Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 0

'Imamo sve alate kojima možemo kontrolirati troškove i biti vlasnici svoje energije'

'Imamo sve alate kojima možemo kontrolirati troškove i biti vlasnici svoje energije'
3

Grad Bjelovar nametnuo se kao pionir kad govorimo o geotermalnim obnovljivim izvorima energije. O trenutnom projektu razgovaramo sa Zvonimirom Žarecom, direktorom Termi Bjelovar

VIDEO

Grad Bjelovar postao je prva jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj koja je uspjela pokrenuti, ali i dovršiti, bušenje kako bi ovo područje bilo prvo u Hrvatskoj koje koristi geotermalnu energiju za svoje potrebe. Zvonimir Žarec, direktor Termi Bjelovar, objašnjava nam kako u Hrvatskoj postoji otprilike 3500 bušotina, većinom plinskih i naftnih, no potencijal na kojemu leži naša zemlja zasigurno još nije dovoljno iskorišten.

- Postoji znanje i tradicija naših tvrtki koje izvode pripremne radove i radove bušenja. Tako je i 1958. godine bušeno u blizini postojeće bušotine, no cilj nije bila voda koja je tamo i pronađena te je ta bušotina, nažalost, ugašena i zatvorena. Posljednjih deset godina aktivno se razmišlja o tome kako iskoristiti potencijal koji Bjelovar neosporno ima. Uspješan završetak našeg projekta gradnje istražne bušotine u Velikom Korenovu to svakako potvrđuje. Postignuti rezultati golem su poticaj da i dalje razvijamo ideju nastavka istražnih radova na području Grada Bjelovara, gdje u bliskoj budućnosti planiramo gradnju još dviju bušotina. Bit će to ogroman zamašnjak za razvoj grada i približavanje našem cilju samoodrživosti, kao i promicanja zelene energije te smanjenja uporabe fosilnih goriva - objašnjava nam Žarec. 

Osim Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, važan strateški moment bio je prepoznavanje potencijala te suradnja na projektu sa zemljama partnerima, kao što su Kraljevina Norveška, Lihtenštajn i Island. 

- Grad Bjelovar i Terme Bjelovar kao partneri prijatelji su EU programa 'Energija i klimatske promjene' Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te donatorskih partnera država Island, Kraljevine Norveške i Kneževine Lihtenštajn. Ukupna potpora Ministarstva iznosi 1,08 milijuna eura, a zemalja partnera 1,3 milijuna eura. Izuzetno smo ponosni na prepoznavanje potencijala koji Grad Bjelovar ima, kao i prepoznavanja naše vizije razvoja te korištenja geotermalne energije u Bjelovaru. Trenutačni pokazatelji, iako smo još u fazi testiranja, govore o rezultatima iznad naših očekivanja. Očekujemo kapacitet za proizvodnju geotermalne energije između 6 i 7 MW.

Budući da je projekt Termi Bjelovar trenutačno prvi u Hrvatskoj koji će koristiti zelenu, geotermalnu energiju s elementima digitalne inovacije i maksimalne učinkovitosti, sva energija koju će koristiti buduće Terme Bjelovar dolazit će iz obnovljivih izvora. U odnosu na druge terme u Hrvatskoj, to je itekakav skok u zelenu budućnost. 

- Uz postojeću bušotinu, koja je bušena prije nekoliko godina, kao i završetkom ove nove, a zbog korištenja geotermalne vode, sunčanih kolektora i toplinskih pumpi, očekujemo značajno manje energetske troškove i težimo da ostvarimo samoodrživi projekt koji objedinjuje različite vrste zelene energije: geotermalne i sunčeve, uz visoku energetsku učinkovitost. Vjerujem da imamo sve alate kojima možemo troškove imati pod kontrolom i biti vlasnici svoje energije – ističe Žarec te nastavlja: 

- Duboko sam uvjeren da je naš projekt gradnje budućih Termi Bjelovar jedinstvena prilika za razvoj kontinentalnog turizma. Također, on će svim građanima Bjelovara omogućiti novu razinu kvalitete života uz podizanje standarda. Građani Bjelovara, kao i svi mi koji aktivno sudjelujemo u razvoju te ideje, svjesni su da govorimo o, slobodno možemo reći, generacijskom projektu koji će pridonijeti daljnjem razvoju grada. Dovršetkom izgradnje brze ceste Zagreb - Bjelovar - Virovitica, koja prolazi uz novu, buduću Poslovnu zonu, također u Velikom Korenovu, bit će stvoreni svi preduvjeti za nastavak i jačanje kvalitete ugodnog življenja u našem gradu, što nam je i cilj.       

Toplina iz tog novoga geotermalnog izvora trebala bi grijati i buduću Poslovnu zonu u Velikom Korenovu, za koju je zemljište Gradu Bjelovaru darovala Republika Hrvatska upravo za uspostavu Poslovne zone. Kako nam govori Žarec, samom tom informacijom počeli su pristizati upiti poduzetnika o mogućnosti ulaganja, a sve u svrhu što ranijeg partnerstva na projektu. 

- Realizirana nova bušotina Korenovo GT-1 s namjerom je pozicionirana u središte buduće Poslovne zone kako bi bila na izvoru energije i s lakoćom opskrbljivala tamošnje tvrtke te, naravno, smanjila visoke inicijalne troškove kapitalnih investicija budućih korisnika zone. Imamo različite upite poduzetnika iz mnogih branši. Bjelovar je poznat kao poljoprivredni kraj, pa vjerujemo da će tu svoje mjesto naći i proizvođači iz te djelatnosti, posebice zato što će zbog geotermalne energije biti jeftiniji plastenički i staklenički uzgoj povrća i, primjerice, cvijeća. Očekujemo i želimo dobrodošlicu svim investitorima koji cijene korištenje zelene energije i održivoga kružnoga gospodarstva, a ulažu u nove tehnologije kao i investicije u proizvodnji hrane - navodi Zvonimir Žarec te za kraj ističe: 

- Naša najveća prednost i najsnažniji benefit je mogućnost korištenja geotermalne energije po stalnoj cijeni, neovisno o budućim kretanjima cijene energenata na tržištu. Mišljenja sam da popunjenost nove poslovne zone neće biti upitna.    

 

ZAJEDNO ZA ZELENU, KONKURENTNU I UKLJUČIVU EUROPU
Projekt "Povećanje kapaciteta za proizvodnju geotermalne energije – Infrastrukturni radovi na bušotini Korenovo GT-1" financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška kroz Financijski mehanizam Europskoga gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021., uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 1,3 mil. eura bespovratnih sredstava u okviru Programa "Energija i klimatske promjene". Cilj projekta je povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, smanjenje emisije CO2 te povećanje sigurnosti opskrbe.
 
Sadržaj ovog članka izrađen je uz financijsku potporu Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskoga gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa "Energija i klimatske promjene".
Objavljeni sadržaj isključiva je odgovornost Nositelja projekta Grada Bjelovara te Projektnih partnera Termi Bjelovar d.o.o. i EFLA Consulting Engineers te ni na koji način ne može se smatrati da odražava stavove Upravitelja Programa "Energija i klimatske promjene".  


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ovaj se nostalgični trend stalno vraća: Donosimo ideje o tome kako da uredite vrt ili terasu
UREĐENJE OKUĆNICE

Ovaj se nostalgični trend stalno vraća: Donosimo ideje o tome kako da uredite vrt ili terasu

Vrtovi, dvorišta i terase odlična su mjesta za opuštanje. Ususret lijepom vremenu pogledajte nekoliko prijedloga za uređenje vanjskog prostora i doznajte koji se trend u uređenju stalno vraća

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta