Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 2
Foto: Shutterstock
OLAKŠAJTE SEBI KUHANJE

Fantastični proljetni obroci s namirnicama iz limenke: Donosimo četiri odlična recepta

Da biste mogli uživati u lijepom vremenu, pronašli smo recepte koji se spreme za čas, a uključuju gotove namirnice iz limenki. Pritom želimo istaknuti da hrana u limenkama ne sadrži konzervanse i jednako je zdrava kao zamrznuta

Sadržaj donosi Podravka

Zbog dolaska toplih dana naš organizam prirodno traži laganiju hranu, a lijepo vrijeme tjera nas na što kraći boravak za štednjakom. No smisliti obroke koji će udovoljiti nepcu svakog ukućanina nije lagan zadatak. Zato ovog proljeća predlažemo malo manje formalan pristup kuhanju i oslanjanje na brža rješenja, ali koja neće zaostajati u kvaliteti.

Jer tajna dugovječnosti leži u uravnoteženosti, kako u poslu ili privatnom životu tako i u kuhinji. Sjetite se priče o Plavim zonama, projektu u kojem su tražili razloge zbog kojih na određenim mjestima svijeta ljudi žive dulje i bolje nego u ostatku planeta. Pritom su nam predstavili rezultate prema kojima je svim tim mjestima, odnosno zonama, zajedničko više toga, a laganija prehrana (u mediteranskom tipu) visoko je na toj listi. 

S obzirom na to da se geografski nalazimo između dvije takve zone, bila bi prava šteta ne iskoristiti sve te pogodnosti i ne pridodati svojem životu laganije gastronomske užitke.

Da biste mogli što dulje uživati u lijepom vremenu, pronašli smo recepte koji se spreme za tili čas, a uključuju gotove namirnice iz limenki. Pritom želimo naglasiti da hrana u limenkama ne sadrži konzervanse, a zahvaljujući obradi na visokim temperaturama, tzv. postupku konzerviranja, sigurna je od propadanja te jamči očuvanje svih vitamina, minerala i proteina neophodnih za zdravu prehranu.

Salata od sardina s ljutikom i celerom

Sardina je pravo gastronomsko i nutritivno čudo. Možda ne znate, ali sardina je zapravo srdela koja je konzervirana na prirodan način i kojoj su dodani samo sol i ulje. Veliki je izvor omega-3 masnih kiselina, ključnih za zdravlje kardiovaskularnog sustava, sadrži i mnogo selena, koji je neophodan za dobar rad štitnjače, te kalcija i vitamina D. Ova morska blagodat izvrstan je izvor proteina, pa ovu jednostavnu salatu preporučujemo sportašima i rekreativcima.

A,Piece,Of,Canned,Sardine,Ivasi,On,A,Fork,Above

Sastojci:

  • 2 žlice sitno nasjeckanog crvenog luka ili ljutike
  • 1 žličica naribane korice limuna plus 3 žlice limunova soka
  • 2 Eva Jadranske sardine u maslinovom ulju
  • Prstohvat soli
  • 1 žlica Dijon senfa
  • 1 velika stabljika celera, sitno nasjeckana
  • crni papar
  • 2 žlice kapara ili nasjeckanih čili papričica ili krastavaca (po izboru)
  • ¼ šalice kopra ili peršina (po izboru)
  • list zelene salate

Postupak:
U srednjoj zdjeli pomiješajte crveni luk, limunovu koricu, limunov sok i prstohvat soli. Ostavite oko 5 minuta da luk omekša. U smjesu dodajte sardine u ulju i senf te sve usitnite vilicom i snažno miješajte dok smjesa ne postane kremasta. Dodajte celer, papar i kapare ili začinsko bilje. Dobro promiješajte da se sve sjedini. Kušajte i prilagodite začine po svom ukusu. Ovu finu salatu stavite između dvije kriške tosta, namažite na kreker ili na brusketu i ukrasite listom zelene salate. Salata se može čuvati u hladnjaku do tri dana.

Mišel Tokić: 'Kad kuham, nastojim držati se onoga što sam naučio od mame'
Mišel Tokić: 'Kad kuham, nastojim držati se onoga što sam naučio od mame'

Chilli con carne

Ovo jelo ne samo da je vrlo ukusno nego ga možete napraviti i u većoj količini, zamrznuti pa koristiti uz različita jela - uz rižu, na žlicu, uz tjesteninu i u finim tortiljama. Ono što svakome ostavljamo na izbor su začini, pa njih prilagodite vlastitom nepcu ili ukusu svoje djece. 

Homemade,Chilli,Con,Carne,,Bio,Bread,And,Piri,Piri,Peppers

Sastojci:

Postupak
Sitno nasjeckajte luk i češnjak pa popržite na ulju. Dodajte sol, papar, čili u prahu, mljeveni kim i korijandar. Ubacite mljeveno meso i sve pržite desetak minuta. Dodajte pelate i koncentrat od rajčice. Dolijte još malo vode. Kad sve zavrije, poklopite poklopcem. Pustite da se krčka na vrlo laganoj vatri oko sat i pol uz povremeno miješanje. Pola sata prije kraja dodajte kuhani grah i kukuruz iz limenke. Poslužiti možete na više načina, uz rižu, tijesto, ali i uz preprženi kruh, kiselo vrhnje i sezonsku miješanu salatu. 

Proljetna pita 

Odlična stvar kod pita jesu velike mogućnosti punjenja, bilo da je riječ o slatkom ili slanom. A umjesto tipične piletine, u ovu proljetnu pitu stavili smo komadiće šunke.

Filo,Pastry,Tart,With,Asparagus,,Broccoli,Courgette,And,Feta,Cheese

Sastojci:

  • 1 brokula, očišćena i natrgana na cvjetove
  • 1 manja tikvica, narezana na kolutiće od 0,5 cm i ocijeđena prije dinstanja
  • 5 žlica ekstradjevičanskog maslinova ulja
  • Svežanj šparoga, očišćenih i narezanih na komadiće
  • od 300 do 400 g komadića šunke (po mogućnosti dimljene) 
  • 4 žlice brašna
  • 400 ml pilećeg temeljca
  • 150 ml mlijeka
  • 1 lovorov list
  • listići svježeg timijana
  • 3 žlice milerama ili grčkog jogurta
  • 400 g Podravka bijeloga graha, ispranog
  • 200 g Podravka šampinjona
  • 6–8 listova tijesta za savijače
  • Sol i crni papar 

Postupak
Stavite žlicu ulja i brokulu na lim za pečenje. Ubacite ga u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 10-15 minuta dok ne počne dobivati boju.
Zagrijte žlicu ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri pa dodajte šparoge i tikvicu te potom smanjite vatru i dinstajte dok lagano ne omekšaju. Stavite da se hlade u drugoj posudi. 
Tavu vratite na vatru i dodajte žlicu ulja. Kad se zagrije, dodajte komadiće šunke i pržite kratko, tek toliko da pusti okuse i dok ne počne dobivati boju. Pospite brašnom i promiješajte, a zatim postupno umiješajte pileći temeljac. Vratite šparoge i tikvicu u tavu, s mlijekom, lovorovim listom i listićima majčine dušice. Miješajte dok se sve ne zgusne, a kad je sve povezano, maknite s vatre pa umiješajte grah, šampinjone i mileram/vrhnje. Dodajte sol i papar po želji.
U gotov nadjev ubacite pečenu brokulu. 
Na dno lima za pečenje posložite kore za savijače pa izlijte nadjev po njima. Možete na dno lima složiti više slojeva kora pa nadjev u sredinu, a možete slagati slojeve kora i nadjeva dok ne nestane nadjeva. Pecite oko 25 minuta, a možete premazati kore maslinovim uljem po rubovima. Kad kore poprime hrskavo-zlatnu boju, znat ćete da je vaš specijalitet gotov.

Odbačenim predmetima i starim stvarima udahnite novi život
Odbačenim predmetima i starim stvarima udahnite novi život

Lasagne Bolognese sa špinatom

Omiljene lasagne talijansko su jelo koje obožavaju sve generacije, a kako i ne bi? Tko može odoljeti punoći okusa koju nam daju pomno složeni slojevi ukusnih sastojaka – umak bolognese, osvježavajući pelati, fini okus al dente tijesta... A ovog proljeća iznenadite ukućane lasagnama s twistom pa u njih ubacite i špinat. 

Sturdy,Lasagna,With,Turkey,And,Spinach

Sastojci:

  • 2 Podravka Bolognese umaka
  • 1 pakiranje suhih lazanja
  • 250 g mozzarelle
  • 50-100 g ribanog parmezana
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 400 g špinata
  • 1 češanj češnjaka

Bešamel:

  • 2 žlice maslaca
  • 1 žlica glatkog brašna
  • 1/2 litre mlijeka
  • 1 list lovora
  • Prstohvat muškantnog oraščića
  • Sol i papar po želji

Postupak: 
Prvo pripremite bešamel tako da na otopljenom maslacu kratko popečete brašno pa zalijete mlijekom uz stalno miješanje pjenjačom. Smjesi dodajte lovorov list i začine te kuhajte na laganoj vatri maksimalno 8 minuta. Na drugoj tavi zagrijte maslinovo ulje i kratko prepržite sjeckani češnjak. Dodajte komadiće špinata i pirjajte dok špinat potpuno ne uvene.

U posudu za pečenje dimenzije 25 x 35 cm stavite 2-3 žlice bešamela i 2 žlice Podravka bolognese umaka. Složite prvi red lazanja pa ih prekrijte trećinom preostalog umaka. Na umak složite trećinu špinata, zalijte bešamelom te prekrijte mozzarellom i ribanim parmezanom. Sada ponovno složite lazanje i ponovite postupak sa slaganjem sastojaka još dva puta. Na zadnji, četvrti sloj lazanja izlijte preostali bešamel na koji složite mozzarellu i pospite parmezan. Sve zajedno pecite oko 40 minuta na 190°C tj. dok lazanje ne dobiju lijepu boju. Prije posloživanja, pustite lazanje da se malo ohlade. 

#daj2svrhu nagradni natječaj!

Znate li da metalna ambalaža najmanje onečišćuje okoliš, nikad ne propada i može se bezbroj puta reciklirati? Hrana u limenkama ne sadrži konzervanse, a termička obrada na visokim temperaturama, tzv. konzerviranje, jamči očuvanje vitamina, minerala i proteina neophodnih za zdravu prehranu.

Uključite se u Podravkin nagradni natječaj! Iskorištenim limenkama dajte drugu svrhu i pretvorite ih u posude za cvijeće, vaze, posude za olovke, lampe...

Najinovativnije upcycling proizvode Podravka nagrađuje poklon paketom! Za više informacija kliknite OVDJE!

Sadržaj donosi Podravka

Komentari 2
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'
EKSKLUZIVNO ZA 24SATA IZ NEW YORKA

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'

Plus+ Delmonico's je prvi američki "fine dinning" restoran otvoren 1827. godine i prvi je dopuštao ženama okupljanje te uveo i tiskane jelovnike, a sadašnji je vlasnik hrvatski državljanin Dennis Turčinović
FOTO Ovo su farmeri koji će u 17. sezoni 'Ljubav je na selu' tražiti ljubav: Stižu i neka poznata lica
NOVA SEZONA

FOTO Ovo su farmeri koji će u 17. sezoni 'Ljubav je na selu' tražiti ljubav: Stižu i neka poznata lica

Osebujni, zanimljivi i šarmantni farmeri u novoj sezoni showa 'Ljubav je na selu' spremni su ispričati svoje životne priče, ljubavna iskustva, planove i želje...