Makedonski Mizar nastupa u Tvornici Kulture | 24sata
Obavijesti

Makedonski Mizar nastupa u Tvornici Kulture

Makedonski Mizar nastupa u Tvornici Kulture
2

Nakon četiri godine izbivanja sa zagrebačke glazbene scene, kultna makedonska rock grupa Mizar dolazi u Tvornicu kulture! Nastupit će u četvrtak, 16. travnja.

Nakon četiri godine izbivanja sa zagrebačke glazbene scene, kultna makedonska rock grupa Mizar dolazi u Tvornicu kulture! Nastupit će u četvrtak, 16. travnja u sklopu izložbe „OSAMDESETE – slatka dekadencija postmoderne“ koja se u Hrvatskomdruštvu likovnih umjetnika održava do 10. svibnja. Poslije rasprodanog koncerta Vlatka Stefanovskog, zaista je red da Zagreb ugosti grupu čije je stvaralaštvo utabalo put većini onoga što danas možemo nazvati makedonskom rock scenom. 

Mizar na arapskom jeziku znači zvijezda vodilja. Grupa je osnovana 1983. u tadašnjoj socijalističkoj republici Makedoniji, a zbog stavova i avangardnog izričaja bili su pod povećalom „bivše“ vlasti.

Njihova glazbena ideologija, fuzija je gothic rocka, staroslavenskih i bizantskih crkvenih napjeva te makedonske tradicionalne muzike. Upravo ta kombinacija doživljava svoj uzlet  1988., kada su skladbe „Devojka od bronza“, „Zlatno sunce“ i „Doždot“ bile zvijezde vodilje cijeloj generaciji, ne samo u Makedoniji već i diljem Zapadnog Balkana. Nerijetko su dijelili pozornicu sa slovenskim Laibachom, a posebnu pažnju privukao je njihov zajednički koncertu 2013. u Skopju.   

U svojoj dugoj povijesti Mizar je imao tri pjevača: Risto Vrtev, Goran Tanevski i Goran Trajkovski. Dolaskom Gorana Tanevskog 1985. godine, sastavu se pridružio i klavijaturist Slobodan Stojkov čime se njihov glazbeni stil mijenja u ovo po čemu ih danas znamo. Počeli su koristiti elemente tradicionalnog makedonskog folklora i bizantske glazbe pomiješane s post-punkom, DarkWaveom i gotičkim rockom. Tri godine nakon izdaju svoj prvi istoimeni debi album „Mizar“, a drugi studijski album pod imenom „Svjat Dreams“ objavljen je 29. siječnja 1991. Do današnjeg dana postava se izmijenila, ali konstanta je bio i ostao Gorazd Čapovski - kompozitor, gitarist i ideološki lider Mizara.

Prošle godine nastupali su kao podrška bendu Simple Minds na njihovom koncertu u dvorani Kale u Skoplju. 

Mizar se izvrsno uklapa u cjelokupni projekt tj. izložbu „OSAMDESETE – slatka dekadencija postmoderne“ koja će, kroz dublje istraživanje društvenog i umjetničkog konteksta, multimedijski odnosno interdisciplinarno prikazati hrvatsku ali i regionalnu umjetničku scenu plodnih osamdesetih godina - razdoblja na koje mnogi gledaju s  intenzivnom nostalgijom, ali i razdoblja koje snažno inspirira.

Uz društveni kontekst, izložba osamdesetih prikazat će stanje, glavne aktere i istaknute radove s područja likovnosti, performansa, fotografije, dizajna, arhitekture, stripa, mode, kazališta, književnosti, medija, filma, sporta, i glazbe. 

Ulaznice za koncert dostupne su na prodajnim mjestima Entrija ( Tvornica kulture, Auarius cd shopovi, Churchill...) kao i online na www.entrio.hr

Cijena do dana koncerta iznosi 70 kn, a na dan koncerta 80 kn.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Detaljan popis: Donosimo veliki vodič radnih vremena trgovina i šoping centara nedjeljom
AKO VAM NEŠTO ZATREBA

Detaljan popis: Donosimo veliki vodič radnih vremena trgovina i šoping centara nedjeljom

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica, gdje gledati uživo?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica, gdje gledati uživo?

Pobjednik može zaraditi do 28 milijuna eura, finale se igra na Olimpijskom stadionu u Berlinu, Hrvatska lovi prvi polufinale na europskim prvenstvima u povijesti
UŽIVO Transferi: Hajdukov biser ide na novu posudbu, Dinamo kupuje igrača iz Australije?
PRATITE UŽIVO

UŽIVO Transferi: Hajdukov biser ide na novu posudbu, Dinamo kupuje igrača iz Australije?

Prijelazni rok u HNL-u počinje 26. lipnja i traje do 5. rujna. Dok neki već znaju gdje će nastaviti karijeru, mnogi će tek odabrati novi klub. O svemu što se tiče prijelaznog roka u HNL-u, moći ćete čitati ovdje