Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 8

Isprobajte fantastičnu dalmatinsku pašticadu od tune

Powered by Tommy

Isprobajte fantastičnu dalmatinsku pašticadu od tune

Ako ste ljubitelj dobrih jela, sigurno ste barem jednom u životu kušali pašticadu, tradicionalni dalmatinski specijalitet koji obožavaju sve generacije. No jeste li čuli za verziju ovog jela s filetima tune?

Prožeto najrazličitijim i istodobno savršeno skladnim okusima, pašticada je tradicionalno dalmatinsko jelo uvršteno na Popis gastronomske baštine Hrvatske. Korijeni ovog drevnog specijaliteta dalmatinskog juga sežu daleko u 5. stoljeće, a kao izvor pašticade često se uzima pastissada, jelo specifično za Veneciju i Veronu. Za nastanak veronske pastissade veže se legenda iz istog stoljeća.

Priča glasi da je nakon jedne od krvavih bitaka između Talijana i Ostrogota 489. godine na bojištu kraj Verone ostalo mnoštvo uginulih konja. Kad su se vojske razišle, gladni stanovnici sakupili su meso, a kako je već počelo gubiti svježinu, dosjetili su se da ga obilno namoče u vinu ili kvasini te mu dodaju povrće. Pastissada je s vremenom postala simbol veronske kuhinje, a venecijanskim se utjecajima u vrijeme Mletačke Republike probila u Istru i Dalmaciju

Za pripremu pašticade u našim se krajevima tradicionalno koristi goveđi but, takozvani frikando, a postoje i verzije s drugim vrstama mesa te s ribom. I dok se u klasičnoj verziji goveđe meso špika, točnije - nabada pancetom, češnjakom i mrkvom, a potom dugo marinira u mješavini vina, vode i kvasine, kod pripreme s ribom postupak je specifičan. Naime, riblji fileti se ne špikaju nego se pirjaju s povrćem i začinima tvoreći zanimljive slatko-kiselkaste okuse. Donosimo vam recept za pašticadu s filetima tune i njokima, koji čine neodoljivu kombinaciju koja jamči vrhunski gurmanski doživljaj.

Sastojci:

Pašticada

  • 800 g fileta tune
  • 4 češnja češnjaka
  • 100 g luka
  • 100 g mrkve
  • 6 suhih šljiva
  • 1 pakiranje sjeckane rajčice
  • 100 g zelenih maslina bez koštica
  • 4 klinčića 
  • 300 ml crnog vina
  • 1 žlica pšeničnog bijelog brašna
  • maslinovo ulje
  • 1 žličica šećera
  • 1 list lovora
  • 1 grančica ružmarina
  • sol
  • crni mljeveni papar

Priprema:

  1. Operite filete tune, osušite ih i s jedne strane uvaljajte u brašno. 
  2. Pripremljene odreske prepržite na maslinovu ulju tako da prvo pržite pobrašnjenu stranu fileta. 
  3. U posudi u kojoj ste pržili filete tune prodinstajte nasjeckani luk i naribanu mrkvu. Malo posolite. Dodajte grubo narezani češnjak, šećer, suhe šljive, zelene masline, sjeckanu rajčicu, klinčiće, lovorov list i grančicu ružmarina. Podlijte vodom i polovicom vina te pirjajte poklopljeno na laganoj vatri 40 minuta.
  4. Propasirajte umak nakon pirjanja, položite odreske tune i dodajte preostalo vino. Po potrebi posolite i popaprite te kuhajte na laganoj vatri još 20 minuta.

Uz pašticadu nezaobilazni su i domaći njoki, koji su odličan dodatak ovom jelu. Za njihovu izradu potrebno je samo pet jednostavnih sastojaka, malo truda i praksa. Recept otkrijte u nastavku: 

Sastojci: 

Domaći njoki

  • 4 veća krumpira,
  • 150 g glatkog bijelog brašna 
  • 1 jaje 
  • 1 žlica maslaca 
  • sol

Priprema:

  1. Krumpir dobro operite i stavite ga u veliku zdjelu napunjenu hladnom vodom. Kuhajte ga 40-ak minuta, ocijedite i pričekajte da se malo ohladi, a zatim ga ogulite.
  2. Propasirajte ga ili izgnječite vilicom, dodajte putar, jaje i sol pa postupno dodajte brašno. Mijesite rukama dok smjesa ne postane glatka.
  3. Tijesto razvaljajte u duge valjke promjera do dva centimetra pa izrežite njoke oštrim nožem. Pobrašnite ih i pustite da se malo odmore, a zatim ih skuhajte u kipućoj slanoj vodi. Izvadite ih čim isplivaju na površinu.

Posluživanje:

Poslužite toplu pašticadu s kuhanim njokima.

Dobar tek!

Sve namirnice za ukusnu pašticadu od tune, ali i ostale dalmatinske specijalitete, pronađite u Tommyju. Svoju kupnju obavljajte iz udobnosti naslonjača putem Glovo aplikacije za dostavu. Ostanite doma i naručite namirnice za najbolju spizu u gradu. Tommyjev katalog pogledajte ovdje.

Powered by Tommy

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 8
Plastika bez granica: 5 lako primjenjivih rješenja koja mogu napraviti razliku
SLIJEPI PUTNICI

Plastika bez granica: 5 lako primjenjivih rješenja koja mogu napraviti razliku

Slike zatrpanih plaža u Dubrovniku ponovno su otvorile pitanje plastike u našem svakodnevnom životu. Ponekad je dovoljno da nas priroda blago upozori kako bismo se okrenuli održivijim izborima. A promjena često počinje sitnim koracima
Je li papir stvar prošlosti? Od kineskog čuda do prijetnje šumama
SADRŽAJ DONOSI HRVATSKA POŠTA

Je li papir stvar prošlosti? Od kineskog čuda do prijetnje šumama

Papir je stoljećima bio apsolutni vladar znanja, trgovine i umjetnosti, ali s vremenom polako postaje sporedni lik ove priče. I zato se pitamo je li došlo vrijeme da mu se zahvalimo i pošaljemo ga u zasluženu mirovinu
Ako ste rođeni na ove datume u mjesecu, čeka vas bogatstvo
TVRDE NUMEROLOZI

Ako ste rođeni na ove datume u mjesecu, čeka vas bogatstvo

Datum našeg rođenja može nagovijestiti naš karakter, talente i sposobnosti, ali i potencijal za sticanje bogatstva. Numerolozi smatraju da se ljudima rođeniima u ovim danima u mjesecu - smiješi vreća novca