Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 3

5 pogrešaka koje najčešće radimo kad čistimo kuću

5 pogrešaka koje najčešće radimo kad čistimo kuću

Voljeli ga ili ne, čišćenje doma nikako ne možemo izbjeći, pa svatko od nas ima neke svoje rituale, no ponekad radimo pogreške kojih obično nismo svjesni, a oduzimaju nam mnogo vremena

Čišćenje doma zasigurno vam nije omiljena aktivnost u tjednu. Mnogima je nevjerojatno stresno i iscrpljujuće, ali apsolutno je neophodno. Većina nas samo želi obaviti kućanske poslove u najkraćemu mogućem roku uz najbolje rezultate. Iz tog razloga obično ne pridajemo previše pažnje čišćenju nego ga odrađujemo rutinski, pa nam se nerijetko potkradaju pogreške koje nam u budućnosti dodatno otežavaju posao. Kako biste brže obavili posao, ali i imali više vremena za uživanje, trebate promijeniti navike i unijeti promjene u svoju rutinu čišćenja. U nastavku otkrivamo o kojim je sve pogreškama riječ: 

Odgađate čišćenje

Kad je riječ o čišćenju, postoje dvije vrste ljudi - oni koji mrlje i prljavštinu čiste odmah i oni koji to odgađaju. Ako ste u timu onih koji odgađaju čišćenje, znate li da zapravo stvarate sebi dupli posao? Ponekad vam se možda čini da je brže i efikasnije počistiti i pospremiti sve odjednom svakih nekoliko dana nego svaki dan po malo čistiti i pospremati. No samo nekoliko minuta na dan potrošenih na čišćenje i pospremanje može znatno olakšati veliko čišćenje

Prema tome, površine za pripremu hrane u kuhinji nakon svakoga korištenja trebate očistiti i dezinficirati, prljavo rublje odložiti u predviđene koševe, umivaonike u kupaonici i vrata tuša obrisati nakon svake uporabe, a stvari poput pošte, novina i računa redovito pospremati. Čak i ako ste u velikoj žurbi, odvojite nekoliko minuta kako biste to napravili jer ćete u suprotnome možda trebati potrošiti od 20 do 30 minuta da biste raščistili nered. Tako će vam i tjedni poslovi, poput brisanja prašine, usisavanja, čišćenja WC-a, brisanja kuhinjskih podova i pranja rublja biti mnogo jednostavniji.

Young,Woman,Without,Gloves,Cleaning,Table,With,Spray,Rag,In

Počinjete s pogrešnog mjesta

Nitko od nas ne želi potrošiti više vremena na čišćenje nego što uistinu mora. Ako tijekom temeljitog čišćenja počnete s pogrešnog mjesta u sobi, velika je vjerojatnost da ćete morati ponovno očistiti isti dio. Uvijek se prvo riješite smeća i pospremite stvari koje ne trebaju biti u prostoriji koju čistite. Vratite ih na mjesto na kojem trebaju stajati umjesto da čistite oko njih.

Nakon toga počnite čišćenje od vrha prostorije prema dolje. Ako počnete čišćenjem poda, a zatim prijeđete na brisanje prašine s lustera, brisanje paučine i brisanje prašine s namještaja, morat ćete ponovno očistiti pod kad se prašina slegne. Isto vrijedi i za čišćenje tuša. Ako čišćenje vrata tuša počnete od vrha, nećete se morati vratiti da biste ponovno obrisali kapljice.

Koristite pogrešne proizvode

Uporaba proizvoda za čišćenje koji nisu dovoljno jaki i djelotvorni može ostaviti nečistoće, zbog čega ćete morati ponoviti čišćenje. Zbog toga uvijek pažljivo pročitajte deklaracije i slijedite upute za najbolje rezultate. Provjerom deklaracija možete uštedjeti ne samo vrijeme nego i novac. Osim toga, korištenje pogrešnog proizvoda za čišćenje može trajno oštetiti neke površine. 

Također je vrlo važno dezinficirati površine, a ne samo ih sanitizirati. Sanitizacija se odnosi na uklanjanje prljavštine i nečistoća s površina te tako smanjuje broj klica, ali ih ne uklanja u potpunosti, a dezinfekcija uključuje uporabu kemijskih proizvoda za ubijanje klica na površini. Svaki postupak zahtijeva drugačiji proizvod. Za sanitizaciju potrebni su samo sapun i voda ili uobičajeno sredstvo za čišćenje, a za dezinfekciju su potrebni kemijski proizvodi. Međutim, postoje marke poput Sanytola, koji ima proizvode koji istodobno čiste i dezinficiraju bez izbjeljivača. Zbog svog sastava proizvodi Sanytol prikladni su za sve vrste površina, čak i za najdelikatnije, poput prirodnog drva, jer ne ostavljaju mrlje i ne oštećuju materijal.

Mažete umjesto da čistite

Oprema i pribor koje koristite za čišćenje mogu napraviti kontraefekt te proširiti bakterije i prljavštinu po kući. Tako, primjerice, kuhinjska spužvica za pranje posuđa može biti leglo bakterija, perilica rublja koja se redovito ne čisti može prouzrokovati užasan smrad rublja nakon pranja, a prljavi usisavač može ispuhivati prašinu umjesto da je pokupi. 

Zbog toga prije čišćenja doma trebate odvojiti vrijeme za pranje krpa kojima čistite, kao i četki za ribanje te za čišćenje ostalog pribora i aparata koje koristite za čišćenje. Ako ne želite trošiti vrijeme na to, odličan su izbor proizvodi za jednokratnu uporabu, poput dezinficirajućih maramica, elektrostatičkih krpa i brisača. 

Ne uključujete ukućane

Savršeno vrijeme za uključivanje djece u kućanske poslove je u najranijoj dobi. Mališani žele raditi sve što rade mama i tata. Počnite s jednostavnim stvarima u kojima vam mogu pomoći, kao što je slaganje ručnika i kuhinjskih krpa. Kako budu rasli, možete im davati zahtjevnije zadatke. Važno je da si napravite rutinu čišćenja i naučite djecu istom principu kojeg se vi pridržavate. 

Odmalena im trebate pokazivati da svakodnevno obavljanje nekoliko malih zadataka čišćenja znatno olakšava cjelokupni posao. Mlađoj djeci dajte jednostavne zadatke, poput brisanja prašine, usisavanja i pranja prozora netoksičnim sredstvima za čišćenje (destilirani bijeli ocat i voda). Postupno im uvodite nove zadatke kako bi usvojili svaki posao čišćenja u kućanstvu. Sigurno će tu biti nekih pritužbi, ali učinit ćete im zapravo uslugu.

Sanytol ima višenamjenske dezinfekcijske proizvode za čišćenje pogodne za bilo koju vrstu površine, uključujući drvo. Učinkoviti su protiv najčešćih bakterija i gljivica u kući te protiv virusa, kao što su humani koronavirus 229E, Herpes simplex tipa 1 i gripa A H1N1 (gripa).

Powered by Sanytol