Obavijesti

Ljubimci

Komentari 2

Samojed - uvijek nasmijan pas koji voli samostalno odlučivati

Samojed - uvijek nasmijan pas koji voli samostalno odlučivati
6

Samojed je pas elegenatnog izgleda, prepoznatljiv po bijeloj boji i nasmijanom licu iza kojeg se skriva nepokoreni duh koji ako mu se dozvoli voli samostalno odlučivati

VIDEO

Samojed je pas prepoznatljiv po dugoj bijeloj boji dlake ispod koje se skriva kompaktno mišičavo tijelo. 

Na glavi se nalaze visoko i široko postavljene uši, tamno smeđe oči te crne usnice koje prema standardu pasmine u kutovima usta moraju biti lagano uzdignute tvoreći karakterističan osmijeh zbog kojeg pasminu krasi epitet psa koji se uvijek smije. 

Čini ga to jednom od najpopularnijih pasmina u Hrvatskoj.

Karakter samojeda

Razmišljate li nabaviti samojeda pozivamo vas da osim izgleda, pažnju obratite i na karakter ovog psa. 

Samojed je miroljubiv i društven pas koji se obožava igrati te vrijeme provoditi mazeći se u društvu drugih pasa, djece, vlasnika i njegovih prijatelja, ali samo kada je to njima zanimljivo. 

Kada im nešto nije zanimljivo, pogotovo ako im se nešto želi nametnuti na silu, primjerice učenje 'dosadnih' naredbi samojedi će pokušati opstruirati. 

Padnete li u startu na njihov šarm i ne nametnete se kao autoritet riskirate da dobijete neposlušnog i destruktivno raspoloženog psa.

Nepokoreni duh samojeda

O kakvim psima se radi najbolje na svojim web stranicama opisuju vlasnici Nox poli, uzgajivačnice samojeda.

Kako bi upoznali pasminu kakvu je poznajemo danas vratit ćemo se u prošlost.

Samojedi su živjeli kao sastavni dio ljudsko-psećeg čopora u plemenskoj zajednici sa  ljudima. Uz čuvanje, lov i vuču služili su im i kao dodatni izvor topline grijući djecu Samoyeda (narod po kojem su psi dobili ime) u dugim zimskim noćima. 

Za razliku od drugih pasmina vučnih pasa (huskija, malamuta ...) koji su noći provodili isključivo van ljudskih nastambi, samojedi su provodili noći u šatorima. Bio je to značajan pomak na hijerarhijskoj ljestvici ljudsko-psećeg čopora. 

Vjeruje se da je upravo stalni boravak uz ljude i tijekom noći razlog razvitku neagresivne dominantnosti – čak i ponajbolji radni psi koji bi pokazali crtu agresivne dominacije bivali su trenutno usmrćeni.  

Za daljnji uzgoj ostajali samo psi kojima je agresija bila posve strana. Njihova funkcija čuvara bila je ipak rezervirana za čuvanje sobova.

U širokim nenaseljenim prostranstvima na kojima su obitavali Samoyedi svaki je rijetki gost bio dobrodošao, pa i neznanac. Od pasa se očekivalo da tek zvonkim lavežom najave pridošlice. 

Ovakve stroge 'uzgojne kriterije' nije zadovoljavao velik broj pasa, ali tijekom godina psi Samoyeda postali su ono što su i danas – samouvjereni, dominantni psi, ali bez i najmanjeg znaka agresivnosti prema ljudima ili psima.

Samojedi su skromni psi, u stanju prilagoditi se svim uvjetima života na planeti uz samo jedan uvjet s njihove strane - da budu voljeni. 

Pravi samojed međutim ne može nikad biti savršeno poslušan pas, navode uzgajivači  jer iako lako i brzo uči, iako mu je zadovoljstvo raditi zajedno s vlasnikom, istovremeno će rado, ako mu se pruži prilika i 'samostalno odlučivati'.

Samojedi vole dominirati

U praksi to znači da pokušaj da ga se posjedne ili polegne samojed vlasniku nikad neće zamjeriti, ali će se, sa smiješkom na licu usprotiviti te najvjerojatnije i dalje ostati stajati.

Na prisilu reagira krajnjim otporom. Gotovo nadnaravnom snagom ostaje uporan u svojem prvotnom ponašanju.

 Iskonska želja za dominacijom i kretanje ispred svih razlogom je da vlasnici ovih pasa vremenom jako dobro razviju svoje mišiće.

Za koga je samojed?

Iz svega navedenog, baš kako kažu uzgajivači ove pasmine – samojed definitivno nije pas za svakoga.

 Preporučuju se ljudima koji imaju čvrstu volju ( i vremena)  baviti se svojim psom, kao i onima koji se na prvi znak neposluha od strane psa neće naći preplavljeni paničnim strahom, već će znati izići na kraj s nepokorenim duhom svog psa.

Savjestan vlasnik svom psu mora pronaći neku zabavu, kroz koju će se on moći isprazniti. Pravilno radno opterećen ( npr. trčanjem uz vlasnika ili bavljenjem agilityjem) samojed će bit sretan samojed i obrnuto. 

Samojed koji se dosađuje identičan je elementarnoj nepogodi.

Ipak su samojedi bili vučni psi. U njihovim genima 'spavaju' stotine tisuća pretrčanih kilometara njihovih predaka! 

Opširnije o samojedima

Tražite idealnu pasminu? Pronađite je uz pomoć kalkulatora pasmina - ODABERI PSA

Zanimljivosti o pasminama:

Rotvajler

Border Collie

Labrador

Francuski buldog

Dalmatinski pas

Tosa Inu

Američki staford

Pit bull

Akita

Bernardinac

Portugalski vodeni pas

Njemački patuljasti špic

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana