Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 7
Foto: PR
PROMIJENITE NAVIKE

Bolest od koje je patila i Da Vincijeva muza: U Hrvatskoj je ima svaki drugi građanin

Ako nije pod kontrolom, povišeni kolesterol dovodi do razvoja srčanih bolesti i moždanog udara. Može biti nasljedan, a promjenom životnih navika i unosom određenih prehrambenih namirnica moguće ga je zauzdati

Sadržaj donosi: Boom Box

Premda je kolesterol ključan za zdravo funkcioniranje ljudskog organizma, njegova previsoka razina u krvi može dovesti do ozbiljnih problema, uključujući bolesti srca i moždani udar. Visoki kolesterol u svijetu uzrokuje čak 4,4 milijuna smrti godišnje, a u Hrvatskoj svaki drugi građanin ima povišene masnoće u krvi. Zato je, bez obzira na vašu dob i zdravstveno stanje, njegova provjera važna već u ranoj dobi. Provjera razine kolesterola danas se preporučuje i kod djece od 9 do 11 godina, a osobe s 20 i više godina trebale bi napraviti test razine kolesterola u krvi barem svakih 4 do 6 godina. 

No iako su lijekovi za snižavanje masnoće u krvi kod mnogih neizbježna terapija, dobro je znati da promjena životnih navika može pridonijeti njezinu smanjenju.

Dobar, loš, nasljedni 

Naša jetra proizvede oko 1000 miligrama kolesterola na dan, što je dovoljno za normalno funkcioniranje organizma. Unatoč tome, svakodnevno u organizam unosimo namirnice s visokim udjelom masti, kao što su jaja, mliječni proizvodi, crveno meso, kruh, tjestenina ili maslac. Ovih se namirnica, naravno, ne treba odreći, ali je njihov unos potrebno smanjiti. Prema stručnjacima, ne bismo smjeli unositi više od 300 miligrama kolesterola na dan, što je malo više od jednog jajeta, koje sadrži oko 213 miligrama. Dakle, idući put kada doručkujete jaja, imajte na umu da u ostatku dana ograničite unos kolesterola kako ne biste prekoračili dnevnu dozu. 

Unhealthy,Products.,Food,Bad,For,Figure,,Skin,,Heart,And,Teeth.

No osim izravnim unosom namirnica koje pospješuju visoki kolesterol, on, nažalost, može biti i nasljedan. Naime, oko 15.000 hrvatskih građana ima nasljedno visoki kolesterol. Riječ je o genskoj mutaciji koja se nasljeđuje ne samo u obitelji nego i od bližih srodnika, gdje organizam od rođenja može biti izložen visokim vrijednostima lošega (LDL) kolesterola. Naziva se još obiteljska hiperkolesterolemija, koju je, vjerovali ili ne, imala Da Vincijeva muza. Istraživači smatraju da je ona prvi poznati primjer nasljedno visokoga kolesterola. Analizirajući "Mona Lisu", odnosno portret Lise del Giocondo, koja je umrla u ranim tridesetim godinama, istraživači su otkrili vidljive karakteristike stanja koje se povezuje s povišenim kolesterolom, a to je žućkasta masna naslaga u lijevom oku i lijevoj ruci. 

Visoki kolesterol česta je pojava i kod pretilih ljudi, pušača, kod osoba izloženih prekomjernom stresu, ali i kod onih koji nemaju problema s kilogramima.

Namirnica koju vole vaša crijeva i srce

Uz preporuke koje vam je za snižavanje masnoće u krvi dao vaš liječnik, fizička aktivnost i zdrava prehrana mogu pridonijeti cijelom procesu reguliranja kolesterola. Vježbanje od najmanje dva sata tjedno dovoljno je za smanjenje njegove razine, a patite li od ovog problema, u svoj jelovnik što prije uvrstite namirnice kao što su svježe voće, bijelo meso, riba, jogurt i svježi kravlji sir, a ulje zamijenite maslinovim. Rješenje za snižavanje visokoga kolesterola svakako su i proizvodi od žitarica, što potvrđuje i nutricionistica Dragana Lošić. 

Healthy,Food,Clean,Eating,Selection:,Fruit,,Vegetable,,Seeds,,Superfood,,Cereal,

- Zob sadrži gotovo 11% vlakana, među kojima prevladavaju topljiva vlakna, uglavnom beta glukani, poznati po imunomodulatornom djelovanju. Zbog visokog udjela topljivih vlakana, konzumacija zobi pogoduje povećanom osjećaju sitosti i smanjenju apetita. Osim što su odgovorna za sitost i smanjenje apetita, topljiva vlakna zobi, beta glukani, vrlo su učinkovita u kontroli razine glukoze u krvi i snižavanju kolesterola za čak 20%. Svakodnevna konzumacija beta glukana snižava kolesterol, posebice LDL ili loš kolesterol, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, vodećih uzroka smrti u svijetu. Utvrđeno je da dnevna konzumacija hrane koja sadrži najmanje 3 grama beta glukana može smanjiti rizik od bolesti srca i krvnih žila – rekla nam je nutricionistica Lošić. 

Osim topljivih, netopljiva vlakna u zobi pokreću probavu, sprečavaju zatvor i poboljšavaju opće zdravlje crijeva. Namirnica je to kojom ćete na vrlo jednostavan i ukusan način obradovati svoje srce i crijeva!

Uzmite zdravlje u svoje ruke 

Kombinacija obroka koji sadrži zob i voće mogla bi biti dobitna u vašem naumu da se riješite ili barem smanjite razinu kolesterola u krvi. Boom Box zobene kaše idealno su rješenje jer su bez dodanog šećera, praktične, a njihova priprema neće vam oduzeti previše vremena. Za pripremu ove kremaste i ukusne kaše potrebne su vam samo 2 minute bez prethodne pripreme. 

Young,Woman,Eating,Oatmeal,On,Sofa,At,Home

Dolaze u raznim kombinacijama okusa, koji zadovoljavaju baš svako nepce, bilo da više volite čokoladne ili voćne note. Osim toga, na policama ih možete pronaći u praktičnom pakiranju za jedan obrok ili u velikom paketu za pet brzih obroka osiguravajući sebi tako zdravi doručak za cijeli tjedan. Mogu se pripremati s toplom vodom ili, još bolje, s organskim Boom Box zobenim napicima za potpunu eksploziju okusa. Sve ostale zobene i zdrave Boom Box proizvode pronađite ovdje

Sadržaj donosi: Boom Box

Komentari 7
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno

Pripreme za sezonu bazena u punom jeku: Koji su proizvodi obavezni u održavanju bazena
LJETO JURI PREMA NAMA

Pripreme za sezonu bazena u punom jeku: Koji su proizvodi obavezni u održavanju bazena

Iako nas temperature šokiraju, ne treba sumnjati u jačinu ljeta koje je pred nama. A ako smo ponosni vlasnici bazena ili se spremamo to postati, ovo su proizvodi koji su potrebni da kupanje ovog ljeta bude uživancija
Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...