Obavijesti

Ljubimci

Komentari 0

Top 10: Lista stranih životinja koje ugrožavaju domaće vrste

Top 10: Lista stranih životinja koje ugrožavaju domaće vrste
7

Zajedničko im je da su konkurencija drugim životinjama. Brže se razmnožavaju, imaju velik broj mladih, po pitanju hrane nisu izbirljive i nemaju prirodnih neprijatelja

VIDEO

Crvenouha kornjača jedna je od 100 najnepoželjnijih životinjskih vrsta na svijetu, a na popisu zemalja koje su zabranile njihov uvoz nalazi se i Hrvatska. 

Zašto je nekada najdraži kućni ljubimac postao državni neprijatelj? 

'Domaćoj' barskoj kornjači, ali i mnogim drugim biljnim i životinjskim vrstama prijeti izumiranje,zahvaljujući neodgovornim vlasnicima koji su svoje akvarijske kornjače bacili u gradske potoke i jezera. Uz crvenouhe kornjače u Hrvatskoj postoje još mnoge strane invazivne životinjske vrste. 

10 'najinvazivnijih' životinjskih vrsta u Hrvatskoj:

  1. Tigrasti komarac
  2. Krumpirova zlatica
  3. Crvenouha kornjača
  4. Raznolika trokutnjača
  5. Harlekin božja ovčica
  6. Nutrija
  7. Signalni rak
  8. Mungos
  9. Sunčanica 
  10. Kalifornijska pastrva

Podaci su to Državnog zavoda za zaštitu prirode, a predstavljaju najaktualnije životinje.

 Zajedničko im je da su konkurencija domaćim vrstama. Brže se razmnožavaju, imaju velik broj potomaka, po pitanju hrane nisu izbirljive i nemaju prirodnih neprijatelja. 

Kao takve ozbiljna su prijetnja autohtonim biljkama i životinjama, ali i ljudima. 

Signalni rak u Korani

Signalni rak koji je prošle godine pronađen u rijeci Korani trenutno je najveća briga zaštitara prirode. Kao i većina egzotičnih vrsta tamo je završio ljudskim nemarom. 

Kako su nam rekli u Državnom zavodu za zaštitu prirode postoji mogućnost da je tamo bačen namjerno. Izravna su prijetnja zavičajnim riječnim rakovima, a mogu prouzročiti i velike materijalne štete. Slična situacija je i s drugim vrstama.

Ugrožavaju i ljude

Školjka raznolika trokutnjača hidroelektranama na Dravi stvara milijunske štete, dok su tigrasti komarci poznati prijenosnici različitih virusa. Krumpirove zlatice smanjuju proizvodnju krumpira, a nutrija koja živi uz rijeke, jezera ili u močvarnim područjima osim što direktno utječe na urušavanje nasipa i obala u kojima kopa duboke tunele, poznata je kao glodavac koji obožava jesti šećernu repicu i kukuruz, čime poljoprivrednicima čini velike štete. 

Sve je počelo s mungosima

Najstariji primjer invazivne vrste su indijski mungosi koji su 1910. doneseni na otok Mljet kako bi uništavali poskoke.Danas su prisutni na pet otoka: Mljetu, Korčuli, Hvaru, Čiovu i Škrdi, a unesen je i na poluotok Pelješac odakle se polako počeo širiti obalom. 

Mungos je predator koji osim zavičajnih gmazova i vodozemaca jede i neke biljke. Osim što je štetočina mungos je prijenosnik nekih bolesti poput bjesnoće i leptospiroze.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'
NEPONOVLJIVO ISKUSTVO

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'

Otvorenje hrvatskog dijela parka bio je povod da obiđemo spektakularan park u njemačkom Rustu koji dnevno može primiti čak 35.000 ljudi. Najveća atrakcija je Rimčev roller coaster Voltron Nevera