Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 1

Besplatne aplikacije za rano otkrivanje raka kože - postoje li i koliko su zapravo učinkovite?

Powered by


          
            24sata
Besplatne aplikacije za rano otkrivanje raka kože - postoje li i koliko su zapravo učinkovite?

Rak kože jedan je od najčešćih vrsta karcinoma, od kojeg samo u Europi godišnje oboli 3,5 milijuna ljudi. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kod nas taj broj iznosi 555, a svake godine ovu bitku izgubi 200 ljudi

Iako potiče stvaranje višestruko korisnog vitamina D, neodgovorno i predugo izlaganje suncu nije nimalo bezazleno. Samo nekoliko opeklina koje smo ''zaradili hvatajući dobru boju'' može nas itekako skupo koštati.

Većina nas već zna da su ultraljubičaste, odnosno UV zrake, glavni krivac zbog kojeg se moramo paziti sunca. Postoje UVA, UVB i UVC zrake, a najštetnije su upravo prve dvije. Unatoč tome što ne prodiru u dublji sloj kože nego izazivaju opekline, UVB zrake mogu uzrokovati rak kože jer oštećuju gen koji obnavlja stanice kože. Za razliku od UVB zraka, UVA zrake prodiru u dublje slojeve kože i čine veću štetu, pa je tako razvoj raka moguć i kod ljudi u kasnijoj životnoj dobi.

Oštećenja kože u vidu melanoma i lezija mogu brzo narasti, ponekad i u roku od nekoliko tjedana. Vrlo je važno da rano otkrivanje raka kože ovu bolest čini izlječivom, pa je dobro pratiti i na vrijeme prepoznati promjene u fazi u kojoj se stanje može držati pod kontrolom. U tome nam mogu pomoći i aplikacije za pametne telefone putem kojih možemo identificirati i pratiti madeže i lezije koje bi potencijalno mogle postati rak kože. U nastavku donosimo neke od njih.

1. UMSkinCheck

UMSkinCheck besplatna je aplikacija namijenjena samopregledu madeža. Korisnici pomoću nje fotografiraju kožu i spremaju snimke u arhivu, što im omogućava praćenje bilo kakvih promjena tijekom vremena.

Ovo može biti iznimno korisno posebice kad treba pratiti stanje određenog madeža, pa tako kroz vrijeme možete napraviti usporedbu. Osim toga, aplikacija nudi preuzimanje informativnih videozapisa i literature raznih stručnjaka vezanih za rak kože. Dostupna je za Apple i Android uređaje.

2. MoleMapper

Vrlo sličnu aplikaciju kao što je prethodna lansiralo je Javno sveučilište u Portlandu, a ideju je dobio biolog čija je žena u to vrijeme doznala da ima visoku vjerojatnost oboljenja od melanoma. MoleMapper također omogućuje praćenje madeža te se u uputama za korištenje sugerira tzv. mapiranje madeža na tijelu i fotografiranje manjih područja, odnosno zona.

Nakon što odaberete madež u jednoj od zona, izmjerite ga i pogledajte jesu li se promijenili boja i oblik. Snimke možete pohraniti, a svakog mjeseca dobit ćete podsjetnik o ponovnoj provjeri svoje kože.

3. MoleScope

U usporedbi s drugim aplikacijama za praćenje kožnog stanja, MoleScope kamera nudi mogućnost velikog zumiranja i izoštravanja fotografija te posebno osvjetljenje za snimanje detaljnijih i kvalitetnijih fotografija na gotovo svim pametnim telefonima. Kao i na ostalim, tako i na ovoj aplikaciji možete naći značajke poput mapiranja kože, arhiviranja fotografija te redovitih podsjetnika.

4. SkinVision

Svima koji su zabrinuti za stanje svojih madeža SkinVision pomaže provjeriti ih i bez posjeta dermatologu. Naime, ova aplikacija koristi matematičku teoriju pod nazivom ''fraktalna geometrija'', koja je zadužena za analizu fotografija promjena nastalih na koži, odnosno na madežima.

Nakon što madež fotografirate, aplikacija u roku od 30 sekundi šalje indikaciju rizika, u kojoj se detaljno navodi je li preporuka odlazak liječniku ili nastavak redovitog samopregleda lezije. Kako navode iz SkinVisiona, riječ je o prvoj aplikaciji koja koristi ovu teoriju za rano otkrivanje melanoma.

5. Miiskin

Posljednja aplikacija za praćenje stanja kože i madeža koju ćemo vam predstaviti jest Miiskin. Njezini proizvođači ističu kako ona ne dijagnosticira stanje nego služi kao alat pomoću kojega korisnik arhivira snimke i redovito provjerava promjene. Osim korištenja ovih aplikacija, vrlo je važno pratiti osnovne preporuke, poput izbjegavanja izlaganja suncu između 10 i 16 sati, nošenja odgovarajuće odjeće, naočala i pokrivala za glavu. A korištenje kreme za sunčanje trebalo bi nam postati svakodnevna praksa.

Pored toga što štiti kožu od ultraljubičastih zraka i smanjuje rizik od raka, krema za zaštitu od sunca sprečava prerano starenje kože i pomaže u održavanju njezina ravnomjernog tona. Linija proizvoda Sundance čuva kožu i od isušivanja, ne sadrži mirisne tvari te je prikladna kod osipa i alergije na sunce, što je čini idealnim izborom tijekom toplijih dana.

A nakon boravka na suncu tu su hidratantni losioni i kreme za tijelo s aloe verom, koji pružaju savršenu daljnju njegu jer umiruju i hlade kožu. Za sve one koji žele lijep ten tijekom cijele godine, Sundance proizvodi za samotamnjenje pružit će ujednačen rezultat bez tragova na tijelu.

Pružite svojoj koži zaštitu koju zaslužuje i sigurno uživajte u sunčanim danima koji su pred vama!

Powered by


          
            24sata
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
VIDEO

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno

Pripreme za sezonu bazena u punom jeku: Koji su proizvodi obavezni u održavanju bazena
LJETO JURI PREMA NAMA

Pripreme za sezonu bazena u punom jeku: Koji su proizvodi obavezni u održavanju bazena

Iako nas temperature šokiraju, ne treba sumnjati u jačinu ljeta koje je pred nama. A ako smo ponosni vlasnici bazena ili se spremamo to postati, ovo su proizvodi koji su potrebni da kupanje ovog ljeta bude uživancija
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...