Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 2
Foto: PR
OTVORENA KOMUNIKACIJA

Imate li adolescenta, ovih 5 ključnih razgovora morate s njim 'obaviti' što prije

Svaki roditelj nastoji svoje dijete podržavati, usmjeravati i učiti ga odgovornosti, što ponekad može biti izazovno. Kako biste uspješno prevladali životne testove, imajte na umu da otvorena i iskrena komunikacija gradi kvalitetne međuljudske odnose

Sadržaj donosi: Grupacija proizvođača piva HGK

Imate dijete tinejdžera? Onda sigurno znate da je adolescencija jedna od najizazovnijih faza života, kako za dijete tako i za roditelja. No u tom vrlo turbulentnom razdoblju, obilježenom brzim hormonalnim promjenama, osim rješavanja "gorućih problema", poput prvih ljubavi i slomljena srca, ključno je s djecom voditi otvorenu i smislenu komunikaciju jer jedino ćete tako poboljšati međusobne odnose, steći povjerenje djeteta i, ono najvažnije, prenijeti mu vrijedne životne lekcije.

U nastavku doznajte koje bi to ključne razgovore trebalo "obaviti" prije punoljetnosti, ali pazeći da komunikacija nikad ne bude napadačka nego strpljiva i argumentirana.

1. Ciljevi u obrazovanju i karijera

Tinejdžerske su godine prijelazna faza u mnogim aspektima, a važna je i ona vezana za buduće obrazovanje i karijeru. Zato će usmjeravanje, razgovaranje o njegovim interesima i potencijalnim karijerama pomoći vašem djetetu da oblikuje razmišljanja o budućnosti i vrlo vjerojatno proširiti vidike. Međutim, ovaj razgovor ne bi trebao biti pristran. Slušajte što vam dijete govori i fokusirajte se na ono što dijete smatra važnim te što želi postići u životu.

2. Zdravi odnosi i jasne granice

Tinejdžeri se u adolescentskom razdoblju počinju upuštati u ljubavne veze. To je također vrijeme prvih simpatija i slomljena srca, pa je s djecom ključno razgovarati o poštovanju i emocionalnom zdravlju. Objasnite im što čini zdrav odnos, ali upozorite ih i na znakove nezdravog odnosa. 

Caring,Caucasian,Mother,Talk,Comfort,Unhappy,Sad,Teenage,Daughter,Suffering

Kako biste ojačali odnos i zajedno se suočili sa životnim izazovima, morate mu postaviti jasne granice. S tinejdžerima treba komunicirati i o njihovim prijateljstvima, ali i internetskim vezama. Pomozite im da prepoznaju tzv. crvene zastavice, odnosno znakove nezdravih odnosa, kao što su zlostavljanje ili manipulacija, te ih potičite na iskrenu komunikaciju kad se, i ako se, suoče s takvim situacijama.

3. Kako reći 'ne'?

Roditelj bi trebao postavljati pravila, jasno reći svoje mišljenje, pozivati na odgovornost i savjetovati. Djeca u ovoj dobi vole eksperimentirati i nerijetko pod pritiskom vršnjaka dolaze u kontakt s alkoholom, cigaretama i raznim opasnim supstancijama. Pojasnite djetetu sve rizike i posljedice takve konzumacije, dajte mu savjete o tome kako da ne podliježe pritisku vršnjaka i jasno mu recite da je sasvim OK reći "ne".

Tijekom kolovoza ove godine tvrtka Valicon za Grupaciju proizvođača piva provela je istraživanje o pripadnicima generacije Z i njihovim navikama tijekom slobodnog vremena, o tome kako se druže i što za njih znači druženje te kakav odnos imaju prema alkoholu

Caring,Mother,And,Dad,Supporting,Sad,Teen,Son,Sitting,On

Dobiveni rezultati pokazali su kako 93% mladih želi razgovarati o alkoholu s roditeljima te da im otvoreni razgovori o rizicima i odgovornom konzumiranju mogu pomoći da donose informirane odluke i postave vlastite granice. Jednako je važan i utjecaj okoline. Zanimljivo, čak 72% mladih smatra da je važno uklopiti se u društvo u kojem se kreću, pa rjeđe piju ako ne pije njihovo društvo, 63% mladih smatra da je moguće zabaviti se i bez alkohola, a gotovo polovica smatra da biti pijan uopće nije cool.

Za ovakvo stanje sigurno su zaslužne i mnoge edukativne kampanje, poput  "Uključi savjest - ponekad djeci treba reći ne", koju provodi Udruženje proizvođača piva, slada i hmelja, koje djeluje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Riječ je o nacionalnoj kampanji čiji je cilj podizanje svijesti javnosti, osobito trgovaca, ugostitelja te roditelja tinejdžera, o štetnosti maloljetničke konzumacije alkohola. 

4. Financijska pismenost i odgovornost

Za razgovor o financijama nikad nije prerano, ali nemojte dopustiti da bude prekasno. Važno je da djeca već u tinejdžerskoj dobi prepoznaju vrijednost novca i shvate da on nije neograničen resurs. Ako im date slobodu da upravljaju vlastitim džeparcem, naučit ćete ih dvije vrijedne lekcije. Prva je da troše samo na ono što si mogu priuštiti, a druga da će na taj način izbjeći zamke i neplanirane troškove. 

Family,Saving,Money

Važno je i da svojem tinejdžeru pojasnite osnove financijske pismenosti. Razgovarajte o važnosti štednje, željama i mogućnostima te o kućnom budžetu. Djecu treba vrlo rano početi učiti o vrijednosti novca i posljedicama donošenja loših financijskih odluka. Zato ih potaknite da postave svoje financijske ciljeve i donesu mudre odluke u vezi sa svojom zaradom, štednjom i ulaganjima.

5. Mentalno zdravlje i samostalnost

I na kraju, ali ne i manje važno, ne zaboravite pozabaviti se temom mentalnog zdravlja. Mentalno zdravlje obično je stigmatizirano iako je jednako važno kao fizičko zdravlje. Učite li svojeg tinejdžera o uobičajenim mentalnim zdravstvenim stanjima, kao što su anksioznost i depresija, možete ih potaknuti da potraže pomoć ako imaju problema ili tako mogu pomoći nekom svojem bliskom prijatelju. 

Osim toga, nikad nije prerano podučavati svoje tinejdžere o ključnim životnim vještinama poput upravljanja vremenom, važnosti organizacije, kulinarskim vještinama, metodama rješavanja problema... Edukacijom djece o odgovornom donošenju odluka i važnosti samostalnosti pripremate ih za sve izazove odrasle dobi!

'Uključi savjest - ponekad djeci treba reći NE' nacionalna je kampanja čiji je glavni cilj sprečavanje prodaje i konzumacije alkohola maloljetnim osobama. Pokrenuta je 2015. godine, a provodi je Udruženje proizvođača piva, slada i hmelja, koje djeluje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Sadržaj donosi: Grupacija proizvođača piva HGK

Komentari 2
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Hrvatica u Malmöu za 24sata: 'Za Baby Lasagnu imamo velike planove, a i Šveđani ga hvale!'
ISPLANIRALI CIJELO DRUŽENJE!

Hrvatica u Malmöu za 24sata: 'Za Baby Lasagnu imamo velike planove, a i Šveđani ga hvale!'

Predstavnik hrvatske na Eurosongu Baby Lasagna otputovao je u Malmö u petak. Tamo će posjetiti i Hrvatsko kulturno društvo 'Jadran', a njegova predsjednica Jelena Fučkar otkrila nam je što pripremaju za Marka