Ljubimci

Komentari 1

Kako ih prepoznati? Otrovne zmije bude se iz zimskog sna

Kako ih prepoznati? Otrovne zmije bude se iz zimskog sna

Stiglo je proljeće. Iako se zmije u pravilu bude tijekom travnja i svibnja zbog globalnog zatopljenja to više nije pravilo. Tijekom boravka u prirodi budite oprezni

Zmije, bez obzira bile otrovne ili ne tijekom zime spavaju zimski san ( hibernacija). Naime, zmije ne mogu regulirati vlastitu tjelesnu temperaturu te se moraju prilagođavati temperaturi okoliša. Tijekom zime zato moraju mirovati jer bi ( u slučaju da su temperature niske) uginule.

Ono što je važno znati da zimski san ne traje tijekom cijele zime jer se životinje koje hiberniraju povremeno bude kako bi obavile nuždu ili primjerice 'nešto pojele'. 

Iako se zmije u pravilu iz zimskog sna bude tijekom travnja i svibnja zbog globalnog zatopljenja to više nije pravilo. Krajem prošle godine bili smo svjedoci buđenja ( ili neodlaska 'na spavanje') zmija usred zime.

Pogledajte zmiju koja se probudila usred zime

Temperature polako rastu nemojte se iznenaditi ako tijekom boravka u prirodi naletite na zmiju. 

Najvažnije, zmije rijetko napadaju ljude, pogotovo ako ih čovjek ne izaziva. Kako bi vaš boravak u prirodi prošao bez stresova važno je na vrijeme se pripremiti. Proljeće je pred vratima...

Pripremili smo za vas Vodič o zmijama Hrvatske! pročitajte kako prepoznati otrovne zmije, kako se ponašati u staništima zmija te što napraviti u slučaju ugriza zmije.