Obavijesti

Najavljena 120. jubilarna godina za Staročeško pivo

Najavljena 120. jubilarna godina za Staročeško pivo
5

Pivovara Daruvar, najstarija hrvatska pivovara utemeljena 1840. godine, najavila je jubilej za Staročeško pivo, perjanicu svog proizvodnog programa koji slavi 120 godina.

Pivovara Daruvar, najstarija hrvatska pivovara utemeljena 1840. godine, najavila je jubilej za Staročeško pivo, perjanicu svog proizvodnog programa. Staročeško pivo je najstariji pivski brand u zemlji koji slavi 120 godina od prve upotrebe svog  imena, a obilježit će se tijekom ovog ljeta, u kolovozu na Danima Staročeškog piva. Uz jubilej vodstvo Pivovare Daruvar, Slaven Kufner, vlasnik Kufner Grupe i Tomislav Horvat, direktor Pivovare Daruvar, na današnjoj konferenciji za novinare ponovno su predstavili Staročeško Desetku, te su najavili daljnji poslovni rast i proširenje distribucijskih kanala.

Staročeško pivo nastalo je daleke 1893. u Daruvaru, a ime je dobilo zahvaljujući doseljenicima iz Češke koji su donijeli specifičnu metodologiju proizvodnje piva.U to doba u gradu daruvar uživio je veći broj čeških doseljenika, pa su tadašnji vlasnici pivovare shvatili da češka pivska kultura i mogućnost njenog povezivanja s lokalnim osobnostima imaju golemi marketinški potencijal. Pivo su zato nazvali Staročeško, te su tako stvorili prvu i najdugovječniju pivsku marku u Hrvatskoj. 

Prvo pivo koje je ponijelo ime koje pivo iz Daruvara ponosno nosi i danas bilo je Staročeško Zimsko pivo, a pridjev Staročeško nosila su i druga piva koja su se tada kuhala – svijetlo, martovsko i porter.

Pivovara je u početku kuhala 500 hektolitara piva godišnje i desetljećima nije proširivala kapacitet. Tek krajem stoljeća proizvodnja se povećava na tisuću hektolitara, a po bilješkama ondašnjih novina 1901. godine skuhano je 986 hektolitara piva.

Staročeško pivo  i danas nastaje na starinski način u vrionim kadama uz proces otvorenog vrenja te naknadno odležavanje kroz minimalno 30 dana uz prirodni proces dozrijevanja, pri čemu se stvara okus, boja, optimalan gaziranost i pjeva piva. Uz tradiciju, posebnost piva su i kvaliteta i prirodnost – Staročeško ne sadrži konzervanse i kukuruznu krupicu, već povećani udio ječmenog slada, te samo odabrane vrste vrhunskog hmelja.

Kvaliteta i tradicija doveli su Pivovaru Daruvar i do tržišta Švedske i SAD-a

Uz jubilej Pivovara Daruvar najavila je i proširenje distributivnih kanala.

„Kvaliteta i tradicijski pristup u proizvodnji, su naši imperativi. Ponosni smo što smo u vrlo kratkom vremenu stvorili lijepu paletu proizvoda, kojom možemo uspješno konkurirati, ne samo na domaćem pivskom tržištu, nego i izvan njega,", istaknuo Tomislav Horvat,  direktor Pivovare Daruvar.

Pivovara Daruvar prošle je godine ostvarila tržišni udio od 1.3 %, a cilj je doseći 5%. Fokusiranost je trenutno na kontinentalnom dijelu Hrvatske, uglavnom na potezu Daruvar – Zagreb i u krugu od 70-tak kilometara oko Daruvara gdje je velika efikasnost i u mikro distribuciji. Oko 65% naše proizvodnje Pivovara Daruvar prodaje kroz distributere. 

„Većina naših proizvoda se proda na našem lokalnom tržištu. Što se tiče izvoza, postoje određene količine koje izvozimo u Švedsku i SAD, a voljeli bismo ozbiljniji posao pokrenuti i u BiH“, istaknuo je također direktor Pivovare Tomislav Horvat. 

Pivovara Daruvar u posljednje dvije godine nalazi se u vlasništvu Kufner grupe. U tom su razdoblju provedena znatna ulaganja u tehnologiju i osvježavanje ponude.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...
ISPRIČAO NAJBIZARNIJA ISKUSTVA

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...

Rad u trgovini seksualnih igračaka natjerao ga je da se susretne s vrlo 'ludim' situacijama i mušterijama, pa se tako susreo i s jednom vrlo riskantnom ponudom za brak
Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...