Obavijesti

Ljubimci

Vuk iz Hrvatske srušio teoriju o dominantnim alfa mužjacima

Vuk iz Hrvatske srušio teoriju o dominantnim alfa mužjacima
1

Studija objavljena 16. siječnja u časopisu Plos Genetics pokazala je da je vukovima i psima zajednički isti predak , ali da psi nisu nastali pripitomljavanjem divljih vukova

VIDEO

O nama psima napisane su mnoge knjige i članci. Napisali su ih ljudi. Da li se netko od njih zapitao kako mi psi vidimo svijet oko sebe?! 

Ako vas zanima pozivam vas da pratite Đurin dnevnik - svijet iz pseće perspektive!

Sivi vuk iz Hrvatske zajedno s vučjim kolegama iz Izraela i Kine sudjelovao je u istraživanju čiji rezultati bi trebali razbiti mit koji kaže da su psi nastali pripitomljavanjem vuka te ih takve, ne žele li da oni kao alfa mužjaci pokore njih i dominiraju njihovim životima, ljudi trebaju pokoriti nas pse.

O čemu se radi?

Genetičar John Novembre sa Sveučilišta u Chicagu zajedno s međunarodnom ekipom znanstvenika odlučio je usporediti genome tri siva vuka koja žive na tri različita dijela svijeta ( Hrvatska, Kina i Izrael) s genomima pasa – dingom iz Australije, basenjijem iz središnje Afrike i zlatnim šakalom.

Studija objavljena 16. siječnja u časopisu Plos Genetics pokazala je da su sva tri ispitana vuka, iako potječu sa različitih strana svijeta genetski puno povezanija međusobno nego sa testiranim psima. I obrnuto. Testirani psi genetski su bili povezaniji međusobno nego s bilo kojim od testiranih vukova.

Neočekivani rezultati

Umjesto očekivanih rezultata koji bi potvrdili da su psi nastali od vukova proučavanjem gena znanstvenici su došli do zaključka da pse i vukove povezuje zajednički predak (ili više njih) koji je živio prije više tisuća godina, ali da su se psi i vukovi evolucijski razvijali kao dvije posebne vrste. 

Znanstvenici ističu kako najnoviji dokazi pokazuju da evolucija pasa nije tako jednostavna kako su joj neki do sada pristupali te da se na pravoj istini o pripitomljavanju pasa treba još puno raditi.

Što ovo istraživanje znači nama psima?

O nama psima napisane su mnoge teorije, a uz napisane svaki vlasnik također ima svoju koju jedva čeka podijeliti s pasošetačima na livadi, pogotovo neisukusnima koji tek ulaze u svijet pasa.

Jedna od takvih teorija, neizbježna kada  je odgoj pasa u pitanju jest ona o alfa mužjacima - vođama čopora. 

Prema njoj, ne želite li da mi psi kao potomci vukova pokorimo vas i nametnemo vam se kao vođe čopora, vi kao vlasnici trebate pokoriti nas i nametnuti se kao vođe.  Ako treba i silom. Zvuči zastrašujuće? 

Jeste li se ikada zapitali kako se mi  osjećamo kad nas pokoravate i po hijerahiji se postavljate iznad nas?!

 Hvatate za šiju, gurate glavu u mokraću i izmet, bacate na bok, zatežete davilicama i koristite ostale prokušane metode zastrašivanja i nametanja kao vođa čopora.  Baš tako – osjećamo se zastrašujuće.

 I zbunjujuće! Nije nam jasno zašto to radite. Ma što vi mislili o tome naši roditelji u 'čoporu' prema nama se ne odnose na taj način. 

Najbolji prijatelji ili...

Kada nas trebate mi smo vaši najbolji prijatelji. Zajedno s vama ratujemo, tražimo eksploziv i nestale osobe, spašavamo ljudske živote, liječimo djecu i nemoćne.

Kada  mi trebamo vas da nam posvetite malo vremena i naučite kako se ponašati prema drugim psima, ostalim životinjama, ljudima i situacijama  s kojima ćemo se tijekom života susretati u gradu neki od vas, umjesto da se posvete odgoju  pokušavaju nas pokoriti. 

Zašto? Jer se boje vukova o kojima ništa ne znaju, koje nikada u životu nisu vidjeli osim na televiziji, a svoj stav temelje na znanstveno neutemeljenim teorijama da pas potječe od vuka. 

Pročitajte kako je nastao mit o psima – alfa jedinkama

Nadam se da će najnoviji dokazi da pas ne potječe od vuka prosvijetliti neke od vlasnika, pobornika teorije o psima - alfa mužjacima. Dosta je više bilo zlostavljanja životinja zbog neznanja.

Budite odgovoran vlasnik

Bit vlasnik psa puno je kompleksnije od tri šetnje dnevno i 'fotkanja za fejs'. 

Ako već ističete da smo vaši najbolji prijatelji pustite nas da to zaista budemo. Nije važno od čega potječemo, već ono što jesmo i što uz vašu pomoć možemo postati. 

Vaš Đuro, pas labrador 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume