Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 8

Isprobajte fantastičnu dalmatinsku pašticadu od tune

Powered by Tommy

Isprobajte fantastičnu dalmatinsku pašticadu od tune

Ako ste ljubitelj dobrih jela, sigurno ste barem jednom u životu kušali pašticadu, tradicionalni dalmatinski specijalitet koji obožavaju sve generacije. No jeste li čuli za verziju ovog jela s filetima tune?

Prožeto najrazličitijim i istodobno savršeno skladnim okusima, pašticada je tradicionalno dalmatinsko jelo uvršteno na Popis gastronomske baštine Hrvatske. Korijeni ovog drevnog specijaliteta dalmatinskog juga sežu daleko u 5. stoljeće, a kao izvor pašticade često se uzima pastissada, jelo specifično za Veneciju i Veronu. Za nastanak veronske pastissade veže se legenda iz istog stoljeća.

Priča glasi da je nakon jedne od krvavih bitaka između Talijana i Ostrogota 489. godine na bojištu kraj Verone ostalo mnoštvo uginulih konja. Kad su se vojske razišle, gladni stanovnici sakupili su meso, a kako je već počelo gubiti svježinu, dosjetili su se da ga obilno namoče u vinu ili kvasini te mu dodaju povrće. Pastissada je s vremenom postala simbol veronske kuhinje, a venecijanskim se utjecajima u vrijeme Mletačke Republike probila u Istru i Dalmaciju

Za pripremu pašticade u našim se krajevima tradicionalno koristi goveđi but, takozvani frikando, a postoje i verzije s drugim vrstama mesa te s ribom. I dok se u klasičnoj verziji goveđe meso špika, točnije - nabada pancetom, češnjakom i mrkvom, a potom dugo marinira u mješavini vina, vode i kvasine, kod pripreme s ribom postupak je specifičan. Naime, riblji fileti se ne špikaju nego se pirjaju s povrćem i začinima tvoreći zanimljive slatko-kiselkaste okuse. Donosimo vam recept za pašticadu s filetima tune i njokima, koji čine neodoljivu kombinaciju koja jamči vrhunski gurmanski doživljaj.

Sastojci:

Pašticada

  • 800 g fileta tune
  • 4 češnja češnjaka
  • 100 g luka
  • 100 g mrkve
  • 6 suhih šljiva
  • 1 pakiranje sjeckane rajčice
  • 100 g zelenih maslina bez koštica
  • 4 klinčića 
  • 300 ml crnog vina
  • 1 žlica pšeničnog bijelog brašna
  • maslinovo ulje
  • 1 žličica šećera
  • 1 list lovora
  • 1 grančica ružmarina
  • sol
  • crni mljeveni papar

Priprema:

  1. Operite filete tune, osušite ih i s jedne strane uvaljajte u brašno. 
  2. Pripremljene odreske prepržite na maslinovu ulju tako da prvo pržite pobrašnjenu stranu fileta. 
  3. U posudi u kojoj ste pržili filete tune prodinstajte nasjeckani luk i naribanu mrkvu. Malo posolite. Dodajte grubo narezani češnjak, šećer, suhe šljive, zelene masline, sjeckanu rajčicu, klinčiće, lovorov list i grančicu ružmarina. Podlijte vodom i polovicom vina te pirjajte poklopljeno na laganoj vatri 40 minuta.
  4. Propasirajte umak nakon pirjanja, položite odreske tune i dodajte preostalo vino. Po potrebi posolite i popaprite te kuhajte na laganoj vatri još 20 minuta.

Uz pašticadu nezaobilazni su i domaći njoki, koji su odličan dodatak ovom jelu. Za njihovu izradu potrebno je samo pet jednostavnih sastojaka, malo truda i praksa. Recept otkrijte u nastavku: 

Sastojci: 

Domaći njoki

  • 4 veća krumpira,
  • 150 g glatkog bijelog brašna 
  • 1 jaje 
  • 1 žlica maslaca 
  • sol

Priprema:

  1. Krumpir dobro operite i stavite ga u veliku zdjelu napunjenu hladnom vodom. Kuhajte ga 40-ak minuta, ocijedite i pričekajte da se malo ohladi, a zatim ga ogulite.
  2. Propasirajte ga ili izgnječite vilicom, dodajte putar, jaje i sol pa postupno dodajte brašno. Mijesite rukama dok smjesa ne postane glatka.
  3. Tijesto razvaljajte u duge valjke promjera do dva centimetra pa izrežite njoke oštrim nožem. Pobrašnite ih i pustite da se malo odmore, a zatim ih skuhajte u kipućoj slanoj vodi. Izvadite ih čim isplivaju na površinu.

Posluživanje:

Poslužite toplu pašticadu s kuhanim njokima.

Dobar tek!

Sve namirnice za ukusnu pašticadu od tune, ali i ostale dalmatinske specijalitete, pronađite u Tommyju. Svoju kupnju obavljajte iz udobnosti naslonjača putem Glovo aplikacije za dostavu. Ostanite doma i naručite namirnice za najbolju spizu u gradu. Tommyjev katalog pogledajte ovdje.

Powered by Tommy

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 8
VIDEO

U ovoj osnovnoj školi djeca ne koriste mobitele: 'Na odmorima se zajedno druže i pišu zadaće'
PROMJENE U PONAŠANJU

U ovoj osnovnoj školi djeca ne koriste mobitele: 'Na odmorima se zajedno druže i pišu zadaće'

O tome kako danas podučavati djecu koja odrastaju u suvremenom dobu i pritom zadržati njihovu pozornost razgovarali smo sa socijalnom pedagoginjom i profesoricom hrvatskog jezika iz jedne zagrebačke škole

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje