Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 7

Kad se isplaćuju državni poticaji za dobrovoljnu mirovinsku štednju i koliko iznose?

Powered by UMFO

Kad se isplaćuju državni poticaji za dobrovoljnu mirovinsku štednju i koliko iznose?

Izračunali ste koliko vam je godina preostalo do mirovine i već razmišljate o tome što ćete raditi kad taj dan dođe? No hoćete li si to moći priuštiti? Uz štednju u dobrovoljnome mirovinskom fondu te uz državna poticajna sredstva - hoćete!

Štednja u dobrovoljnim mirovinskim fondovima fleksibilna je jer sami birate koliko i kad želite uplaćivati, a ostvarujete pravo i na državne poticaje. Država vam na kraju svake godine isplaćuje poticaje u visini od 15% iznosa koji ste uplatili u dobrovoljnu mirovinsku štednju tijekom te godine, a najviše do 750 kuna. Tako ćete, primjerice, za 1000 uplaćenih kuna godišnje dobiti još 150 kuna poticaja,za 2500 kuna koje uplatite taj iznos dostići će 375 kuna. Iako osoba može istodobno biti član jednog ili više dobrovoljnih mirovinskih fondova, državne poticaje u jednoj godini može dobiti samo u jednom od njih.

Vaša mirovina u ovom stupu može se povećati i zahvaljujući prinosima koje fond ostvaruje ulaganjima imovine svih članova na tržištu kapitala. Drugim riječima, fond može zarađivati ulaganjem u obveznice na domaćem i stranom tržištu te u dionice i ostale financijske instrumente, sukladno vlastitoj investicijskoj strategiji.

Kako započeti štedjeti?

Štednju u odabranom dobrovoljnome mirovinskom fondu možete započeti tako da popunite online zahtjeva za članstvo na stranici jednog od četiri dobrovoljna mirovinska fonda - AZ DMF, Croatia osiguranje DMF, Erste DMF ili Raiffeisen DMF. Za aktivaciju članstva, odnosno uplatu štednje, dovoljno je popuniti obrazac, nakon čega na e-mail adresu navedenu pri ispunjavanju stiže uplatnica. Nakon izvršene prve uplate korisnik postaje član dobrovoljna mirovinska fonda i može nastaviti štedjeti. 

Svoja prava iz dobrovoljnoga mirovinskog osiguranja mogu se ostvariti najranije s navršenih 50 godina života, što znači da je jedini uvjet za ostvarivanje prava na korištenje mirovine iz III. stupa dobna granica, a ne stupanje na snagu uvjeta za starosnu mirovinu. Za ugovore o članstvu potpisane nakon 1. 1. 2019. uvjet za ostvarivanje prava na privremenu mirovinu je 55 godina života, a za doživotnu mirovinu 60 godina života.

Član dobrovoljnog mirovinskog fonda također može i promijeniti članstvo u fondu, odnosno prenijeti novac u drugi dobrovoljni mirovinski fond. Ako nisu ispunjeni uvjeti za ostvarivanje prava na mirovinu, izlazak iz članstva u fondu moguć je samo uz uvjet istodobnog ulaska u članstvo u drugom dobrovoljnome mirovinskom fondu.

Seniors,Attending,Painting,Class,Together

Jednostavno do stanja na računu

Vrijednost sredstava člana fonda obračunava se prema odredbama Zakona o dobrovoljnim mirovinskim fondovima i propisima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga. U roku od 5 radnih dana od dana prestanka članstva u fondu novac člana fonda prenosi se iz fonda na njegov novi osobni račun u drugom dobrovoljnome mirovinskom fondu. Za izlazak iz članstva u fondu u slučaju prijenosa računa u drugi fond kojim ne upravlja Društvo obračunava se i naplaćuje izlazna naknada od ukupnog iznosa na osobnom računu člana fonda.

Fondovi članove o stanju na osobnim računima obavještavaju jedanput godišnje slanjem pošiljke pisanim putem na adresu člana. Ako se članovi o stanju na računu žele dodatno informirati, to mogu učiniti pozivom na besplatni broj info telefona ili na internetskim stranicama fonda

Kampanja 'Dan za životni plan' powered by UMFO: Sadržaj članaka dio je projekta Financijska pismenost, a nastao je u suradnji Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava te native studija 24ContentHaus. Više informacija potražite na www.mirovinskifondovi.hr.

Powered by UMFO

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 7
VIDEO

Nova generacija, novi standard: Mijenjaju li Milenijalci i Gen Z poslovnu kulturu?
Sadržaj donosi Petrol

Nova generacija, novi standard: Mijenjaju li Milenijalci i Gen Z poslovnu kulturu?

Mladi ljudi traže više o 'obične' sigurnosti posla; oni žude za smislom, razvojem i ispunjenjem. Fleksibilnost, prilike za usavršavanjem i kvalitetan radni život postali su imperativi, kao i pozitivna radna atmosfera

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu