Obavijesti

Ljubimci

Komentari 12

Zašto akvarijske kornjače nisu idealni ljubimci za malu djecu?

Zašto akvarijske kornjače nisu idealni ljubimci za malu djecu?
7

Kornjače su životinje za gledanje. Iako ih se može pripitomiti ne vole se nositi, maziti i raditi sve ostalo što djeca vole raditi s kućnim ljubimcima

VIDEO

Vodene kornjače većini roditelja čine se kao idealni kućni ljubimac za njihovo dijete. Jeftine su, malene rastom, ne mogu ozlijediti dijete, ne mora ih se šetati, a oprema za njihovo držanje i održavanje nije skupa. 

Sve koji o kućnim ljubimcima na način da unaprijed gledaju kako će im posvetiti što manje vremena pozivamo da ih niti ne nabavljaju.

Zašto? Argumenti 'za' nabavku kornjače navedeni u uvodu članka većinom su krivi, a roditelji to shvate tek nakon što su životinju kupili. Kada shvate da 'to nije to' riješe je se puštanjem u prirodu. 

Kako se to ne bi dogodilo pozivamo vas da pročitate odgovore na pitanja koje bi trebao znati svaki potencijalni vlasnik akvarijske kornjače.

Koja je razlika između crvenouhih i žutouhih kornjača?

Kao kućni ljubimci u Hrvatskoj najčešće se drže crvenouha i žutouha kornjača koje se na prvi pogled razlikuju po boji. Riječ je o istoj vrsti (Trachemys scripta), ali različitoj podvrsti kornjača. To znači da se ne mogu međusobno pariti odnosno čak ako se i pare te dobiju mlade (što je rijetko), mladunčad će biti neplodna. 

Najvažnija razlika koju bi svi potencijalni kupci u Hrvatskoj trebali znati da je prodaja, uvoz i uzgoj crvenouhih kornjača u Hrvatskoj zabranjen. Zašto? Radi se o životinjskoj vrsti koja je ako se pusti u prirodu agresivnija od autohtonih vrsta kornjača.

Uzgoj, prodaja i puštanje crvenouhih kornjača u prirodu  u Hrvatskoj zakonom je zabranjen

Samim time i potencijalna prijetnja za domaće barske kornjače kojima zbog neodgovornih vlasnika prijeti izumiranje. Zato je i njihovo puštanje u prirodu je kazneno djelo. Unatoč zabranama crvenouhe kornjače se uzgajaju i prodaju putem oglasnika i gotovo jednako su zastupljene kao i manje agresivne žutouhe kornjače koje legalno možete kupiti u većini pet shopova.

Obje vrste potječu iz SAD-a, hrane se biljkama, crvima i ribom, vole se sunčati, a osim rijeka nastanjuju potoke i jezera. Crvenouha kornjača kako joj samo ime kaže ima 'crvene uši'. Mlade kornjačice su izrazito zelene sa žutim oznakama i crvenom prugom iza očiju, a što je kornjača starija ( žive do 40 godina) boje postaju tamnije. 

Žutouha kornjača ima tijelo smeđe-zelene boje, a glava joj je maslinastozelena sa žutim 'ušima'. Obje podvrste iako se kupuju kao male slatke kornjačice s vremenom će postati kornjače dugačke do 35 centimetara. Mužjaci su u pravili manji od ženki, ali imaju dulje i deblje repove. Ta razlika očitija je što su kornjače veće. 

Oprema za akvarijske kornjače - što vam je potrebno?

Mali plastični akvarij s palmicom na sredini zaboravite. Kornjače su hladnokrvne životinje što znači da im toplina tijela ovisi o okolišu. Temperatura vode uvijek bi im trebala biti oko 25 stupnjeva, a to u malom akvariju bez grijača nećete moći postići. On vam može poslužiti dok se ne snađete. 

Kada nabavljate dugoročno rješenje za svoje ljubimce vrijedi pravilo što veće to bolje jer kornjačica velika nekoliko centimetara koju ste donijeli iz trgovine može narasti do 30 centimetara. 

Kornjače su hladnokrvne životinje što znači da im toplina tijela ovisi o okolišu

Ona treba imati dovoljno mjesta za plivanje, ali obavezno i suhu površinu na koju će se doći odmarati i 'sunčati'. 

Ako mislite imati jednu kornjaču dovoljan će vam biti akvarij/terarij od 100 do 150 litara. Kako bi im u svom domu stvorili prirodne uvjete terarij za kornjače mora imati sličnu opremu kao i akvarij za ribice: termometar, filter, grijač,svjetlo, šljunak i ukrasno bilje. kako bi trebao izgledati jedan akvarij/terarij za kornjače možete vidjeti u galeriji iznad članka. 

Vidjeti ćete tada razliku od njihovog staništa u trgovinama kućnim ljubimcima.

Čime se vodene kornjače hrane?

Mlade kornjače hranite dva puta dnevno, a nakon navršenih godinu dana prehranu prorijedite (svaki drugi treći dan). Početnička greška je da vlasnici svoje ljubimce hrane isključivo komercijalnom hranom. Prehrana je raznovrsna i treba se sastojati od svih vrsta slatkovodnih riba. Ako riba ima velike kosti potrebno ih je maknuti. Izbjegavati davati morske ribe.

 Uz ribe možete im davati i žive akvarijske puževe, crve, gliste i slične insekte, ali i meso ( jetrica, teletina, govedina, piletina i puretina). Meso može biti sirovo ili kuhano, a izbjegavati pečeno i masno meso. 

Početnička greška je da vlasnici svoje ljubimce hrane isključivo komercijalnom hranom

Vjerovali ili ne, ali vodene kornjače jedu i povrće ( mrkva, radič, zelena salata), ali većina potrebu za biljkama zadovoljava hraneći se vodenim biljem.

 Ako želite da kornjača bude zdrava i pravilno se razvija uz navedene namirnice dajte im i komercijalnu hranu. Budite umjereni i s ničim ne pretjerujte. Hranu uvijek servirajte u vodi, a krupne ostatke nepojedene hrane nakon obroka pokupite. Ostalo će umjesto vas učiniti filter.

Da li su kornjače ljubimci za malu djecu? 

Kornjače su životinje za gledanje. Iako ih se može pripitomiti ne vole se nositi, maziti i sve ostalo što djeca vole raditi s kućnim ljubimcima. 

Prije kupovine dobro se informirajte jer sve navedeno u ovom članku samo je maleni dio onoga što je potrebno za ovaj hobi

Uzimajući u obzir sve do sada navedeno nikako ih ne preporučujemo djeci ispod 12 godina jer ona im neće moći samostalno pružiti svu potrebnu njegu, a budući da se najčešće s njima neće moći igrati prestati će ih zanimati. Roditeljima će pak biti preskupo ulagati novac u nešto što nikoga ne zanima i na kraju će se riještiti ljubimca. Dokazuje to i broj kornjača koje se svake godine bacaju u prirodu.

Tko god nabavlja kornjaču prije kupovine neka se jako dobro informira jer sve navedeno u ovom članku samo je dio onoga što je potrebno za ovaj hobi. To što se ne vole navlačiti ne znači da nisu zanimljive za ljubimce jer uz njih možete  uzgajati akvarijske biljke i organizme kojima se kornjače hrane,nadograđivati akvarije/terarije i još mnogo toga.

Što vi pišete? Ja imam kornjaču u malom akvariju s palmicom bez ikakve opreme i ništa joj ne nedostaje!

Ovo je najčešći 'argument' vlasnika koji kornjače drže u neadekvatnim uvjetima. U pravilu takve kornjače žive jednako dugo koliko traje interes vlasnika za tom vrstom ljubimca. Zdrava kornjača može živjeti do 40 godina. Ako imaju sreće i nadžive interes svojih vlasnika te završavaju u gradskim rijekama, potocima i jezerima. 

Upravo zbog takvih neodgovornih vlasnika crvenouha kornjača ni kriva ni dužna zakonom je zabranjena i proglašena prirodnim neprijateljem broj 1. Zato vas pozivamo da pročitate savjete kako kupovati kućnog ljubimca, a ako već imate kornjaču podijelite s nama vaša iskustva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana