelj može se zaraziti kada siše krv psa sa zaraženim eritrocitima.

Da bi krpelj mogao zaraziti psa, mora od početka sisanja proći najmanje 24 do 48 sati

Simptomi bolesti

Bolest se očituje širokim rasponom kliničkih znakova, što ovisi o patogenosti vrste i soja Babezije, starosti, kondiciji i općem stanju životinje. Prvi simptomi su gubitak apetita, malaksalost, povišena temperatura, ubrzano disanje, tamni urin, a poslije anemija i žutica. Simptomi se vide ubrzo nakon uboda krpelja, no inkubacija može trajati i do tri tjedna. Ako uočite neki od ovih simptoma odmah posjetite veterinara.

Liječenje većinom uspješno

Ako se dijagnosticira na vrijeme liječenje je najčešće uspješno. U Hrvatskoj se najčešće koristi Imidocarb diproprionat "Imizol" koji se primjenjuje potkožno jednokratno s razmakom dva do tri tjedna. Uz specifičnu terapiju daju se antibiotici za sprečavanje sekundarnih infekcija, vitamini, infuzija, a ako je potrebno i transfuzija krvi. Psi koji prebole piroplazmozu ostaju subklinički inficirani što znači da mogu ponovo oboljeti kad im padne imunitet.

Kako se zaštiti od krpelja?

Četveronožne ljubimce preporučuje se redovito tretirati nekim od sredstava za zaštitu od krpelja (sprejevi,šamponi,ampulice) i stavljati im ogrlice protiv krpelja. Cjepivo postoji, ali treba naglasiti da niti jedno od navedenih sredstava ne pruža 100-postotnu zaštitu.

Krpelji se uklanjaju pincetom ili posebnom hvataljkom rotirajući smjeru suprotnom od kazaljke na satu

 Najučinkovitijom pokazala se zato prevencija, konkretnije pregledavanje psa nakon svake šetnje. Ako u stanu uz psa imate mačku koja nikada ne ide van svejedno je kontrolirajte jer krpelj može prijeći s psa na mačku. Krpelji se uklanjaju pincetom ili posebnom hvataljkom rotirajući smjeru suprotnom od kazaljke na satu. Ljudi ih često premazuju uljima i alkoholom,ali to je zabranjeno jer krpelj će nakon mazanja, ako je zaražen ispustiti infekt i izazvati bolest. Ako pri vađenju krpelja ostane glavica (ili sumnjate da ste pogriješili) obratite se veterinaru. 

VAŽNO! Sredstvo za zaštitu od krpelja za psa nikada ne stavljajte na mačku, a isto pravilo vrijedi i obrnutim situacijama!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode