Obavijesti

Ljubimci

Komentari 0

Velika bijela psina: Morski pas koji izaziva strahopoštovanje!

Velika bijela psina: Morski pas koji izaziva strahopoštovanje!
3

Velike bijele psine najčešće se stavlja u kontekst morskih pasa ljudoždera iako se ljudima uopće ne hrane. Naprotiv, njihova probava prespora je da probavi čovjeka

VIDEO

Velika bijela psina poznatija kao 'veliki bijeli' najpoznatiji je morski grabežljivac koji gdje god se pojavio istovremeno izaziva strah i poštovanje.

 Strah iz razloga jer je riječ o morskom psu koji najčešće napada ljude, a poštovanje jer je riječ o životinji koja je zahvaljujući sposobnosti preživljavanja preživjela tisuće godina.

Veliki bijeli posjećuju i Hrvatsku

Veliki bijeli morski pas ime je dobio po bijeloj boji koja se može vidjeti s donje strane životinje. Zahvaljujući tijelu u obliku torpeda i snažnim repovima velike bijele psine brzo se kreću, a mogu postići brzinu veću od 25 kilometara na sat. 

Kreću se uz obalu s umjerenom temperaturom mora i oceana od 12 do 30° C. Najviše ih je zabilježeno kod obalama južne Australije, Južne Afrike, Kalifornije, otoka Guadalupe i nešto manje u Sredozemlju. 

Ova grdosija dugačka pet metara i teška dvije i više tona nekoliko puta viđena je i u Hrvatskoj.

Morski psi ne jedu ljude

Velike bijele psine najčešće se stavlja u kontekst morskih pasa ljudoždera iako se ljudima uopće ne hrane. Naprotiv, njihova probava prespora je da probavi plijen s visokim udjelom kosti, mišića i masti. 

Često se zato u njihovim utrobama nalaze neprobavljeni ljudski dijelovi tijela.

 Hrane se pingvinima, ribama, tuljanima, morskim lavovima i dupinima. Jedan veliki bijeli morski pas u godinu dana može pojesti 11 tona hrane, ali ako je nema bez obroka mogu živjeti do tri mjeseca.

Zašto morski psi napadaju ljude?

Istina je da napadaju ljude, najčešće surfere koji ih svojim kretnjama podsjećaju na upravo navedene životinje. Također istina je da je veliki broj napada smrtonosan, ali rijetko se događa da morski pas pojede čovjeka. 

Naime, u čeljusti velike bijele psine nalazi se tri tisuće oštrih zuba veličine pet centimetra. Zanimljivo zubi im otpadaju, a kako jedan otpadne na njegovom mjestu naraste novu. 

Pretpostavlja se da ova vrsta morskog psa tijekom 25 godina života promijeni oko tisuću zuba. Dodamo li tome da su dugački između pet i sedam metara, a teški više od dvije tone dolazimo do jednostavnog zaključka da je riječ o grabežljivcu koji je u stanju jednim grizom usmrtiti čovjeka ili mu uzrokovati smrtonosne rane od koji najčešće dolazi do gubitka krvi.

Velika bijela psina napada. Pogledajte video

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana