Obavijesti

Ljubimci

Komentari 2

Škola za pse: Kako psa naučiti da ostane sam kod kuće?

Škola za pse: Kako psa naučiti da ostane sam kod kuće?
1

Kada govorimo o učenju samostalnosti, to znači da psa trebamo odmah u početku učiti da ima svoje mjesto za odmor radije nego da nam je konstantno po rukama...

VIDEO

Psi su društvena bića i ne vole samoću, stoga ih je od najranijih dana veoma važno učiti da budu samostalni i postupno ih privikavati na samoću. 

Odvajanje od majke i legla stresno je za svako štene pa je važno da prvih dana uvijek netko bude uz njega kako bi što lakše prošlo taj period. 

Čak i ako udomimo odraslog psa, odmah, čim pas stigne u naš dom bi trebali započeti s postupnim privikavanjem na samoću i učenjem samostalnosti.

Kada govorimo o učenju samostalnosti, to znači da psa trebamo odmah u početku učiti da ima svoje mjesto za odmor radije nego da nam je konstantno po rukama, spava s nama u krevetu i praktički nikada nije odvojen od nas.

U suprotnom, štene ili pas mogu postati ovisni o nama i našoj prisutnosti te burno reagirati kada ostanu sami. Važno je naglasiti da privikavanje na samoću i učenje samostalnosti mora biti postupno!

Kod privikavanja na samoću od velike nam pomoći može biti ograničavanje prostora i privikavanje na boravak u boksu. Boks psu trebamo predstaviti kao udobno mjesto za odmor, kućicu, “brlog”.

Za početak je dobro opskrbiti se žvakalicama i igračkama od pune gume koje možemo napuniti poslasticom i hranom. 

Kad pas boravi u boksu ili na svom mjestu i zabavlja se žvakalicama ili igračkama koje smo napunili hranom, možemo svakoga dana produljivati izlaske iz prostorije u kojoj pas boravi, a potom i izlaske iz stana.

Nikad nemojte nabaviti štene ili psa i potom ga par dana kasnije ostaviti da bude sam cijeli dan zato što morate na posao! 

Privikavanje na samoću MORA biti postupno! Velika je vjerojatnost da će štene ili pas koji su odjednom ostavljeni sami razviti strah od odvajanja (separacijsku anksioznost)  ili početi uništavati zbog dosade. 

Fizička aktivnost također je važna, no treba imati na umu da je previše fizičke aktivnosti jednako loše kao i premalo. Psi su najaktivniji ujutro i uvečer, a preko dana obično odmaraju i spavaju.

Prevencija i dobra organizacija vremena i aktivnosti puno su bolja i lakša opcija od rješavanja straha od odvajanja ili problema vezanih uz samoću! 

Zamolite prijatelje ili poznanike da pričuvaju psa kada ste na poslu dok se ne nauči da može ostati sam kroz dulji period. 

Ako sumnjate da je vaš pas razvio strah od odvajanja potražite pomoć stručnjaka.

Napisala: Sandra Ilievski, instruktor i savjetnik za ponašanje pasa iz centra Urban Pet

Dobro je znati:

Čuvanje resursa kod pasa: Što je i kako pomoći ljubimcima?

Kako odabrati igračku za psa te kako se igrati sa psom?

Kako se psi (međusobno) igraju i što vi kao vlasnik trebate znati?

10 psećih zapovijedi koje bi trebao znati svaki vlasnik

Odgoj psa: Najčešće pogreške vlasnika

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu