Obavijesti

Ljubimci

Komentari 2

Tajlandski gonič: Vjeran pas čuvar i lovac na otrovne kobre

Tajlandski gonič: Vjeran pas čuvar i lovac na otrovne kobre
4

Ljudima su pomagali u lovu na divlje svinje, štetočine i zmije poput otrovnih kobri. Kad vlasnika nije bilo u blizini psi su čuvali imovinu te su se dokazali kao psi čuvari

VIDEO

Iako je nastala u srednjem vijeku, a mnogi je smatraju jednom od prvih pasmina na svijetu Mah Tai odnosno tajlandski gonič ( Thai Ridgeback) sve donedavno izvan Azije bila je gotovo nepoznata pasmina. 

Prema nekim procjenama izvan Tajlanda odakle potječu danas ih ima manje od tri tisuće. 

Najzastupljeniji su u Europi odakle se sve češće prodaju na tržište SAD-a. Koliko znamo ima ih i u Hrvatskoj ( barem jedan).

Glavni razlog nepopularnosti širokim masama jest izolacija Tajlanda zbog koje pasmina ( srećom) nije križana s drugim pasminama te nije došlo do masovne 'proizvodnje'. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zahvaljujući toj činjenici riječ je o zdravim psima koji u prosjeku žive 13 do 16 godina.

Pasmina je to prepoznatljiva po snažnom tijelu srednje veličine prekrivenom kratkom dlakom. Dolaze u četiri boje: crvena, crna, siva i žuta.

Sve donedavno bili su nepoznati izvan istočnog Tajlanda gdje ih se tijekom povijesti najčešće koristilo kao lovačke pse

Ljudima su pomagali u lovu na divlje svinje, štetočine i zmije poput otrovnih kobri. Kad vlasnika nije bilo u blizini imanja psi su isto čuvali te su se dokazali kao psi čuvari.

Budući da tijekom povijesti nije bilo križanja s drugim pasminama tajlandski gonič i danas je zadržao izvorni karakter.

Naravno, sve češće drži ih se kao kućne ljubimce, a kao potencijalni vlasnik trebate znati da je riječ psima koji 'nemaju miris' i čiju je dlaku lagano održavati.

 Razlozi su to koji će privući mnoge koji psa misle držati u stanu u kojem će se ova pasmina ( budući da ne podnosi hladnoću) brzo prilagoditi.

S druge pak strane budući da je riječ o živahnim psima ova pasmina svakodnevno zahtijeva kilometarske šetnje, trčanje uz bicikl i ostale aktivne sportske aktivnosti. 

Zato ih se ne preporučuje nabavljati isključivo zbog atraktivnog izgleda jer ovo je jedna od zahtjevnijih pasmina s kojom treba znati raditi. 

Slijedit će vlasnika, ali ne onog koji mu se pokušava nametnuti grubostima, već samo pozitivnim metodama koje ne uključuju batine. 

Na grubosti i klasične korekcije koje uključuju fizičku silu odgovorit će tvrdoglavošću, a kako piše thailandridgeback.com moguće je da pas na agresiju odgovori agresijom ili pak postane previše plašljiv.

Ako ih se ne socijalizira i odgoji na vrijeme mogu postati opasni za svakoga koga ne poznaju, bez obzira radilo se o ljudima ili životinjama.  Pogotovo prema manjim psima, mačkama i ostalim životinjama koje bi mogao shvatiti kao lovinu.

Vetstreet.com navodi kako tajlandske goniče u šetnju uvijek treba voditi na povodcu jer riječ je o psima koji su skloni loviti druge pse i mačke kojima mogu nanijeti ozbiljne ozljede. 

Također, ako ih držite u dvorištu trebate znati kako je riječ o majstorima bježanja - odličnim penjačima, skakačima koje često, ako odluče pobjeći ne mogu zadržati niti električne ograde .

S druge pak strane netko tko razumije kako se psu nametnuti  ( bez upotrebe sile) pas će se brzo prilagoditi i pružiti zadovoljstvo kakvo pružaju svi drugi psi. Bit će odličan ljubimac koji će štititi kako vlasnika tako i njegovu obitelj.

Ovo je jedan od pasa koji ne može ostati sam kod kuće jer je ovisan o ljudskom društvu. Ako im je dosadno mogu postati destruktivni prema odjeći, obući, namještaju...

Kada su djeca i maženje u pitanju stručnjaci ističu da je tajlandski gonič sličniji mački, nego klasičnom psu. Zašto? Vole igru i maženje, ali samo kad njima odgovara. 

Definitivno riječ je o posebnoj i inteligentnoj pasmini koja nije za svakoga. Idealan vlasnik je obitelj koja često boravi u prirodi ili samac koji u psu traži partnera za rekreaciju. Najvažnije je da zna što želi od psa i kako to dobiti.

Pasmine pasa - zanimljivosti:

Pozivamo vas da u komentarima podijelite vaša iskustva s ovom pasminom, a želite li da vaš pas bude dio galerije iznad članka fotografije s imenom psa pošaljite nam na ljubimci@24sata.hr

Posjetite KALKULATOR PASMINA

Pasmine pasa - zanimljivosti

Bordoška doga

Brazilski pas

Doberman

Njemački bokser

Cane Corso

Aljaški malamut

Samojed

Rotvajler

Border Collie

Labrador

Francuski buldog

Dalmatinski pas

Tosa Inu

Američki staford

Pit bull

Akita

Bernardinac

Portugalski vodeni pas

Njemački patuljasti špic

Bigl

Pudla

Belgijski ovčar

Irski vučji hrt

Njemačka doga

Engleski buldog

Njemački ovčar

Bernski planinski pas

Maltezer

Karabash

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang