Obavijesti

Ljubimci

Komentari 3

Znate li tko je prvi rekao da je pas najbolji čovjekov prijatelj?

Znate li tko je prvi rekao da je pas najbolji čovjekov prijatelj?
3

George Graham Vest, američki je senator koji je Senatu služio 24 godine. Unatoč bogatoj karijeri zapamćen je po govoru u kojem je psa nazvao najboljim prijateljem

VIDEO

Gospodo porotnici! Čovjek se od najboljeg prijatelja može pretvoriti u neprijatelja. Sin ili kćer odgajani s ljubavlju tijekom života mogu postati nezahvalni svojim roditeljima. 

Oni koji su nam najbliži i kojima vjerujemo mogu nas za trenutak izdati. Jedini apsolutno nesebični prijatelj u ovom sebičnom svijetu čovjeku može biti njegov pas koji nikad neće pokazati nezahvalnost ili podmuklost.

Pas uz čovjeka stoji u blagostanju i siromaštvu, zdravlju i bolesti. On će spavati na tlu pokrivenom snijegom na mjestu gdje pušu hladni zimski vjetrovi. Sve će učiniti samo da može bit u blizini svog gospodara.

On će poljubiti ruku čovjeka u kojoj nema hrane, lizati će rane i čireve. Siromašnog gospodara čuvati će kao da je princ. Kad ga svi napuste on će bit uz njega.  

George Graham Vest, američki je senator koji je Senatu služio 24 godine ( 1879. do 1903.). Unatoč bogatoj političkoj karijeri ostao je zapamćen po govoru iz vremena dok je tek bio običan odvjetnik u  Missouriju.

Zastupajući farmera kojem je susjed ubio psa (jer je napadao susjedove ovce) obratio se poroti gore spomenutim riječima. Tijekom suđenja istaknuo je kako će tijekom suđenja pse obraniti, a ako ne uspije ispričati će im se. 

 Vestov govor u kojem nije zastupao jednog, već sve pse svijeta i njihovo značenje za čovjeka i u kojem nije spomenuo niti jedan dokaz vezan uz konkretan slučaj 'kupio' je porotu, a on je pak ušao u povijest kao 'zastupnik pasa'. Farmer čiji je pas ubijen dobio je maksimalnu odštetu od 50 dolara.

Mnogi smatraju kako je upravo Vest prvi put u povijesti psa nazvao 'najboljim čovjekovim prijateljem'. 

U tu čast Vestu i psu ( zvao se Old Drum) kojeg je 'zastupao' u gradu Warrensburgu ( u kojem je održao govor) 1958. godine podignuta je spomen ploča.

Veza čovjeka i psa međutim počinje puno prije spomenutog govora. Postoje mnoge teorije kako su se psi i ljudi povezali, a najčešće spominjanja teorija jest da je pas 'pripitomljeni vuk', a s čovjekom ga povezuje zajednički interes - lov.

Baš kao što je George Graham Vest u svom govoru rekao: Trude s bit nam najbolji prijatelji! Zauzvrat ne tražeći baš ništa, a bit će vjerni do smrti. Zato što ga u stopu slijedi tisućama godina. 

Nažalost, prijateljstvo im često ne uzvraćamo kao što bi trebali. Svjedoči o tome sve veći broj napuštenih, zanemarenih i zlostavljanih pasa. Prijatelji to ne zaslužuju! 

UDOMI, A NE KUPI PSA

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom