Obavijesti

Ljubimci

Komentari 2

Puževi u akvariju omiljeni hobi mogu pretvoriti u noćnu moru!

Puževi u akvariju omiljeni hobi mogu pretvoriti u noćnu moru!
1

Uklanjanje puževa kompliciran je postupak koji vaš hobi mogu pretvorit u noćnu moru. Pobrinite se zato da niti ne završe u akvariju, barem ne kao neželjeni gosti...

VIDEO

Puževi u akvariju, ako su u njega stavljeni s nekim ciljem mogu biti korisni, primjerice kao odlični čistači. 

Najčešće ipak, pogotovo kod početnika puževi u akvariju velik su problem. U njemu najčešće završavaju neplanirano. Vlasnici se niti ne snađu, a njihov akvarij pun je puževa koji brste akvarijsko bilje.

Kako ukloniti puževe iz akvarija?

Puževi su otporne životinje. Portal Fishchannel.com piše da dobro podnose niske temperature, a jednako dobro snalaze se i na visokim temperaturama, ustajaloj vodi. Ponekad ih je čak teško uništiti komercijalnim otrovima za uništavanje puževa. 

Iskusni akvaristi savjetuju izbjegavanje bilo kakvih kemikalija. Za uklanjanje puževa preporučuju pražnjenje cijelog akvarija te nakon dezinficiranja njegovo ponovno naseljavanje. 

Rješenje može bit i ručno uklanjanje. Primjerice, u akvarij stavite list špinata koji privlači puževe. Ostavite li ga preko noći na njemu će se nakupiti deseci puževa koje zajedno s listom treba ukloniti. Mana ovakvog postupka je što ga treba ponavljati jako dugo. 

Jedno od rješenja je naseljavanje akvarija ribama koje se hrane puževima. Pritom treba paziti koju ribu staviti jer ribe koje jedu puževe, vrlo vjerojatno će nakon što ih sve pojedu prijeći na manje ribe. 

Kao što vidite uklanjanje puževa kompliciran je postupak koji vaš hobi mogu pretvoriti u noćnu moru. Pobrinite se zato da oni niti ne završe u akvariju, barem ne kao neželjeni gosti.

Kako puževi završavaju u akvariju?

Najčešće 'zalutaju' malezijski svrdlasti puževi. Jedan puž rađa stotine malih puževa koje je teško primijetiti budući da se skrivaju u šljunku. Upravo zbog takvih stvari akvaristima se savjetuje da ga prije stavljanja u akvarij prokuhaju. 

Osim putem šljunka puževi u akvarij također dolaze u paketu s novim biljkama. Biljke zato prije stavljanja u akvarij prvo treba tretirati hipermanganom, a nakon toga isplahnuti pod vodom i dobro pregledati.

Važno: OVDJE pročitajte najčešće početničke greške akvarista. Učinite sve da ih ne ponovite.

Zanima vas koji su korisni akvarijski puževi? Opširnije

Kako odabrati i postaviti akvarij? Opširnije

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith