Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 39

Iznenadit ćete se: Znate li koji je hrvatski izvozni proizvod broj 1?

Powered by Tommy

Iznenadit ćete se: Znate li koji je hrvatski izvozni proizvod broj 1?

Među mnoštvom proizvoda koje Hrvatska izvozi, jedan prehrambeni na vrhu je izvozne ljestvice. Svi ga volimo, a najčešće za njim posežemo kad nam "padne šećer". Pogađate li već o kojem proizvodu je riječ?

Iznenađujuće, ali najviše izvozimo - čokoladu! Prema Hrvatskoj gospodarskoj komori, od svih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u 2018. i 2019. godini, čokolada i proizvodi od kakaa našli su se na prvome mjestu izvozne ljestvice. Slijede kukuruz, cigare i cigarete te svježa i rashlađena riba.

Od čokolade najviše volimo... 

Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da smo 2018. godine proizveli čak 18.799 tona čokolade i proizvoda od kakaa uključujući čokoladne blokove, table, prutiće, punjene čokoladne proizvode i ostale pripravke koji sadrže kakao. Međutim, prema istraživanju koje su 2017. proveli agencija Hendal i magazin JaTRGOVAC, čini se da najviše uživamo u čokoladnim tablama (91,3% ispitanika), a mnogo manje u pralinama (5,2%) i čokoladnim prutićima (3,5%). 

S obzirom na to da je čokolada mnogima prva na dohvat ruke kad nas uhvati "šećerna kriza", nije neobično da se čak 43,9% građana njome zasladi nekoliko puta tjedno, a za 10% njih dio je svakodnevne prehrane. Ipak, čini se da mali broj građana (2,6%) čokoladu uopće ne konzumira. 

Svjetski dan čokolade obilježava se 7. srpnja.

Jedna kockica ili pola table?

Zanimljivo je kako se samo mali broj građana, koji su sudjelovali u istraživanju, može zadržati na jednoj kockici (4%), a trećina će pojesti cijeli red (32,3%) ili dva do tri reda (35,2%). Međutim, ima i onih koji "smažu" pola table čokolade (14,7%) ili pak cijelu (13,9%). 

Kad se bira između domaćih i stranih proizvođača, većina ispitanika (63,5%) bira čokoladne proizvode domaćih proizvođača, a 36,5% češće kupuje čokoladne proizvode stranih proizvođača. Što se tiče cijene, čini se da nam je ona prilično važna - za više od polovice ispitanika (58,9%) cijena ima velik utjecaj na njihov izbor čokolade, koju kupuju isključivo na akciji, a 41,1% građana uvijek kupuje isti brend čokolade bez obzira na akcije. 

Drvo kakaovca živi do 200 godina, od kojih samo tijekom 25 godina daje plod.

Bijela čokolada nije zapravo čokolada - radi se od kondenziranog mlijeka i šećera koji sadrži kakaov maslac a ne prah. 

Prva na svijetu

Da su Hrvati veliki čokoljupci potvrđuje činjenica da je mnogima najomiljenija čokolada nastala upravo u Hrvatskoj, točnije u Požegi. Naravno, riječ je o Mikado čokoladi od riže koju još od 1964. proizvodi domaća tvrtka Zvečevo. Nekoliko entuzijasta u domaćoj tvornici došlo je na neobičnu ideju - spojiti ekspandiranu rižu i 90 postotnu mliječnu čokoladu iz vlastite mljekare, okrunjenu moćnim imenom Mikado. Ova čokolada godinama osvaja domaće, ali i strane generacije budući da se izvozi diljem svijeta - na području Sjeverne Amerike, Australije, Novog Zelanda, Austrije, Njemačke, Mađarske, pa čak i Švicarske.

Jeste li znali da prva tri broja bar koda označavaju tvrtke registrirane u Hrvatskoj? Kupujte u Tommyju, odaberite proizvod s hrvatskim bar kodom 385 i možete osvojiti mnoge nagrade i godišnje spize od 38.500 kn.

Powered by Tommy

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 39
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode