Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 0

Izazov godine: Savjeti iz prve ruke koji će vam pomoći da rasturite na hackathonu

Izazov godine: Savjeti iz prve ruke koji će vam pomoći da rasturite na hackathonu

Hackathon u organizaciji 24sata te Fakulteta organizacije i informatike (FOI), koji podržavaju FINA i Erste banka, bit će 2. i 3. travnja u ZICER-u. Najbolje očekuju vrijedne stipendije FINA-e, pa se prijavite što prije

VIDEO

Odlučili ste prihvatiti se izazova i konačno prvi put zakoračiti prema ozbiljnom natjecateljskom programiranju? Čestitamo! Očito ste svoje umijeće pisanja magičnih kodova odlučili iskoristiti za pravu stranu – onu društvenog boljitka. Sve što vam treba za uspjeh je nekoliko savjeta iz prve ruke, koji će vam pomoći na putu do pobjede.

Na Hackathonu 24sata, koji se održava 2. i 3. travnja u ZICER-u, vikend uoči konferencije Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska, razvijat će se rješenja za poboljšanje financijske pismenosti, a najbolja će se ekipa, osim s lovorikama i vječnom slavom, kući vratiti bogatija za 36.000 kuna – dakle, i više no pristojnih 9000 kuna stipendije po članu ekipe. U slučaju da još dvojite, prijave su otvorene do daljnjega.  

Provjerena ekipa ključ je uspjeha

Kao i u većini drugih ekipnih natjecanja, u ovom obliku tehno maratona strateški izbor članova ekipe ključan je element uspjeha. 

- Idealan tim sastoji se od ljudi različitih vještina i znanja, koji bi mogli biti ključni za potrebe zadatka. Najbolje bi bilo i da se članovi tima znaju, kako bi brže i bolje obavili misiju, odnosno kako bi radili kao jedan. Odabir vođe mogao bi pomoći kad treba prelomiti neku odluku - priča nam Boris Tomaš s FOI-ja, koji je operativni voditelj Hackathona 24sata.

Reuters/PXL

Pritom ne treba zaboraviti niti na praktičnu stranu života u natjecanju koje se odvija puna 24 sata bez pauze. Iskusni hakatonci zbog toga savjetuju da se prigodno odjenete. Udobnost je u ovom slučaju modni izbor s kojim ne možete pogriješiti jer će odjeća koju nosite itekako imati utjecaja na ukupni performans ekipe. Situaciju ćete si dodatno olakšati ponesete li rezervnu odjeću, a vaši će vam sunatjecatelji biti zahvalniji dođete li na hackathon naoružani dezodoransom i vlažnim maramicama.

Upoznajte svoje suborce

Kad ste okupili provjerenu i pouzdanu ekipu te promišljeno raspodijelili zadatke vodeći se time da svakog člana tima zapadne posao koji mu najbolje leži, na redu je drugi korak - trening. Jer, baš kao i u bilo kojem drugom ekipnom sportu, u hackathonu je ključna uigranost ekipe, a ona se može postići jedino kontinuiranim zajedničkim treninzima. Naš sugovornik savjetuje barem jedno testno natjecanje prije glavnog eventa.

- Pripremom uoči natjecanja unaprijed biste mogli postaviti i dogovoriti elemente koji bi vam mogli biti od koristi kasnije, poput raznih alata (Drive, Slack...). Razmišljajte i o mogućoj temi zadatka te idejama i rješenjima. Ponesite svoju razvojnu okolinu, računalo, tipkovnicu, miš, monitor - nastavlja vlastitim iskustvom poučen Boris.

Priprema, pozor, sad

Visinske su pripreme iza nas. Vrijeme je za real deal i savjete koji će vam pomoći prilikom samog natjecanja. Razmišljanje i razrada zadatka su ključni i tome biste, kaže Boris, trebali posvetiti pažnju prije nego što se bacite na kodiranje.

- Za ovaj si korak uzmite barem sat-dva - ističe Boris.

PyLadies

- Razmišljajte o što većem broju ideja i mogućnosti kako biste došli do onih jednostavnih i najboljih. Prođite kroz svaku kako biste vidjeli sve prednosti i mane te je li neka od njih potencijal za pobjedu. Definirajte prioritete i one mogućnosti koje su ključne te sve razradite na papiru. Izađite iz okvira, koristite egzotične tehnologije, ali ne i one koje biste trebali učiti na samom hackathonu - nastavlja naš sugovornik, koji je više nego uspješno sudjelovao u hackathonima.

Strategija za uspjeh

Za početak, imajte na umu da se na hackathonima u relativno ograničenom vremenu razvijaju prototipi, a primarni cilj vašeg sudjelovanja je misija da svijetu dokažete kako vaša ideja može funkcionirati u praksi. Zato svoja očekivanja prilagodite stvarnosti i vremenskim ograničenjima. Definirajte kritični set rješenja koja moraju biti završena kako bi se barem nešto moglo prezentirati. 

- Nakon podjele zadataka i bacanja na posao uzmite pauze svakih nekoliko sati kako biste se odmorili i prošli kroz napredak. Imajte na umu da radite prototip nekog rješenja, gdje stvari trebaju biti što jednostavnije i spremne za prezentaciju. Ustanite od stola, rastegnite se, popijte vode i pojedite nešto. Nemojte se previše najesti tijekom natjecanja. Hrana vas može uspavati, a u očuvanju koncentracije pomoći će vam voće i orašasti plodovi. Kratki predah mogao bi vam biti i od velike pomoći i dati svjež pogled na ono što radite. Ako je kritično, odspavajte sat ili dva radije nego da se mučite. Bit ćete mnogo produktivniji poslije – nastavlja Boris.

Nemojte zaboraviti na prezentaciju

Približava se ciljna linija. Ostalo vam je još samo nekoliko dragocjenih sati do kraja hackathona, ali vi još niste u potpunosti zadovoljni rješenjem koje ste kodirali. Zanemarite potrebu za pretjeranim dotjerivanjem detalja. Umjesto toga odvojite vrijeme i pripremite kvalitetnu prezentaciju kako biste svoj rad predstavili u pravom svjetlu.

- Prezentacijom se možete početi baviti već na polovici natjecanja. Natjecatelji često zaborave da nešto imaju pa to zaborave staviti u prezentaciju. Imajte na umu sve što može poći po zlu i pripremite se na alternativu (backup, internet, struja...). Uvježbajte prezentaciju jer je ona jednako važna kao samo rješenje. Razmišljajte i o profilu žirija, što bi njima moglo biti zanimljivo pa na to možete staviti naglasak u projektu i u prezentaciji - zaključuje Tomaš.

AFP/PXL

Obrazovanje kao zalog za budućnost

Globalni trendovi usmjereni su na nova zanimanja, a digitalne tehnologije, umjetna inteligencija i automatizacija mijenjaju način na koji ljudi žive i rade, no primarno uvjetuju i promjene u obrazovanju. Kreativnost, multidisciplinarno učenje, cjeloživotna edukacija, kritičko i logičko razmišljanje samo su neke od tema o kojima će se govoriti na 7. obrazovnoj konferenciji Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska 5. travnja u Zagrebačkom inovacijskom centru.

Na konferenciji će se okupiti stručnjaci iz područja obrazovanja, znanosti i odgoja, a u tri panela, dva predavanja i videoprezentacije predstavit će najaktualnije i najzanimljivije trendove u hrvatskom obrazovanju te se pozabaviti novim paradigmama učenja i podučavanja, kao i značajnim izmjenama koje su pred visokim učilištima.

Hackathon 24sata organizira se u suradnji s FOI-jem, projekt podržavaju FINA i Erste banka, a partneri su FER, Leapwise, Zero Molecule, ZICER, CARNET i Stega tisak.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju
Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…