Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 3
Foto: PR
OD ZIDOVA DO TKANINA

Jednostavno i brzo: Uz ove savjete riješite se plijesni i vlage u svakom kutku doma

Od fuga između pločica, preko rubova kade, drvenih površina, sve do raznih tkanina, poput zavjesa, pa i zidova, plijesan se može pojaviti svugdje. U nastavku doznajte kako doskočiti ovom problemu i riješiti se plijesni i vlage jednom zauvijek

Sadržaj donosi: Lunos Hrvatska

Ako ste mislili da se plijesan pojavljuje samo u mračnim i vlažnim podrumima, vrijeme je da razbijemo taj mit. Ako postoji nekontrolirana vlaga, svaka prostorija i kutak vašeg doma mogu biti osjetljivi na ove ružne spore. Naime, optimalna relativna vlažnost u zatvorenom prostoru trebala bi biti od 30 do 50%, a ako ona poraste iznad 50-60%, u zraku će biti dovoljno vlage da se razvije plijesan.

Plijesan dolazi u raznim bojama, poput zelene, plave, narančaste i ružičaste, a svaka boja označava različitu vrstu plijesni. Plijesan crvene ili narančaste boje obično se nalazi na otvorenom, a ružičasta plijesan često se nalazi u kupaonici te se razvija na ostacima šampona i sapuna. Zelena plijesan najčešće zahvaća drvene površine, a najneugodnija je zloglasna i zastrašujuća crna plijesan. Ako se plijesan ne "liječi", ona se nevjerojatnom brzinom može proširiti na zidove, prozore i ostale dijelove kućanstva te uzrokovati zdravstvene probleme, najčešće respiratorne.  

Očistite fuge, ali pazite s drvom

Zbog visoke razine vlage i loše ventilacije, plijesan je čest gost kupaonice. Najčešće se javlja na rubovima kade, tuš kabine ili na fugama između pločica. No prije nego što krenete u borbu s dosadnim crnim mrljama, opremite se zaštitnom maskom i rukavicama. Važno je da pritom otvorite širom prozore kako biste osigurali dobru ventilaciju.

Kad je riječ o čišćenju plijesni s pločica, fuga ili rubova kade, možete koristiti otopinu sredstava za čišćenje koje sadrži blagi deterdžent ili sredstvo protiv plijesni. Nanesite otopinu na zahvaćeno područje i ostavite da djeluje nekoliko minuta. Zatim koristite četku s čvrstim vlaknima ili staru četkicu za zube kako biste istrljali plijesan. Isperite područje vrućom vodom i ostavite dovoljno vremena da se površine temeljito osuše te da nakupljena para i vlaga izađu.

Cleaning,Of,Inter,Tile,Joints,In,Bathroom,From,Dirt,And

Ako imate problema s plijesni na drvenom namještaju ili se ona pojavila na parketu, onda proces uklanjanja mora biti malo nježniji nego što je to slučaj s pojavom plijesni u kupaonici. Cilj je, dakle, da jakim sredstvima i agresivnim četkanjem ne uništite drvene površine, a potrebni su vam samo četka, voda i malo octa.

Otopina se treba sastojati od jedne četvrtine udjela octa i tri četvrtine udjela vode. Važno je napomenuti da obavezno očistite svaki dio namještaja, a ne samo područja koja su vidljivo napadnuta. Spore plijesni toliko se brzo šire da se vjerojatno nalaze na svakome milimetru vašeg namještaja. Zato ne zaboravite oprati i sve male kutke i ispupčenja inače će se plijesan brzo opet pojaviti. Nakon čišćenja osušite pod ili namještaj papirnatim ručnikom i koristite ventilatore ili otvorite prozore kako biste ubrzali proces sušenja. I jedan bonus savjet: kad očistite drvene površine, "nahranite" ih uljem kako biste im vratili stari sjaj.

Washing,Mold,Of,A,Wooden,Railing.

Kod tkanina reagirajte brzo

Plijesan se može pojaviti svugdje, pa vas ne treba čuditi ako je pronađete i na različitim tkaninama. Kad se plijesan pojavi na zavjesama ili tapeciranom namještaju, važno je brzo reagirati kako biste spriječili daljnje širenje plijesni. Prvo uklonite zahvaćeni predmet iz prostorije i odnesite ga, ako je moguće, na otvoreno područje s dobrom ventilacijom. Lagano istresite ili četkajte tkaninu da biste uklonili sve vidljive spore plijesni i pazite da to radite vani kako se spore ne bi raspršile po unutrašnjosti vašeg doma.

Mould,Under,Upholstery,On,The,Old,Sofa.

Pri čišćenju plijesni s tkanina možete također uporabiti otopinu s vodom i octom, neko od sredstava za čišćenje namijenjeno uklanjanju plijesni ili mrlje tretirajte tekućim deterdžentom za pranje rublja. Nanesite jednu od odabranih otopina na zahvaćeno područje tkanine i spužvom nježno trljajte zahvaćeno područje, ali budite pažljivi da ne oštetite tkaninu. Ostavite otopinu da djeluje nekoliko minuta, a zatim isperite tkaninu čistom vodom. Pripazite da dobro isperete područje kako ne biste ostavili tragove sredstva za čišćenje. Nakon ispiranja osušite tkaninu na zraku. Ako je moguće, izložite je suncu jer sunčeva svjetlost pomaže u ubijanju preostalih spora plijesni.

Postoji i dugoročno rješenje

Kad se plijesan pojavi, prvo biste trebali utvrditi uzrok vlage kako biste spriječili daljnje probleme. Primjerice, ako je problem povezan s curenjem vode ili kondenzacijom, prije svega riješite i popravite izvor vlage, a tek onda bacite se na posao rješavanja plijesni.

No, naravno, najbolje što možete učiniti u svom domu je zaustaviti plijesan prije nego što se pojavi. Ključ prevencije je održavanje soba u domu suhim i hladnim tako da redovito provjetravate prostorije kako biste osigurali protok svježeg zraka. Također, dugoročno rješenje je investirati u ventilacijski sustav, kao što su Lunos ventilacijski sustavi, koji omogućuje protok zraka unutar prostorija te automatski održava optimalnu razinu vlage unutar životnog prostora. Sustav Lunos cjenovno je pristupačan i iznimno jednostavan za montažu.

Zbog svoje jednostavnosti prikladan je za montažu u starije kuće ili stanove, kao i u novogradnju. Da biste montirali sustav, ne morate ugraditi cijevi, zbog čega je montaža brza i ne zahtijeva veće intervencije u stanu! Zapamtite, brza reakcija na pojavu plijesni te redovito održavanje suhog i ventiliranog okruženja ključni su za sprečavanje vlage i uklanjanje plijesni u vašem domu.

Dogovorite besplatan izvid u vašem domu na www.lunos-hrvatska.com ili nazovite 01 4816 581.

Sadržaj donosi: Lunos Hrvatska

Komentari 3
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba
KAMO ZA PRAZNIK RADA?

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba

Na samo sat vremena od Zagreba i malo manje od Rijeke, u srcu Gorskoga kotara, smjestio se zaštićeni krajolik kanjon Kamačnik. Povodom Praznika rada Bistro Kamačnik organizira bogat zabavni program i vrhunske mesne i riblje specijalitete

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno