Adrenalinske vožnje: Spuštanje niz planinu na električnom biciklu ili vulkansko surfanje? | 24sata
Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 2
Foto: MS Energy
NIJE ZA ONE SA SLABIM SRCEM

Adrenalinske vožnje: Spuštanje niz planinu na električnom biciklu ili vulkansko surfanje?

Ekstremni i avanturistički sportovi svakim danom privlače sve više zaljubljenika u adrenalin. Od planinarenja, sportskog penjanja, paraglidinga, base jumpinga, do brdskog biciklizma... Ushićenje i uzbuđenje ono su što se u ovim aktivnostima traži

Sadržaj donosi MS Energy

Ne zna se točno kad su ekstremni i avanturistički sportovi izmišljeni, ali od kada su 1990-ih godina stekli globalnu popularnost, svi zaljubljenici u adrenalin konstantno se trude pomicati svoje granice izdržljivosti ili izmišljati nove aktivnosti i načine na koje mogu prakticirati ovakvu vrstu sporta. Drugim riječima, ovi sportaši i rekreativci stalno pokušavaju skočiti više, ići brže ili letjeti dalje, što ih u konačnici dovodi do rušenja rekorda ili slomljenih kostiju. Iako vjerojatno mnogima ovo zvuči strašno, upravo je u tome čar adrenalinskih sportova. 

Neke adrenalinske aktivnosti zaista su zadivljujuće i oduzimaju dah svakome tko ih gleda (i izvodi!), a za neke ne možemo vjerovati da postoje ljudi koji u njima uživaju. Zato smo odlučili istražiti koji se sve ekstremni i avanturistički sportovi prakticiraju u današnje vrijeme.

1. Brdski biciklizam

Vožnja biciklom većini je opuštajuća aktivnost, bez opasnosti, ali kad je riječ o vožnji po off-road terenu, punom oštrih zavoja, uspona s velikim nagibima i neravnih nizbrdica, situacija postaje, malo je reći, ekstremna. Brdski biciklizam namijenjen je svakome tko je željan avanture i kome blato, brzina i makadam zvuče primamljivo. Unatoč tome što je riječ o poprilično opasnom sportu, ovaj tip aktivnosti je zapravo vrlo koristan jer poboljšava kardiovaskularno zdravlje i sposobnost nošenja sa stresom te potiče čvrst san i oslobađa navalu sreće.

Ako se već ovog proljeća planirate okušati u ovom sportu s puno adrenalina trebat će vam specijalist za robusnu vožnju po teškim terenima, poput makadama i šuma punih neravnina i prepreka, a nema boljeg rješenja od električnog brdskog MS Energy m100 eBicikla.

2. Slacklining

Slacklining bi se u svijetu adrenalinskih sportova možda najbolje mogao objasniti kao ekstremno hodanje po napetoj vrpci. Da, postoji hodanje po napetoj vrpci čiji se krajevi zavežu između dva stabla, nekoliko centimetara iznad tla, ali postoji i ekstremnija verzija - highlining, koja uključuje hodanje, pa čak i trčanje te skakanje po rastezljivom užetu razapetom između dvije stijene, na visini od nekoliko desetaka ili stotina metara. Iako bi u pravilu svaki slackliner trebao imati sigurnosno uže oko struka, koje ga spašava u slučaju pada, postoje i oni koji prakticiraju ovu aktivnost bez toga, što je iznimno opasno, upozorava jedna stranica za slacklining.

Aerial,Drone,Scenic,Adventure,Sport,Portrait,Of,A,Mindfulness,Slackliner

3. Speed flying ili riding

Riječ je o spoju paraglidinga i padobranstva, čiji je glavni princip rada polijetanje s malim paraglajderskim krilima, koja stanu u ruksak, i brzo spuštanje s manjih visina. Baš poput paraglidinga, ova aktivnost izvodi se zalijetanjem i skakanjem s, primjerice, planine sa spremnim krilima iznad glave, a tehnika slijetanja slična je onoj koja se koristi u padobranstvu. A osim na nogama, ovaj je sport moguć na skijama. Ta se varijanta zove speed riding. Iskustvo skijanja i spuštanja niz padine u kombinaciji s dizanjem u vis stvarno je posebno jer nudi mogućnost vožnje na mjestima koja su uglavnom nedostupna skijanju, odnosno zahvaljujući speed ridingu osoba može jednostavno preletjeti ili zaobići prepreke dižući se prema nebu.

