Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 9
Foto: Sajema
MUDRO S NOVCEM

Vodič za blagdanski shopping: Držite se ovih 5 pravila

Već dugo imate na piku određeni komad namještaja ili tehnike? Ako se radi o nekom popularnom proizvodu za koji pretpostavljate da će pobuditi interes mnogih kupaca iskoristite prednost rezervacije artikla

Powered by JYSK

Prosinac je tradicionalno mjesec sniženja i mnogi artikli dostupni su po znatno nižim cijenama, pritom treba imati na umu da je u ovom periodu osobito važno ne izgubiti glavu kako vam nerazumne odluke ne bi zagorčale godinu ili godine koje tek dolaze. Držite se osnovnih pravila shoppinga ako zaista želite profitirati, ovo su naše smjernice za najisplativiju blagdansku kupnju.

1. Napravite popis i držite se budžeta

Na komad papira ili u bilješke mobitela zapišite što zaista trebate kupiti i koji vam je novčani limit kako ne biste pali pod utjecaj marketinške psihologije. Natpisi ‘’zadnji komadi’’ ili ‘’ograničene količine’’ mogu vas potaknuti da kupite nešto što ne trebate, ali u tom trenutku mislite da ćete biti na gubitku ako vam ''specijalna'' ponuda promakne. 

Vrlo je lako prepustiti se blagdanskom uzbuđenju i potrošiti mnogo više nego što ste planirali. Pokušajte se oduprijeti impulzivnoj kupnji, pogotovo ako niste sigurni koliko je ponuda zaista dobra.

2. Dobro istražite proizvod

Uspoređivanje cijena najbolji je način da budete sigurni kako ste kupnjom profitirali. Prije samog shoppinga pokušajte istražiti koja je bila originalna cijena artikla nekoliko mjeseci ranije. Nažalost, nerijetko se dogodi da prvotna cijena proizvoda nije snižena onoliko koliko popust pokazuje.

Također, usporedite cijene proizvoda na popustu s popustima drugih trgovina jer će tako i mala razlika od 5% na kraju ipak završiti u vašem novčaniku. Uz to je korisno provjeriti i recenzije drugih kupaca, bilo da je riječ o službenoj stranici proizvoda ili Facebook grupama poznatim po recenzijama proizvoda.

3. Iskoristite opciju 'klikni i pokupi'

Ako planirate kupiti proizvod za koji pretpostavljate da će za njega biti zainteresirano više ljudi, iskoristite prednost rezervacije artikla. Primjerice, danski JYSK, često nudi prigodna sniženja, a na svojoj web stranici ima vrlo korisnu opciju click & collect, koja omogućuje rezervaciju željenog proizvoda u trgovini. Time ćete u roku od pola sata biti obaviješteni da su vaši artikli spremni za preuzimanje u trgovini koju ste odabrali. Pritom nema dodatnih troškova, a proizvode plaćate prilikom preuzimanja. Cijeli proces rezervacije možete detaljnije proučiti na linku.

Prednosti ove prakse prepoznale su i svjetske kompanije poput Starbucksa, koji ima jednu od najučinkovitijih opcija ''klikni i pokupi'' - kupci mogu unaprijed naručiti piće i dolaskom u Starbucks ne moraju čekati u redu nego ga odmah dobivaju.

4. Ne čekajte zadnji čas

Ako skup i kvalitetan proizvod već sad ima dobar popust 30% ili 40%, male su šanse da će mu cijena još više padati. On što je izglednije je da će se do trenutka kad se odlučite za kupnju rasporodati. Većina trgovina otvorila je period blagdanske kupovine s Crnim petkom pa kontinuirano pratite ponudu kako biste bili sigurni da ste kupnju obavili u pravom trenutku.

5. Provjerite pravila trgovine

Pravila trgovine osobito je korisno proučiti ako kupujete online. Sigurno vam se minimalno jedanput dogodilo da ste naručili proizvod koji nije izgledao kao na fotografiji ili nije odgovarao specifikacijama prikazanim na web stranici. Zato je vrlo važno unaprijed provjeriti stav trgovine u slučaju da vam se proizvod ne svidi. 

Pitanje je možete li, i u kojim situacijama, izvršiti povrat proizvoda s obzirom na to da je kupljen po znatno nižoj cijeni, i hoće li vam pritom vratiti puni iznos uplate ili samo pola. Trajanje garancije također je stavka koju trebate provjeriti prije odluke o kupnji. A ako sumnjate da neka praksa nije u skladu sa zakonom o pravima potrošača, to uvijek možete provjeriti na Središnjem portalu za potrošače.

Sigurnost na prvome mjestu

Kupujete li preko interneta da biste izbjegli gužvu, budite oprezni s neprovjerenim brendovima i popustima koji vam se čine nerealni. Iz MUP-a sugeriraju kako je najbolje koristiti online trgovine iz Hrvatske ili drugih država članica Europske unije jer su veće šanse da ćete uspjeti riješiti problem.

Kako provjeriti vjerodostojnost internetske domene putem koje namjeravate obaviti online kupnju i koji su dodatni savjeti policije za vašu sigurnost, saznajte ovdje

Powered by JYSK

Komentari 9
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?
VELIKA ANALIZA

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?

Brakovi bez seksa, iako se o njima rijetko otvoreno razgovara, češći su nego što biste očekivali. To je kada bračni par ima odnose manje od 10 puta u godini
Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići
SAMO ZA NAJHRABRIJE

Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići

Moji roditelji su čuli bebu koja plače, a svi smo slušali korake po stubama. Znali smo vidjeti kako se kvaka na vratima spavaće sobe miče gore dolje, ispričao je Britanac koji je živio u ukletoj kući