Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 1
Foto: Sandra Gašparić
KRALJICA VOĆA

Jesenske slastice od jabuka: Kulinarska blogerica predlaže 3 sočna, zdrava i domaća recepta

Jedna od najčešće konzumiranih vrsta voća, rasprostranjena po cijelom svijetu, sigurno je jabuka. A kako dozrijeva krajem ljeta i u jesen, sad je savršeno vrijeme da ju jedete. Evo nekoliko načina na koje ju možete pripremiti

Powered by Energia naturalis

Jeste li znali da se u raznovrsnim slatkim jelima različite sorte jabuka mogu drugačije ponašati? I da je u pripremi kolača i slastica od jabuka najbolje kombinirati bar dvije različite sorte ovog voća - nekoliko kiselijih i čvršćih s nekoliko više slatkastih i brašnastih? 

Tako, primjerice, galu i fuji, mekane sorte jabuka, divnog i slatkastog okusa, koje su idealne za pripremu pekmeza i krema od jabuka, jer termičkom obradom vrlo brzo poprimaju kašastu teksturu, treba kombinirati sa sortama kiselijih jabuka, poput breaburn i granny smith, ako je slastici potrebno dodati note kiselosti i svježine.

Inače, breaburn, hrskava sorta jabuka osvježavajućeg okusa, koja će zadržati sočnost, a neće postati pregnjecava nakon pečenja, odlična je za prženje - primjerice za jabuke u šlafroku. Slična breaburnu je granny smith, uz opasku da je ova sorta malo više kiselkasta, a zbog svoje čvrstoće idealna je za različite salate. U voćne salate dobro će se uklopiti i zlatni delišes, slatka, hrskava i sočna jabuka, te jonagold, čvrsta jabuka savršenog balansa slatkoće i kiselosti. Jonagold je dobra i za pečenje, primjerice u sočnom Crumbleu.

Domaće je najbolje

Ove male tajne za pripremu što boljih slastica od jabuka saznali smo od Sandre Gašparić, kulinarske blogerice koja vodi stranicu s receptima ReciPeci.

- Zapravo, mogu reći da meni nije toliko presudna sorta jabuke koliko tekstura. Volim da je jabuka svježa, puna soka i da hrska kad je zagrizem. Da bi ostale što dulje svježe, jabuke je najbolje uskladištiti na oko 4ºC, a ako uzimate veću količinu, dobro je redovito ih provjeravati jer će jedna loša jabuka brzo uništiti ostale - savjetuje Sandra.

A kad želite svježe jabuke, najbolje je okrenuti se domaćima. Voćnjak Obreška u blizini Ivanić Grada najveći je u zemlji, s više od 650.000 stabala, a njime upravlja vodeća tvrtka za organizaciju proizvodnje, otkup, distribuciju te preradu voća i povrća u Hrvatskoj i regiji, ENNA Fruit.

U svojem pogonu za preradu voća i povrća, koji je najveći u regiji, prema tradicionalnoj recepturi s najsuvremenijom tehnologijom proizvode širok asortiman prerađenog voća i povrća. Osim voćnjaka Obreška, ENNA Fruit ima široku mrežu domaćih dobavljača, koja se proteže od Međimurja, preko Zagorja, jaskanskoga kraja, Moslavine, Podravine do Slavonije i Baranje.

A dok razmišljate o tome kako bi vam baš sada dobro sjela jedna sočna i hrskava jabuka, u nastavku pročitajte koje nam je slatke recepte s jabukama otkrila naša simpatična kulinarska blogerica. 

1. Američka pita s jabukama

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 250 g margarina
  • 5 žlica šećera
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 150 ml vrlo hladne vode
  • Za nadjev: jabuke (3 granny smith i 3 jonagold), 1 limun, 2 vanilin šećera, 60 g maslaca
  • Za posip: 60 g brašna i 60 g šećera

Priprema:

U većoj posudi pomiješajte brašno, šećer, sol i prašak za pecivo pa preko svega sitno nasjeckajte hladni margarin. Miksajte mikserom sa spiralama dok smjesa ne postane mrvičasta. Dodajte vodu, kratko promiksajte pa nastavite mijesiti rukama, ali vrlo brzo i vrlo kratko. Tijesto se u ovoj fazi zaista brzo umijesi te postane glatko i kompaktno. Podijelite ga na dva dijela, omotajte svaki prozirnom folijom i pospremite u hladnjak. Dok je tijesto u hladnjaku, ogulite jabuke i narežite ih na tanke ploške te ih pomiješajte sa sokom jednog limuna i s dva vanilin šećera. Nakon otprilike pola sata razvaljajte prvo jedan komad tijesta na veličinu malo veću od lima u kojem će se pita peći. Lim premažite maslacem i prekrijte ga tijestom. Preko toga rasporedite prvi dio jabuka, pospite potom rukom mješavinu brašna i šećera te završite jabukama. Ravnomjerno preko jabuka rasporedite maslac narezan na komadiće. Od drugog dijela tijesta razvaljajte koru iste debljine (3-4 mm) pa izrežite tijesto na trake. Složite ih kao rešetku preko jabuka. Sve premažite mješavinom žumanjka i mlijeka, pospite obilno šećerom i pecite u pećnici na 180°C 60 minuta. Pita je gotova kad lijepo porumeni. Po želji je pospite šećerom u prahu.

2. Kremasti kolač s jabukama

Sastojci:

Za biskvit:

  • 5 jaja
  • 5 žlica šećera
  • 5 žlica brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 3-4 žlice mlijeka

Za kremu:

  • 1 kg očišćenih i narezanih ili naribanih jabuka fuji i gala
  • 1/2 l vode
  • 6 žlica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 pudinga od vanilije

Priprema:

Biskvit:

Odvojite bjelanjke i žumanjke. Miksajte žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom te postupno dodajite brašno, mlijeko i prašak za pecivo. Čvrsti snijeg od bjelanjaka dodajte laganim miješanjem kuhačom u smjesu od žumanjaka, šećera i brašna. Izlijte smjesu u namašćen i pobrašnjen lim za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 180ºC oko 30 minuta.

Krema:

U većoj posudi zakuhajte jabuke, vodu i šećer. Kuhajte dok se jabuke ne počnu raspadati. Tada dodajte pudinge razmućene u malo vode (tek toliko da se razmute sve grudice) i skuhajte do kraja. Vruću kremu izlijte na prohlađeni biskvit i sve dobro ohladite (najbolje u hladnjaku tijekom noći) pa premažite kolač slatkim vrhnjem. 

3. Biskvitna rolada s jabukama

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 130 g šećera
  • 130 g brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 8 žlica vruće vode
  • 1 dl ulja
  • 5 jabuka zlatni delišes
  • za posip prije pečenja: 5 žlica šećera i 4 žlice krušnih mrvica

Priprema:

Jabuke ogulite i izrežite na ploškice. Pripremite veliki lim, prekrijte ga papirom za pečenje pa pospite s pet žlica šećera i četiri žlice krušnih mrvica. Preko toga rasporedite narezane jabuke. Ako volite cimet, pospite jabuke cimetom. Razdvojite bjelanjke i žumanjke, ali tako da u jednu posudu odvojite šest žumanjaka, a u drugoj sačuvate samo četiri bjelanjka. Bjelanjke od preostala dva jajeta ili bacite ili sačuvajte u posudici za neku drugu slasticu. Miksajte žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasti i svjetložuti. Tada dodajte ulje, vodu i brašno s praškom za pecivo. Na kraju umiješajte tučeni snijeg od bjelanjaka. Dobivenom biskvitnom smjesom prelijte jabuke u limu. Pecite sve 20 minuta u pećnici na 175ºC. Pečeni biskvit oprezno istresite na vlažnu kuhinjsku krpu, odstranite papir za pečenje pa odmah uz pomoć krpe zarolajte roladu. Roladu pustite da se ohladi, ali tako da je ona strana na kojoj joj je završetak i spoj na dnu. Pospite ohlađenu roladu šećerom u prahu.

- Jabuka je stvarno zahvalna namirnica koja se odlično miješa u mnogobrojne slatke recepte. Zato sebi zasladite ove jesenske dane! - poručuje za kraj naša sugovornica.

Sadržaj je nastao u suradnji Energia naturalis i 24ContentHausa. 

Powered by Energia naturalis

Komentari 1
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Koch je zbog petardi oglušio, a Maksimir je opisao rečenicom: Pravi stadion, smrdi po urinu!
BOLUJE OD NEIZLJEČIVE BOLESTI

Koch je zbog petardi oglušio, a Maksimir je opisao rečenicom: Pravi stadion, smrdi po urinu!

Iako je u Dinamu proveo samo jednu sezonu, zavolio je taj klub i Zagreb i volio bi još jedanput doći na utakmicu. Pamti Mikića, Vukojevića, pobjedu u Amsterdamu..., a prije 17 godina je rekao: 'Modrić je najbolji na svijetu'