Paraglider,Landing,On,Skis,In,Tignes,,A,Ski,Resort,In

4. Vulkansko surfanje

Vulkansko surfanje ili bordanje oblik je ekstremnog sporta u kojem se adrenalinski entuzijasti spuštaju na metalnoj dasci niz padine vulkana. Kako? Koristeći se svojim nogama, hrabri vozači u zaštitnim odijelima stvaraju trenje s tlom kako bi upravljali i kontrolirali brzinu, koja se povećava kako nagib postaje strmiji, opisuje National Geographic. A jedno od najpopularnijih mjesta za ovaj suludi sport je vulkan Cerro Negro u zapadnoj Nikaragvi, koji je, da stvar bude luđa, još aktivan. Iako je njegova posljednja erupcija bila 1999. godine, i dalje postoje opravdani rizici od pada i posjekotina od grubog vulkanskog pepela, opeklina od leteće lave ili udisanja otrovnog plina.

Extreme,Activity,In,Nicaragua.,Volcano,Boarding,Travel,Tour,In,Nicaragua

5. Kampiranje na litici

Tipične, pa čak i one malo manje tipične adrenalinske aktivnosti traju samo nekoliko minuta, eventualno koji sat, ali kampiranje na litici iskustvo je koje može trajati cijelu noć ili više njih. Kao da kampiranje u prirodi nije bilo dovoljno strašno (uz sve kukce i divlje životinje koje mogu napasti kampere), zaljubljenici u adrenalin sjetili su se da bi bilo baš uzbudljivo objesiti šator na liticu i odspavati u njemu. Zanimljivo je i da je ova vrsta kampiranja posljednjih godina postala pristupačna svima, pa je tako na nekim destinacijama čak moguće rezervirati smještaj u visećem šatoru!

Climber,In,His,Hanging,Camp,Sleeps,On,The,Side,Of

6.  Wingwalking

Hodanje duž krila aviona tijekom leta, ili čak i prebacivanje s jedne na drugu dvokrilnu letjelicu, sigurno zvuči kao nekakva scena iz holivudskog akcijskog film koja je snimana u studiju uz mnogo specijalnih efekata. Ipak, čini se da je riječ "samo" o još jednom ekstremnom sportu, koji je u početku, nakon nastanka, bio pravi cirkuski spektakl. Wingwalking ili hodanje po krilima vrsta je adrenalinske aktivnosti u zraku, koja se izvodi pri brzinama i do 220 kilometara na sat. Prvi hodači, 1920-ih godina, nisu imali nikakvu zaštitu te su praktički bili udaljeni samo korak od smrti, a danas ipak postoje mjere koje to preveniraju, ali to nije smanjilo navalu adrenalina koja obuzme nebeske šetače kad se vinu u visine.

Biste li se usudili probati neku od ovih aktivnosti?

Bilo da u vožnji uživate sami ili u društvu, MS Energy m100 eBicikl omogućit će vam potpuni doživljaj slobode na brdskim usponima kao i na gradskim ulicama. Opremljen je Shimano Alivio mjenjačem i Suntour prednjom suspenzijom s hodom od 100 mm. Zanimljiva geometrija ovjesa i Maxxis vanjske gume pretvorit će vašu vožnju u punokrvnu avanturu. Bicikl dolazi sa laganim aluminijskim okvirom i vrhunskim Tektro hidrouličnim kočnicama. Udobnost vožnje i ljepota dizajna pozicioniraju ovaj bicikl u središte pozornosti. Snažan Ananda motor i baterija od 540 Wh omogućit će vam domet do 130 km.

Sadržaj donosi MS Energy

Komentari 2

VIDEO

Posao koji traje od 1964.: Igor je jedan od posljednjih koji njeguju ovu tradiciju
ZAVOLIO POSAO ZBOG OCA

Posao koji traje od 1964.: Igor je jedan od posljednjih koji njeguju ovu tradiciju

Njegov škver otvoren je davne 1964., a posao je zavolio uz oca. Da nije ostao u škveru, bio bi sigurno na moru, rekao je jedan od posljednjih kalafata koji i danas njeguju tradicijsku gradnju, rekonstrukciju i popravak drvenih brodova

Prema dijelovima lica i prstiju odredite veličinu vagine ili penisa potencijalnog partnera
LAKŠE DO ZADOVOLJSTVA

Prema dijelovima lica i prstiju odredite veličinu vagine ili penisa potencijalnog partnera

Drevna mudrost priznaje da nije baš sve u dužini i debljini, već postoje tehnike i položaji u seksualnom činu zahvaljujući kojima uz puno vježbanja i prilagodbe jedno drugom možemo nadoknaditi nedostatke
Studentica Ira ima dijabetes, a alergična je na inzulin! Uporni tata smislio moguće rješenje
VIDEO: RIJETKOST U HRVATSKOJ

Studentica Ira ima dijabetes, a alergična je na inzulin! Uporni tata smislio moguće rješenje

Nakon primjene inzulina, Ira Mareković dobila je bolne kvrge koje su joj smetale i u kretanju. Roditelji su našli rješenje: inhalacijski inzulin. Doza stoji 1100 eura