Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 4
Foto: Patrik Samuel Cvetko/Privatni album/kolaž
ZELENA MEDALJA

Eko Mlikarija: Dok budemo mogli, sve ćemo raditi ručno

Mate i Dragan, poznati po brendu Mlikarija, koji se proslavio svojim jogurtom po staroj recepturi, ovih će dana tržištu predstaviti alternativu za jogurt na bazi zobi s dodatkom autohtonih dalmatinskih voćki

Powered by Kaufland

Mate Odžaković i Dragan Jurjević prije dvije godine osnovali su Mlikariju i krenuli u proizvodnju jogurta prema staroj recepturi - bez ikakvih dodataka. Prateći situaciju, uvidjeli su kako je sve više ljudi intolerantno na laktozu i mliječne proizvode, pa su došli na ideju svojim kupcima ponuditi alternativu, plant based jogurt na bazi zobi.  

- Htjeli smo napraviti domaći autohtoni proizvod kojem ćemo dodavati lokalni sadržaj. Naime, mi za proizvodnju uzimamo cjelovitu zob i onda od nje napravimo mlijeko, koje poslije fermentiramo i dodamo bakterije koje inače dođu u jogurt. A zatim smo u našu zob odlučili dodati i voćke, smokvu, višnju i jagodu, koje su zastupljene u svim našim regijama. Nismo otkrili toplu vodu, ali smo htjeli napraviti proizvod koji nije rafiniran. A isto smo napravili i s našim prvim proizvodom, jogurtom napravljenim prema staroj recepturi jer su današnji mliječni proizvodi toliko rafinirani da se ne osjeti pravi miris i okus mlijeka – rekli su nam Dragan i Mate na početku.  

Zanimljivo, nijedan od naših sugovornika, unatoč neizmjernoj kreativnosti u pristupu hrani, nije formalno školovan za rad u prehrambenoj industriji. Štoviše, Mate je inženjer prometa, koji se nikako nije u tome našao, pa se okrenuo turizmu, a Dragan je inženjer elektrotehnike.   

- Ideja uvijek imamo, ali znate kako je kod nas Dalmatinaca, kad upadnemo u fjaku i zen, onda će nam sinuti još koja dobra ideja, ali svakako nas drže i guraju naprijed naše dvije glave i familije – duhovito kažu naši sugovornici.  

Potpuno neočekivano iskustvo susreta sa šalterom 

Premda su ekološki proizvodi sve traženiji na tržištu, ekoproizvodnja u nas još nije ušla u mainstream. Razloga je mnogo, no usudili bismo se reći kako je jedan od vodećih taj što je riječ o izrazito zahtjevnom, pipkavom i često dugotrajnom procesu koji uključuje mnoštvo birokracije.  

No čini se da su naši sugovornici iz te priče izašli neokrznuti. Štoviše, u cijelom procesu registracije ekoproizvoda, pričaju nam ovi simpatični Zadrani, najviše ih je iznenadilo to što su ih svi dočekali otvorenih vrata, uključujući tete na mnogim šalterima s kojima su se tijekom silnih mjeseci priprema redovito susretali. 

- Kamo god smo došli, svi su u nama vidjeli želju da naučimo i napravimo nešto novo. Dakle, od početka, od prvog dolaska u Ministarstvo poljoprivrede, kad smo tražili dozvolu. Za nas je ključno bilo to da se nigdje ne pravimo kao da smo popili svu pamet svijeta. Štoviše, mi smo na svakoj od tih adresa tražili stručni savjet jer smo bili svjesni da smo novi u tom poslu. Od početka smo za suradnju uzeli Prehrambeno-biološki fakultet, jer smo htjeli da razvoj ovako vrhunskog proizvoda bude pod njihovim nadzorom i znanjem. Mogu reći da za sve institucije s kojima smo se dosad susreli imamo samo riječi hvale - iznenađuju nas Mate i Dragan. 

Inovativne ideje na autohtoni način 

Smatraju da jednog dana, ako bude sreće, neće biti problem proširiti proizvodnju, i to zahvaljujući specijaliziranim uređajima koji mogu zamijeniti barem dio njihova posla. Međutim, ističu da će, koliko god mogu, sve raditi ručno i "pješke".  

- Proizvodnja traje od jutra do mraka, jer je dosta ručnog rada. Znamo da bi automatizacijom išlo brže, ali zasad možemo izdržati i ovako - kaže Dragan ističući kako zbog pametnog izbora ambalaže, dečki koriste staklene bočice, njihovi proizvodi imaju dulji rok trajanja.  

Mlikarijin jogurt po staroj recepturi, tako, može trajati 19 dana, a novi proizvod sa zobi može izdržati i 60 dana a da se ne pokvari. 

- Sirovine za proizvodnju znatno su poskupjele. Recimo, cijena stakla narasla je za 110%, a sigurno će rasti i dalje. No bez obzira na to ne odustajemo od stakla jer je uz sve ovo prisutna i ideja o samoodrživosti – kaže nam Mate. 

'Idemo pokorit svit' 

Mlikarijin plant based jogurt na bazi zobi jedan je od 10 finalista Zelene medalje - projekta 24sata i Kauflanda. Zanimalo nas je što ih je uopće nagnalo na to da se prijave.  

- Možda će zvučati umišljeno, ali prijavili smo se jer smo zaista uvjereni da imamo vrhunski proizvod koji zaslužuje mjesto na policama velikog trgovačkog lanca. Znamo da je jedinstven na tržištu i, vjerujte nam, svoje mjesto na pobjedničkom podiju nećemo lako pustiti nekome drugome. Napravili smo nešto čega nema. U cijeloj zemlji ne postoji ekoproizvod poput našeg -  ističu ovi veseli Zadrani. 

Zelena medalja, izbor za najboljeg ekoproizvođača - projekt 24sata u suradnji s Kauflandom, pokrenut je upravo s ciljem promocije važnosti održive proizvodnje. Sljedećih tjedana na platformama 24sata nastavljamo objavljivati priče o finalistima Zelene medalje, a ime sretnog pobjednika doznat ćemo na svečanoj dodjeli nagrade 30. lipnja 2022. Dotad vas pozivamo da više o projektu doznate u specijalu Zelene medalje

Generalni pokrovitelj Zelene medalje je Kaufland, partner Croatia osiguranje, a projekt podržava Hrvatska poljoprivredna komora. 

Powered by Kaufland

Komentari 4
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Klima se mijenja: Hoće li zima ikada više biti 'ona prava'?
PREDVIĐANJA STRUČNJAKA

Klima se mijenja: Hoće li zima ikada više biti 'ona prava'?

Svijet će u sljedećih 5 godina doseći najviše temperature dosad, no za dio istočne Antarktike to znači više snijega. Zanimalo nas je kako dolazi do takvih klimatskih paradoksa i jesu li povremene pahulje sve što nam je ostalo od 'prave zime'

Dosta je bilo razočaranja! Evo kako se držati životnih odluka
DRŽITE SE PLANA

Dosta je bilo razočaranja! Evo kako se držati životnih odluka

Već dugo razmišljate o životnim promjenama, ali bojite se krenuti da se opet ne biste razočarali? Donosimo vam nekoliko načina koji će vam pomoći da ovaj put zaista uspijete, a pri tome je najvažnije da ne budete prestrogi prema sebi
Kako možemo osigurati bolji svijet za buduće naraštaje? Ova tvrtka to radi već godinama
PROMO

Kako možemo osigurati bolji svijet za buduće naraštaje? Ova tvrtka to radi već godinama

Globalno zatopljenje nije mit, a njegove posljedice osjećamo već sad. Samo očuvanjem i zaštitom prirode te zajedničkim snagama možemo spriječiti ono što nas čeka - nestanak pitke vode, životinjskih i biljnih vrsta te pojavu bolesti