Obavijesti

Možda su Vam djed i baka ostavili milijune u zlatu

Možda su Vam djed i baka ostavili milijune u zlatu
1

Zavirite u svoje čarape i madrace, jer u njima se ponekad krije vrijedno blago iz prošlosti koje čeka da ga se pronađe. Riječ je o kovanicama od zlata i srebra

Kroz naše su zemlje protutnjale mnoge vojske i mnogi vladari, i svatko je od njih ostavio u narodu manji ili veći trag. Jedan od tih tragova još i danas leži skriven u čarapama i slamaricama diljem naše domovine.

Riječ je o kovanicama od zlata i srebra koje su kroz povijest korištene kao sredstvo plaćanja. Ono što je danas papirnati novac, za naše pradjedove i prabake bili su zlatnici i srebrnjaci. Vrijednost nekima od tih kovanica u međuvremenu je znatno porasla. Neke možda imaju i milijunsku vrijednost.

Vladari se mijenjaju, zlato i srebro ostaju

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Svaki je novi vladar zajedno sa svojom vlašću uvodio i novi novčarski sustav. Zbog toga se danas na području Hrvatske mogu pronaći brojni primjerci autrijskih, ugarskih, francuskih, talijanskih i otomanskih kovanica od zlata i srebra. Sa smjenom vladara, mijenjao se i novac. No, zlatnici i srebrnjaci sklanjani su na sigurno i čuvani su kao golema dragocjenost za budućnost. I to dugo nakon što bi država koja je te zlatnike i srebrnjake stavila u optjecaj - nestala s lica zemlje.

Hrvatska je, uz to, poznata i kao pomorska nacija. Pomorci su putovali u mnoge egzotične krajeve i donosili zlatnike i srebrnjake sa svih strana svijeta. Stoga je u hrvatskim čarapama i slamaricama moguće pronaći vrijedne primjerke zlatnih i srebrnih kovanica iz Sjedinjenih Država, Kanade, Australije i Dalekog Istoka.

Štednja u plemenitim kovinama

Hrvati su se također nerijetko selili "trbuhom za kruhom". Procjenjuje se da u inozemstvu živi otprilike onoliko potomaka bivših žitelja Hrvatske koliko ih živi i u Hrvatskoj. To su ljudi koji su znali štedjeti u zlatu i srebru, pa su svojim bližnjima u Hrvatskoj slali zlatne i srebrne kovanice iz Njemačke, Švicarske, Austrije, Nizozemske, Italije, Velike Britanije...

Zavirite dakle u skriveno blago što su vam ga ostavili vaši očevi i majke, djedovi i bake. Možda među ogrlicama, narukvicama i prstenjem pronađete vrijedne primjerke zlatnika i srebrnjaka.

Ako želite doznati njihovu vrijednost, posjetite internetske stranice Zlatnici. Numizmatički stručnjaci internetskog portala Zlatnici.com pomoći će vam ustanoviti stvarnu vrijednost pojedinog primjerka zlatnika ili srebrnjaka. Napominjemo da se Zlatnici ne bave procjenom kovanica od neplemenitih kovina.

A ako želite kupiti neki od povijesnih zlatnika, to možete učiniti kod tvrtke Tetragram projekt d.o.o, vodećeg regionalnog brokera numizmatičkim zlatnicima i srebrnjacima. Provjerite popis raspoloživih povijesnih kovanica od zlata i srebra koje možete kupiti odmah. Nazovite 01/236-5857 ili 098-209-236. Za više informacija, posjetite internetske stranice Plemenit.hr.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'
REALITY SUPRUŽNICI

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'

Tamara i Filip iz showa 'Brak na prvu' tvrde da su se između njih rodile samo prijateljske emocije

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer